Pleio

Engels | Nederlands
Werkgroep Pleio

Werkgroep Pleio

Bouw mee aan Pleio

 3.7/5 Sterren (3)

Gerelateerde blogs

Pleio heeft zijn eigen elektronische leeromgeving

Pleio heeft zijn eigen elektronische leeromgeving

Ruim een jaar gelden schreef ik een blog op mijn...
Een Raad van Bestuur voor Pleio?

Een Raad van Bestuur voor Pleio?

Pleio maken we samen. Dat is het uitgangspunt....

Hoe ziet de samenwerking met ECLO eruit?

  Davied van Berlo
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 233
  Door Davied van Berlo in de groep Werkgroep Pleio 2766 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Het ECLO is de Rijksnetwerkorganisatie voor Leren en Ontwikkelen en houdt zich binnen de Rijksoverheid centraal bezig met opleidingen, leren en ontwikkelen. Het ECLO brengt professionals bij elkaar van de verschillende ministeries, maar probeert ook medewerkers en managers inzicht te geven in het aanbod van cursussen om hun functioneren te verbeteren. Meer over het ECLO op deze deelsite: eclo.pleio.nl.

   

  De leeromgeving op Pleio

  Als centrale overheidsorganisatie voor leren en ontwikkelen is het ECLO een logische partner voor Pleio om gezamenlijk de leeromgeving mee in te richten. Afgelopen week hebben we overleg gehad over de inrichting van de samenwerking. Deze leeromgeving krijgt de vooralsnog de volgende onderdelen:

  • Introductie over de leeromgeving, wat er te vinden is en hoe het werkt;
  • Toegang tot de etalage van opleidingen (Leerkaart) van ECLO (de rijksbrede opleidingscatalogus);
  • Toegang tot het leerplatform Moodle, waar overheden hun cursussen kunnen uploaden;
  • Toegang tot de netwerkomgeving voor leerprofessionals van ECLO;
  • Eventueel kunnen ook links naar andere overzichten van opleidingen worden toegevoegd.

  De leerkaart zal een zo volledig mogelijk overzicht bieden van opleidingen die relevant zijn voor ambtenaren. In eerste instantie is dit overzicht alleen voor rijksambtenaren toegankelijk, maar uiteindelijk zullen alle ambtenaren toegang krijgen. Rijksambtenaren kunnen straks direct opleidingen bestellen en intern laten factureren. Het systeem wordt gebouwd door ICTU en gehost bij Justitie.

  Het leerplatform is een elo (elektronische leeromgeving) waar opleidingen direct online gevolgd kunnen worden. Diverse overheidsorganisaties hebben al cursussen in Moodle gebouwd. Deze kunnen nu op Pleio worden opgeslagen zodat niet elke organisaties een eigen systeem heeft te onderhouden en zodat ook andere ambtenaren die cursussen gratis kunnen volgen.

   

  Hoe gaat het werken?

  Op leren.pleio.nl komt een ontvangstpagina met informatie met de leeromgeving van Pleio. Deze pagina zal worden onderhouden door het ECLO. Iedereen kan deze pagina benaderen, net als de Moodle-omgeving en de netwerkomgeving van ECLO. De Leerkaart en den netwerkomgeving zijn alleen toegankelijk voor (rijks)ambtenaren, dus daarvoor zul je je eerst moeten valideren als ambtenaar.

  Ook op Rijksweb zal een pagina staan over leren en opleidingen. Daarvandaan kan de leerkaart met het overzicht van opleidingen eveneens worden benaderd. De leerkaart is dus zowel vanaf het internet (via Pleio) bereikbaar als via Rijksweb (binnen de Haagse Ring, het beveiligde Rijksnetwerk). Zie het plaatje hieronder: de leerkaart staat in de zogenaamde DMZ.

  Straks zullen alle ambtenaren het overzicht van opleidingen kunnen bekijken en een geschikte cursus kunnen zoeken. De gratis online cursussen in Moodle kun je direct volgen, maar voor gewone opleidingen moet je een bestelling plaatsen. Als je bent ingelogd via Rijksweb (dus vanaf een werkcomputer), dan kun je direct bestellen en wordt de factuur intern afgehandeld. Zo niet, dan zijn er twee opties:

  • Je bent geen rijksambtenaar: je kunt doorklikken naar de site van de cursusaanbieder en je aldaar inschrijven voor een cursus (afhankelijk van de regels die gelden bij je organisatie);
  • Je bent wel een rijksambtenaar, maar je zit niet achter een werkcomputer: via Pleio kun je ook thuis de opleidingengids bekijken, maar bestellen kan alleen als je bent ingelogd op het rijksnetwerk.

  In een plaatje ziet dat er zo uit:

  Leeromgeving Pleio en ECLO

   

  De komende tijd zal de ontvangstpagina op leren.pleio.nl worden ingericht en wordt het leerkaartsysteem gebouwd. Daarnaast zal juridisch worden uitgezocht of ook ambtenaren buiten het Rijk toegang mogen krijgen tot de Leerkaart. Mensen van buiten de overheid krijgen in ieder geval geen toegang om marktverstoring te voorkomen.

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers