Pleio

Engels | Nederlands
Afbeelding- en fotobewerking

Afbeelding- en fotobewerking

Tips voor het maken en bewerken van afbeeldingen of foto's met Photoshop of het gratis (online) Pixlr Editor

 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

RUST in De Mantel

RUST in De Mantel

Tot en met 24 april a.s. hangt er RUST in De...

TIP 3: Heeft u er ook een EPS-je van?

  Hanjo van Houwelingen
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 418
  Door Hanjo van Houwelingen in de groep Afbeelding- en fotobewerking 2263 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Iedereen die wel eens een vlag, banner, pennen of een kladblok heeft laten bedrukken met het logo van de organisatie krijgt te maken met deze vraag. Vaak moet je dan contact opnemen met het designbureau, omdat je voor de rest weinig te maken hebt met dit bestandsformaat. 

  Een EPS (Encapsulated PostScript) is een zogenaamde vectorbestand. Het is een wiskundige berekening van alle verhoudingen van de afbeelding, die je oneindig kunt 'opblazen'. Logo's, Vector Art (zie onder) en letters zijn typisch afbeeldingen die opgemaakt worden met vectoren. Kenmerkend zijn vloeiende en scherpe randen en een 'beperkt' aantal kleuren. Printers, zeefdrukmachines en snijplotters (om plakvinyl te snijden) werken het best met vectorbestanden.

  Ook weet de printer of plotter met een vectorbestand precies waar er geen inkt gebruikt moet worden. Zou je de (onverstandige) keuze maken om je logo te laten drukken vanaf een gif of jpg, dan zal de 'witruimte' bij een drukkerij daadwerkelijk met witte inkt worden bedrukt, wat altijd zal opvallen. Ook zal het resultaat niet echt scherp zijn ook al is de resolutie (het aantal beeldpunten per cm) hoog genoeg. 

  Zelfs je eigen inkjet- of laserprintertje thuis genereert de beste resultaten met vectorbestanden. Onbewust weet je dat misschien al, de lettertypen (fonts) op je computer in bijvoorbeeld Word zijn ook opgebouwd met vectoren! Het fontformaat TTF staat voor True Type Font. Dit is ooit ontwikkeld door Steve Jobs in de begintijd van Apple en was een grote vooruitgang op grafisch gebied. In de grafische wereld is de Apple computer hierna lang heer en meester geweest, maar dit terzijde.

  Foto's

  Foto's worden altijd weergegeven in beeldpunten (pixels). Een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop of Pixlr rekent bij iedere bewerking aan iedere losse pixel. Het aantal mogelijke kleuraccenten loopt daarbij in de miljoenen. Als je een foto groter maakt, vergroot je eigenlijk de losse beeldpunten. Uiteindelijk zal de foto dus aan scherpte verliezen. Zoals gezegd kan je een vectorbestand oneindig groot maken zonder verlies van scherpte. Het aantal kleuren is afhankelijk van het aantal lagen dat je in een afbeelding verwerkt, en zal daardoor 'beperkt' blijven.  

   

   Pixels versus Vectoren
  een grafische weergave van het verschil tussen vectoren (boven) en pixels of beeldpunten (onder) 

  Vector-art vs Pixel-art

  Typische programma's om vectorbestanden te maken zijn Adobe Illustrator (werkt standaard met Adobe's eigen vector formaat .AI) of Coral Draw. Een EPS importeren in Photoshop kan, maar zet deze meteen om in pixels. Een EPS importeren in Pixlr Editor lukt op het moment van schrijven niet. Een gratis (open source) programma om vectorafbeeldingen te maken is Inkscape.

  www.inkscape.org

  Hieronder volgen afbeeldingen om de verschillende mogelijkheden duidelijk te maken tussen het werken met vectoren en pixels, en als laatste een combinatie.

  Voorbeeld Pixel-art
  Voorbeeld Vector-Art


  Voorbeeld Pixel Art
  Voorbeeld Pixel-Art (vaak een foto als basis)


  Voorbeeld Pixel en Vector Art gecombineerd
  Voorbeeld Vector- en Pixel Art gecombineerd


  Best of both worlds

  Gelukkig kan je de kwaliteiten van vectoren voor letters en pixels voor foto's prima combineren. Zo kan je dus met behulp van 'lagen' voor de achtergrond van bijvoorbeeld een poster een bewerkte foto gebruiken terwijl de letters in 'vector' blijven en er dus na het printen er scherp uit zien. In een latere tip 'Voorbereiden voor print', besteed ik hier meer aandacht aan.

   

   

   

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers