Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Creatief, achterdochtig en opstandig

Creatief, achterdochtig en opstandig

Een kip die een spiegelei legt “Het toppunt van...
How to lie with statistics

How to lie with statistics

1 december 2011 | door Paul de...
Leiderschap 2.0

Leiderschap 2.0

Binnen de gemeente Amsterdam waart inmiddels ook...
Bizarre werking monetair systeem

Bizarre werking monetair systeem

  Hoe bizar ons economische systeem...

L'Enfant Terrible

  Wim Essers
  Door Wim Essers 2208 dagen geleden Reacties (4)

   0/5 Sterren (0)

  L'Enfant Terrible

  Ik werd vandaag getriggerd door deze tekst:

  "IK DOE GEWOON.....WAT MIJ NIET VERTELD WORDT"

  Waarom? Er schoten namelijk ineens beelden door mijn hoofd van een L'Enfant Terrible.

  Ik kreeg een Déjà Vu van mijn jeugdtijd. Ik zag mijzelf als "puberende zoon"............ Verdorie, wat lijkt mijn zoon toch op mij!! Ook wars van: "En zo moet het omdat ik het zeg!!" Why???? Tja......waarom dan? Omdat het zo moet? Omdat ik het zeg? The Wake Up Call? Slik!!!!!!!!! 

  Terug op aarde voelde ik een siddering door mijn lijf. Ik moest dit kwijt. Hoe dan? Je vrouw, je zoon, je maat of je vrienden vertellen? Nee, een blog. Gewoon een ordinaire blog op het L'Enfant Terrible platform Pleio.

  Er was eens.......een jonge man, nou vooruit....jong van geest, die zich, na een breekpunt in zijn leven, de vraag stelde "waarom" mensen alles zomaar klakkeloos accepteren. Zij niet meer stilstaan dat systemen die jaren, zelfs honderden jaren perfect functioneerden nu nog steeds als uitgangspunt/maat worden genomen terwijl de wereld zo snel veranderd. Dat de informatie en kennis overal te vinden is op het WorldWideWeb. Dat vele mensen, voor zijn gevoel, leven cq. gevangen zitten in de schijnwereld genaamd de "MATRIX".

  Hij zag deze wereld en stelde zichzelf uit nieuwsgierigheid constant de vraag: Why? Waarom doen ze dit eigenlijk? Snel zag hij dat straffen en belonen een perfect middel was dat door de heersende personen/entiteiten etc.. beheerst werd om de perfecte geconditioneerde mensen te "kweken", de Intensieve Menshouderij (met dank aan Jaap Peters). Kortom: Dat wat je beloont, krijg je!

  In de film the Matrix zegt Morpheus: This is your last change. After this, there is no turning back. You take the blue pill - the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill - you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes

  Kortom: Dilemma! Of toch niet?

  Hmm, dus als ik me aanpas dan.....? Ja hoor, krijg ik veiligheid, beloning, carrière. Zo makkelijk Wim, gewoon de "blauwe" pil slikken en alles is crescendo en je behoort tot de Matrix.

  En toch, toch...... koos ik voor die rode pil. Waarom dan toch? Gewoon omdat ik voelde dat de rest niet echt "echt" is. Sterker nog.....indruist tegen mijn natuurlijke habitat van ontdekken,verwonderen en er geen genoegen mee nemen. Niet voor niets voel ik mij de Handelsreiziger, Rijkshofnar en Don Quichot. Kortom een L'Enfant Terrible. 

  Zo ook dat ik ontdekte dat onze Overheid bol stond van Vendorlockings. De IBM's en de Microsofts veelal de dienst uitmaakten en dat Open Source eigenlijk geen eerlijke kans zou hebben in dit machtige IT-bolwerk waar zeer veel (financiële) belangen meespelen.

  Waarom? Kon het dan niet anders? Natuurlijk kon het anders.....is een kwestie van denken/doen en er in geloven. Kortom: "Ik doe gewoon wat mij niet verteld wordt."

  Vanuit dat perspectief werd "Pleio" geboren, vanuit de vraag of het toch niet anders kon en gewoon toch met OpenSource. Zinvolbijdragen door communities, meer transparantie, co-creatie, een cultuurverandering, grenzeloos samenwerken over de afgebakende Rijksdepartmenten,provincies,gemeenten en landsgrenzen heen. Bottom-Up zonder een eigen budget, de gebruikers centraal stellen. En zie........nu ik deze blog schrijf...mogen wij bijna onze 36000-ste gebruiker verwelkomen. Chapeau aan ons allen.

  Maar zijn we er dan? Nee, nog lang niet. We staan pas aan het begin van een bewustwordings-/transformatieproces van de gehele Overheid en dus ook de Samenleving. Een Themagerichte en Mensgerichte (Rijks)Overheid. De (Rijks)Overheid van de Toekomst die kleiner,flexibeler en transparanter is maar ook slimmer en goedkoper. Dat kunnen wij zeker niet alleen. Er dient veel meer kennis van buiten naar binnen te komen over Open Source met al zijn pro en contra's. Van Wizkids tot oude rotten in het vak. Kortom een afspiegeling van de samenleving. De Nieuwe Overheid maken we tenslotte samen. 

  De eerste steen van Pleio is gelegd in de grote woeste (IT)rivier. Nog niet genoeg om de stroom definitief te veranderen maar de onderstroom is in beweging. De analyse staat, de richting is wat ons betreft gekozen. Door het benutten van de kracht van de mensen, zowel van binnen als buiten de organisaties, denk ik dat organisatiegrenzen in de toekomst zullen vervagen. Wij kunnen het niet alleen maar we kunnen het wel samen. Ik hoop daarom ook van harte dat het L'Enfant Terrible platform Pleio zal uitgroeien tot iets heel moois. Tenslotte is er niets mooiers dan zinvol bijdragen door middel van communities.

  Het L'Enfant Terrible.....

  Wim Essers

   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Wilbert Schermer Voest
    Wilbert Schermer Voest 2176 dagen geleden

    @ Danielle: In mijn blog van enige tijd geleden: "Tijd voor een nieuwe aanpak (deel 1)"  staat mijn hele onderbouwing. De bouwstenen voor een nieuwe blog (deel2) ben ik nu aan het verzamelen !

    • Danielle Jansen
     Danielle Jansen 2178 dagen geleden

     @wilbert: waarom niet? onderbouw je mening eens dan kunnen we de input misschien actiever gebruiken en waarderen. Vergeet trouwens niet dat Pleio niet alleen van of voor de rijksoverheid is.

     • Marcel Ziemerink
      Marcel Ziemerink 2178 dagen geleden

      @Wilbert, Ben het zeker niet met je eens. Zie hier artikel van Arjan Hamberg! 

      • Wilbert Schermer Voest
       Wilbert Schermer Voest 2178 dagen geleden

       @ Wim: Nu Pleio toe is aan een professionaliseringsslag is een community opzet binnen een ambtelijke context/organisatie geen werkbare basis/uitgangspunt meer .....  Wilbert: Realist met een passie voor innovatie en vernieuwing

      Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers