Pleio

Engels | Nederlands
Van aanslag naar bijdragen

Van aanslag naar bijdragen

Een samenleving zonder Belastingdienst, zinvol bijdragen in communities en met The Internet of Things

 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Wie helpt mee de technische organisatie van Pleio vorm te geven?

Wie helpt mee de technische organisatie van Pleio vorm te geven?

Pleio draait al vanaf het begin betrekkelijk...
Verslag van de bestuurdersconferentie van Pleio

Verslag van de bestuurdersconferentie van Pleio

Op 14 december vond de bestuurdersconferentie van...
Journalisten, is de wereld werkelijk zo'n poppenkast?

Journalisten, is de wereld werkelijk zo'n poppenkast?

Laatst was ik op een zeer boeiend symposium met...
Verandert de overheid snel genoeg?

Verandert de overheid snel genoeg?

November is de conferentiemaand. Na mijn recente...

Een samenleving zonder Belastingdienst

  Harrie Custers
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 263
  Door Harrie Custers in de groep Van aanslag naar bijdragen 2238 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Een samenleving die de moeite waard is voor ons allemaal nu en in de toekomst. Dus óók voor onze kinderen en kleinkinderen. Een samenleving die gericht is op elkaar helpen, op geluk en op welzijn. Een samenleving waarin burgers en bedrijven zelf verantwoordelijkheid nemen voor zaken die er toe doen, waaronder gemeenschappelijke voorzieningen en diensten. Een samenleving die het leveren van deze “zinvolle bijdragen” stimuleert, faciliteert, zichtbaar maakt, erkent en waardeert. Een samenleving die burgers en bedrijven ook laat kiezen waar hun bijdragen aan worden besteed. Het doet er toe wie je bent en wat je doet. Burger en ondernemer krijgen zo “kleur'. Zinvol bijdragen, omdat het de moeite meer dan waard is. En daar waar burgers en bedrijven worden overvraagd, neemt de overheid haar verantwoordelijkheid en voegt waarde toe.

  Positieve beelden zijn geen ïllusies of bedrieglijke wensbeelden, maar uitdrukkingen van ons vermogen om de realiteit vorm te geven.

  David Cooperider

  Overheid en overheidsinstituten hebben evenwel de neiging het waarom van hun bestaan in de loop der tijd ietwat uit het oog te verliezen. Hun bestaansrecht is een voldongen feit. En hun aandacht richt zich op het bevestigen van dat geloof door in het handelen uit te dragen: "dit kunnen jullie niet zelf", “om mij kun je dus niet heen” en “ik realiseer mijn opdracht met een efficiënte inzet van mensen en middelen” en “dit moet zo volgens de wet” en “al het andere is luchtfietserij en daar hebben wij nu geen tijd voor”. En dus bepaalt de waan van de dag de agenda en niet de daadwerkelijk toegevoegde waarde aan Nederland. Met als gevolg dat de overheid groeit en  groeit en de zelfbeschikking en de eigen verantwoordelijkheid van burgers kleiner en kleiner worden.

  De Belastingdienst is natuurlijk geen uitzondering, in tegendeel. Want haar bestaansrecht is nog nooit ter discussie gesteld. Continuïteit, werkgelegenheid, het dienen van de politiek enz. zijn belangen die het geloof in het eigen eeuwige bestaan verkondigen. En ja, sommigen noemen zelfs: de schatkist moet wel gevuld worden natuurlijk! Maar is dat zo? En voor wie en waarom doen we dat eigenlijk ook al weer? En kan dat op een andere manier niet beter misschien?

  Een samenleving zonder Belastingdienst? Waarom is dat toch zo ondenkbaar? En toch, er was ooit een samenleving zonder Belastingdienst. Dus waarom zou dat niet opnieuw kunnen? Waarom zouden we de taak die de Belastingdienst uitvoert niet anders kunnen regelen? Zeker nu de mensen beter zijn opgeleid en mondiger en zelfstandiger zijn. En zeker nu wij beschikken over een fantastische infrastructuur, nieuwe technieken èn over internet. Als we tweehonderd jaar terug ook al over deze middelen hadden beschikt, zouden wij dan tòch voor een Belastingdienst huidige stijl hebben gekozen?

  Een samenleving zonder Belastingdienst, hoe zou die er uit kunnen zien? Wat zouden wij missen? Wat zouden wij met de kennis en mogelijkheden van nu zeker anders doen? En wat zouden wij vooral moeten continueren via een Belastingdienst nieuwe stijl?

  En ik ben er trots op dat ik voor deze dienst mag werken. De Belastingdienst telt haar zegeningen, juist door ter discussie te stellen wat zij gewoon is te doen. Intern en extern. De Belastingdienst wil zich niet beter voordoen dan zij is. Zij wil de lead nemen in die noodzakelijke vernieuwing van de dienst, als een wezenlijk onderdeel in de vernieuwing van de overheid.

  Burgers, ondernemers èn medewerkers hebben daar recht op.

  Daarom schrijf ik een boek met als titel: Een samenleving zonder Belastingdienst, van aanslag naar bijdragen. Een verhaal dat uitnodigt tot anders kijken, tot het zien van nieuwe mogelijkheden en kansen, tot het loslaten van onnodige beperkingen. En wie weet, helpt het ook om nog meer te waarderen wat al is.

  Het verhaal is de hakbijl om wat bevroren is in onszelf open te breken.

  Frans Kafka

  Wat is jouw verhaal!

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers