Pleio

Engels | Nederlands
 • BLOGS
 • PROGIDEON
 • OPENING ATLAS LEEFOMGEVING, DE VIRTUELE OVERHEID WORDT TOEGANKELIJKER
ProGideon

ProGideon

Provincies op de Kaart

 0/5 Sterren (0)

Opening Atlas Leefomgeving, de virtuele overheid wordt toegankelijker

  Anne Marth Kuilder
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 164
  Door Anne Marth Kuilder in de groep ProGideon 2458 dagen geleden Reacties (5)

   0/5 Sterren (0)

  Alsof het zo is afgesproken. Op 18 januari verscheen er in de Volksrant een opiniërend stuk van Matt Poelmans van de Stichting Waarmerk Drempelvrij, waarin hij stelt dat de digitale toegankelijkheid van overheden nog steeds te wensen over laat. Het glas is niet half vol of half leeg, volgens Poelmans zit er slechts een bodempje in:

  “Iedereen vindt het de normaalste zaak van de wereld dat een overheidsgebouw toegankelijk is. Zo hebben gebouwen een hellingbaan voor rolstoelgebruikers, een invalidentoilet, liftknoppen met brailletekens, en dergelijke. Daarnaast gelden nog tientallen geboden en verboden die ervoor zorgen dat een gebouw toegankelijk, veilig en bruikbaar is.

  Hoe anders is dat bij de virtuele overheid. Ook daar gelden regels voor de bouw van websites. Maar een recente telling wijst uit dat van de gemeentelijke websites maar 10 procent voldoet aan de eisen van toegankelijkheid. Provincies en waterschappen doen het met ruim 20 procent wat beter. Verhoudingsgewijs het best scoort het rijk, omdat daar een standaard website is ingevoerd en een groot aantal verouderde websites wordt opgeheven.” (klik hier voor het hele artikel)

  Matt Poelmans haalt de BurgerServiceCode aan, de normen waaraan de eOverheid moet voldoen. Die betreffen naast toegankelijkheid zaken als: bruikbaarheid, kantgerichtheid, tevredenheid, digitale vaardigheid, betrokkenheid, et cetera.

  Gelukkig kan staatssecretaris Atsma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu de kritieken snel revancheren. Hij opent volgende week donderdag op 26 januari 2012 de Atlas Leefomgeving. Dat is een webportaal met kaarten en informatie over de leefomgeving van het rijk, provincies en gemeenten. Informatie die interessant is voor burgers en professionals. Begrijpelijk, eenvoudig ontsloten en vergelijkbaar. Een website die inzicht geeft in de kwaliteit van de leefomgeving in relatie tot de gezondheid en veiligheid van burgers.

  Waarmerk Drempelvrij zal hier mogelijk tegenin brengen dat deze website er rijkelijk laat is gekomen en dat er nog steeds ontzettend veel te doen is om data van de overheid op een goede manier digitaal te ontsluiten. Wellicht stellen zij dat hiermee het bodempje in het glas slechts iets hoger geworden is, maar ik hoop dat ze zullen toegeven dat dit wel is gebeurd met een kwaliteits likeur.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Corine Quarles van Ufford
    Corine Quarles van Ufford 2450 dagen geleden

    Het mooie van het concept van de Atlas leefomgeving is dat je niet alleen een kaart krijgt, maar dat je ook in tekst, (de zogenaamde "bijsluiter") informatie krijgt over wat er op de kaart te zien is, wat de overheid doet, wat je zelf kunt doen, etcetera en meer informatie over de kaart (metadata). Tips hoe dat beter kan zijn van harte welkom op het forum van de atlas leefomgeving!

    • Anne Marth Kuilder
     Anne Marth Kuilder 2450 dagen geleden

     Beste Cor, ik heb de link aangepast. Hartelijk dank voor je reactie! Het blijft een interessante vraag hoe de informatie die via kaartmateriaal wordt verspreid toegankelijk gemaakt kan worden voor visueel gehandicapten en in welke vorm dit kan gebeuren. Ik zal de vraag eens verder uitzetten. Groet, Anne Marth

     • Cor Melse
      Cor Melse 2450 dagen geleden

      Ik wil er even op wijzen dat de link naar de Atlas niet juist is! de correcte verwijzing zou moeten zijn Atlas Leefomgeving

      En wat betreft het bieden van een alternatief voor de getoonde kaarten tbv visueel gehandicapten: We hebben uiteraard op alle fronten de eis webrichtlijnen te gebruiken bij de bouwer belegd, alleen is de complexiteit van de visueel te stapelen kaartlagen dermate dat daarvoor geen optie is meegebouwd.

      Wellicht dat er in het veld ideeen zijn die we als input kunnen meenemen bij de verdere uitbouw van de Atlas? we horen ze graag via de Atlas site.

      Cor Melse, Geo-ICT architect Atlas, RIVM

      • Anne Marth Kuilder
       Anne Marth Kuilder 2452 dagen geleden

       @Paul: in het stuk in de Volkskrant heeft Poelmans het over een bredere toegankelijkheid (bruikbaarheid, klantgerichtheid, tevredenheid, digitale vaardigheid, betrokkenheid, et cetera.) dan de toegankelijkheid voor visueel gehandicapten. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk in de stelling dat het ontsluiten van overheidsinformatie via kaarten niet bijdraagt aan een goede toegankelijkheid voor visueel gehandicapten, ik ga navragen of er een alternatief wordt geboden en/of hoe dit is opgepakt bij Atlas Leefomgeving!

       • Francissen, Paul
        Francissen, Paul 2452 dagen geleden

        @Anne. Ik geloof dat ik de pointe mis. De digitale toegankelijkheid waar Stichting Waarmerk Drempelvrij voor staat, heeft te maken met toegenakelijkheid voor visueel gehandicapten. Het ontsluiten van overheidsinformatie via kaarten draagt daar meestal niet aan bij, tenzij er een goed alternatief wordt geboden. Hoe hebben jullie dat opgepakt bij Atlas Leefomgeving? Groet, Paul Francissen

       Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers