Pleio

Engels | Nederlands

Digitaal burgerdossier

  Minh
  Door Minh 2737 dagen geleden Reacties (4)

   0/5 Sterren (0)

  Hierbij nodig ik iedereen uit om mee te denken om een digitaal burgerdossier te gaan ontwikkelen en implementeren. Mits voldoende animo ben ik bereid met jullie of eerst alleen een voorstel te maken. Vervolgens zal ik dit aanbieden aan het daartoe bevoegde overheidsorgaan om een digitaal burgerdossier te realiseren of eerst een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren!

  Achtergrond:

  "Tegenwoordig maken bijna iedereen gebruik van internet. Het elektronische Patientendossier is helaas van de baan. Ik zou het heel fijn vinden als er een digitaal burgerdossier komt. Via Digid bijvoorbeeld log je in en vervolgens kun jij mee aan de slag. Mutaties in je persoonlijke gegevens is niet mogelijk, maar wel een aanvraag doen om gegevens te wijzigen. Iedere overheidsorgaan kan maar een deel van dit dossier inzien en mutaties aanbrengen. Met behulp van dit dossier kan de burger op een heel speciale menu eenvoudig handige links vinden, een voorlichtingspagina voor het opvragen van voorlichtingsmaterialen, een aanvraagpagina voor het aanvragen van GBA- uittreksels, paspoorten, een persoonlijke pagina met daarin de belastinggegevens zoals wanneer voor de laatste aangifte is gedaan en wat is aan belasting is ontvangen, nog openstaan, etc, belastingboetes, GGD dossier van pasgeboren kinderen die aan de vader/moeder/voogd gekoppeld is etc. ....kortom een alles-in-een pakket voor de burger...."

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Davied van Berlo
    Davied van Berlo 2721 dagen geleden

    Pleio kan daar wellicht ook een rol in vervullen. Dat gaan we ook nog bespreekbaar maken bij ICTU (Mijn overheid, PIP, DigiD). Zie deze toekomstblik op Pleio voor wat ideeën: https://www.pleio.nl/pg/blog/read/8196/een-blik-in-de-toekomst-van-pleio 

    Als je een link ziet, sluit dan vooral een keer aan bij het Pleio-overleg, elke donderdagochtend.

    • Pascal Huijbers
     Pascal Huijbers 2731 dagen geleden

     We hebben al iets als mijnoverheid.nl. Het klinkt alsof je dergelijke functionaliteit wilt realiseren. Het lijkt me goed om juist dit soort bestaande voorzieningen wat te promoten en verder te ontwikkelen. Er wordt weinig gebruik van gemaakt omdat er zo weining diensten en overheidsdiensten zijn aangesloten hierop.

     Het huidige concept hiervan (heet ook wel Persoonlijke Internet Pagina) richt zich op een dun portaal naar de burger waarbij gegevens worden getoond die al beschikbaar zijn bij verschillende overheden, integrale status over de aanvraag van diensten kan worden gegeven etc. Wellicht interessant om eens naar te kijken of heb je een ander beeld van een burgerdossier?

    • Mathilde van Diemen
     Mathilde van Diemen 2735 dagen geleden

     Hallo Minh,

     Een hele mooie droom. Ik help graag mee om deze droom werkelijkheid te maken. Ik zou ook graag zien dat (semi)overheidsinstanties meer samenwerken en informatie delen. Zelfs binnen dezelfde organisatie gebeurt zelfs dat niet altijd. Als iemand zorgtoeslag aanvraagt, zou er m.i. ook direct moeten worden naagegaan of de persoon voor andere toelsgaen in aanmerking zou kunnen komen. Niet pamperen, maar wel mee denken met de burger. Dat is ten slotte degene waar we voor werken. Zo ook voor instanties onderling. Als de belastingdienst weet dat het inkomen stijgt, zou SVB en UWV daarover geinformeerd moeten worden ipv de burger nu lastig te vallen met formulieren en vragenlijsten. Kortom, ik meld me aan!

     Groet,

     Mathilde

     • Toon Janssen
      Toon Janssen 2737 dagen geleden

      Het EPD gaat toch niet door. Ik heb er geen bezwaren tegen.

     Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers