Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Pleio wint internationale prijs

Pleio wint internationale prijs

Pleio is één van de winnaars van de Intranet...
Pleio creëert een ecosysteem van bedrijvigheid

Pleio creëert een ecosysteem van bedrijvigheid

Hoe innovatief is de overheid? Volgens mij is die...
Waar is Pleio zoal mee bezig?

Waar is Pleio zoal mee bezig?

Bij bijeenkomsten van de werkgroep Pleio en van...

Nederlandse overheid wint internationale prijs voor beste intranet

  Davied van Berlo
  Door Davied van Berlo 2195 dagen geleden Reacties (2)

   0/5 Sterren (0)

  James Robertson reikt de Intranet Innovation Award 2012 uit aan Davied van Berlo, één van de initiatiefnemers van PleioDe Nederlandse overheid heeft afgelopen vrijdag uit handen van intranetguru James Robertson een Gold Award ontvangen bij de Intranet Innovation Awards 2012. Nederland kreeg de prijs voor Pleio, de interactieve samenwerkomgeving van de overheid. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan de meest innovatieve intranetconcepten in de wereld.

  Robertson was onder de indruk van de impact van Pleio: "You're bringing people together across government." In zijn toespraak onderstreepte hij tevens het belang om te blijven vernieuwen. "Pleio encaptulates what we are talking about in terms of innovation. And instead of talking about it, you've done it." 

  Pleio
  Pleio is twee jaar geleden opgericht als samenwerkomgeving voor de publieke zaak en heeft ondertussen ruim 35.000 gebruikers. Gebruikers kunnen een profiel aanmaken en informatie online zetten (bijvoorbeeld een blog schrijven of een document delen) of ze kunnen een groep maken om samen te werken met mensen van binnen of buiten de overheid aan een project of dossier.

  Overheidsorganisaties kunnen binnen Pleio een deelsite inrichten voor interne kennisuitwisseling (intranet) of om samen te werken met mensen van buiten de organisatie. Er zijn ondertussen ruim 500 van deze deelsites ingericht, bijvoorbeeld door Dienst Landelijk Gebied (intranet), door de regio Holland Rijnland (meerdere gemeenten) en door het ministerie van I&M (consultatie Omgevingswet).

  Vrijwilligers en open source
  De initiatiefnemers van Pleio zijn verheugd over de internationale aandacht. Davied van Berlo, één van de vier initiatiefnemers, weet waar het succes aan te danken is: "Deze prijs is niet voor ons als initiatiefnemers, maar voor iedereen die zich heeft ingezet om Pleio beter te maken en te laten groeien. Gelukkkig heeft de jury dat gezien en is de rol van de vrijwilligers ook genoemd in het eindrapport."

  De vier initiatiefnemers van Pleio houden trots hun prijs omhoog

  De vier initiatiefnemers van Pleio met de glazen award: Davied van Berlo, Wim Essers, Harrie Custers en Marcel Ziemerink (vlnr)

  Behalve de inzet van vrijwilligers roemt de jury ook het gebruik van open source en het open karakter van het platform. Pleio biedt daarmee een mogelijkheid aan ambtenaren om samen te werken over organisatiegrenzen heen, afhankelijk van het onderwerp waar ze mee bezig zijn. Ook is het mogelijk voor overheidsorganisaties om zelf functionaliteit toe te voegen.

  Intranet Innovation Gold Award 2012

  Volgens de jury
  De jury van de Intranet Innovation Awards 2012 (IIA) vat het bijzondere van Pleio als volgt samen:

  "Pleio is an open source intranet and collaboration platform which can be used by Dutch government agencies and other public sector bodies in the Netherlands. You can create intranets and other project spaces to communicate internally, across different organisations and with citizens.

  This platform is free to use, and is partly run by volunteers. Organisations can develop specific functionality as long as they release this back to the Pleio community so it can be used by others."

  Tour door Nederland
  Dit jaar zijn zeven 'gold awards' uitgereikt, waarvan er dus één naar Nederland komt. De lijst van winnaars staat op de site van de IIA. Er is dit jaar ook aandacht voor intranetten die spelelementen gebruiken (gamification) en gericht zijn op leeromgevingen. Andere winnaars richtten zich juist op een mobiel intranet of de ontsluiting van grote hoeveelheden documenten.

  De glazen award zal in Nederland niet op één plaats blijven staan. De prijs is immers bedoeld voor de hele overheid. Harrie Custers, initiatiefnemer van Pleio vanuit de Belastingdienst: "Zo'n mooi ding wil iedereen wel op z'n bureau hebben natuurlijk. Daarom gaat de prijs een rondreis maken langs de organisaties die hebben bijgedragen aan Pleio. Elke maand op een andere locatie!"

   

  De toespraak van James Robertson: 

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Anna Vogel
    Anna Vogel 1983 dagen geleden

    Mannen! Ik wist het vanaf het begin...... Jullie doen echt de goede dingen'

    Gefeliciteerd en helemaal verdiend. Keep up the good work. X anna 

    • Marian Hopman
     Marian Hopman 2177 dagen geleden

     Knap! nog gefeliciteerd!

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers