Pleio

Engels | Nederlands
Afbeelding- en fotobewerking

Afbeelding- en fotobewerking

Tips voor het maken en bewerken van afbeeldingen of foto's met Photoshop of het gratis (online) Pixlr Editor

 0/5 Sterren (0)

TIP 4: Werken met lagen, opslaan met lagen

  Hanjo van Houwelingen
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 2000
  Door Hanjo van Houwelingen in de groep Afbeelding- en fotobewerking 2208 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Je denkt bij het maken of bewerken van een afbeelding niet meteen aan het werken met verschillende lagen, je uiteindelijke doel is immers ook 'plat'. Toch is dit erg handig, en goed om meteen mee te gaan experimenteren. 

  Er zijn veel redenen om te werken met lagen maar...

  ...het belangrijkste voordeel van het werken met lagen is dat bewerkingen zijn te corrigeren of te herstellen ook al liggen ze verder in het verleden zonder tussenliggende handelingen kwijt te raken. 

  Iedere laag is afzonderlijk aan te passen, en kan gezien worden als een stapel transparante stukken glas, waar op ieder stuk glas iets staat:

  Werken met lagen

  Werken met lagen
  bron: www.sketchpad.net

  Van bovenaf gezien zie je dus slechts één afbeelding, de laatste status van hoe je werk vordert. Als je tevreden bent met dit resultaat kan je het bestand opslaan als bijvoorbeel jpg of gif (zie ook bestandstypen bij TIP 1). De volgorde van lagen is aan te passen door ze met de muis op of neer te schuiven. Het lagenpalet tover je tevoorschijn door te navigeren naar:

  Photoshop: Venster > Lagen (of toets F7)
  Pixlr: Weergave > Lagen 

   image
  lagenpalet

   

  Een opsomming met de belangrijkste eigenschappen van het lagenpalet:

  A: Lagen koppelen (houdt de toets CTRL in terwijl je met de muis de lagen aanklikt *), kan handig zijn als je de positie van de lagen onderling wilt vasthouden, zodat je de lagen tegelijk verplaatst.
  B: Laagmasker (voor 'gevorderden'), is 'gummen met geschiedenis', niet met het gummetje uit het gereedschappalet maar met de penseel. Later zal ik hier een aparte TIP aan wijden.
  C: Diverse filters. Heel krachtig doordat je met een paar klikken alle lagen ONDER deze filterlaag aan kan passen, maar de filter is ook zo weer uitgezet als het resultaat niet is wat je had gehoopt.
  D: Wordt het aantal lagen te veel, en het geheel daardoor onoverzichtelijk dan kan je ze groeperen. Klik hierop, en sleep je lagen er in.
  E: Een nieuwe laag.
  F: Een laag verwijderen.
  G: Laagstijl. Dubbelklik op een laag en er is heel veel mogelijk, veel gebruikt is de 'slagschaduw'. 
  H: Geef je lagen een naam, door op de naam te dubbelklikken. Enorm handig om het overzichtelijk te houden. Immers, hoewel een laag een miniatuurversie (thumbnail) heeft, is deze zo klein dat je amper kunt zien welke laag het is.
  I: Dekking en vullen, bijna het zelfde. Je kan het transparantieniveau instellen van de laag (van volledig transparant tot compleet ondoorzichtig). Een klein verschil: 'dekking' werkt op de laag + de stijl (zie G), bij 'vul' verander je alleen de laag. 
  J: Zet de verschillende stijlen aan of uit door op het 'oogje' te klikken. 
  K: Idem, maar dan voor lagen.

  Verschillende afbeeldingen met dezelfde eigenschappen

  Uiteraard kan je je werk ook opslaan in lagen en eventueel later weer verder gaan. Het bestandsformaat om dit mogelijk te maken in Photoshop is .psd (Photoshop Document) en in Pixlr Editer heet dit: .pxd (Pixlr Document). Na het opslaan van dit bestand kan je de applicatie veilig afsluiten.

  De lagenfunctionaliteit is ook super handig als je meerdere verschillende afbeeldingen moet maken met een aantal dezelfde eigenschappen zoals watermerk, filter of kader. Ik zal dat proberen duidelijk maken aan de hand van deze stap voor stap:

  Maak een nieuwe bestand van 500 x 500 pixels aan en noem het 'fotolijst'

  Photoshop: Bestand > Nieuw > dan naam invoeren + ok
  Pixlr: Bestand > Nieuwe afbeelding > dan naam invoeren + ok  

  Sla meteen op als psd of pxd 

  Photoshop: Bestand > Opslaan als > selecteer dan bij Bestandsindeling voor PSD + opslaan
  Pixlr: Bestand > Bewaren > selecteer dan bij Formaat voor PXD dan naam invoeren + ok

  Vanaf nu hoef je alleen maar op 'CTRL + S' te drukken en al je werk wordt opgeslagen, het is verstandig om dit af en toe te doen.

  Zoek nu foto's (bijvoorbeeld via een zoekmachine), kopieer en plak ze op de afbeelding. In Photoshop zullen foto's aan je klembord automatisch als nieuwe lagen worden weergegeven. Pixlr is online, en daarom gaat het wat omslachtiger. Open verschillende afbeeldingen en kopieer en plak ze binnen Pixlr in het bestand.

  Open een nieuwe laag en teken met een penseel een witte rand, en laat het midden transparant, dit is onze lijst. Open een nieuwe laag en type met de schrijftool (de 'T' in de gereedschapset van Photoshop of de 'A' in de gereedschapset van Pixlr) een stukje tekst.

  Lijst

  Door respectievelijk de lagen van de hond en de kat uit te schakelen en als JPG op te slaan krijgen we de volgende afbeeldingen:

  Kat

  Hond

  Experimenteer met de laagstijlen, bijvoorbeeld 'slagschaduw' op de tekstlaag!

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers