Pleio

Engels | Nederlands
ProGideon

ProGideon

Provincies op de Kaart

 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Open Data via Publieke Dienstverlening op de Kaart

Open Data via Publieke Dienstverlening op de Kaart

Vorige week heeft er een stille revolutie in...
Statistisch gluren bij de buren

Statistisch gluren bij de buren

“Geef mij je postcode en ik zeg je wie je...

Open Data Expeditie 19 mei

  Anne Marth Kuilder
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 143
  Door Anne Marth Kuilder in de groep ProGideon 2707 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  ProGideon (IPO) en Geobusiness Nederland nodigden provincies en de bedrijven aangesloten bij GeoBusiness Nederland uit voor de open data-expeditie die plaats vond op 14 april en 19 mei.

  In de eerste bijeenkomst werden de deelnemers geïnspireerd door lezingen over open innovatie, open data en ervaringen van soortgelijke expedities. De sprekers waren Tom Demeyer (de Waag Society), Lex Slaghuis (Hack de overheid), Johan van Arragon (Provincie Zuid Holland) en Martijn van Exel (Geodan).

  Aan de hand van actuele vraagstukken werden er in een creatieve werkvorm multidisciplinaire teams gevormd die de opdracht kregen in het tweede deel van de open data-expeditie hun bevindingen of zelfs producten te presenteren. Zo ontstonden er zes groepen:

  1.       ‘Stap op’, het nieuwe fietsen in Zuid Holland

  2.       Interactieve zwemwaterapllicatie voor Gelderland

  3.       Een Levend Archief voor Brabantstad2018

  4.       Een interactieve netwerkkaart voor bedrijven voor Brainport Eindhoven

  5.       Een webbased Serious Game over verschillende belangen die spelen rondom de rivier de Lek

  6.       De Naoberapp die maakt dat de krimp in Overijssel leidt tot warme banden tussen buren

  In de aantekeningen van het eerste gesprek waar het idee voor de open data-expeditie ontstond stonden de volgende kreten: ‘open mind’, ‘open data’, ‘bedrijven en provincies opzoek naar synergie’. En de voorwaarden dat het proces/reis belangrijker moest zijn dan het resultaat en dat het geen competitie moest worden.

  In het tweede deel van de expeditie bleek dat we alleen aan het laatste doel niet hadden voldaan. Er was een heuse jury ingesteld, bestaande uit Noor Hijboom (TNO, is het voorstel innovatief?), Martijn Nanninga (Realdworld / GeoBusiness, is het voorstel een investering waard?) en Louise Thielemans ( zomaar van straat geplukt, kan de burger er wat mee?), en ook het publiek mocht stemmen. Zo ontstond er met een dikke knipoog toch een beetje een wedstrijd. Gelukkig was er aan het eind voor iedereen een snoepzak en overheerste in alle teams het gevoel dat er door de samenwerking veel bereikt was.

  Jan Willem van Eck heeft net als bij het eerste deel van de expeditie een verslag geschreven, zie: http://www.kortsteroutes.nl/magnifieke-buren-uit-brabant-met-de-naoberapp/.

  De ‘winnaars’ van de expeditie krijgen als prijs een platform op de GISConferentie van Esri Nederland om hun reisverhaal aan veel meer mensen te vertellen. Dat dient misschien ook wel als stimulans om de applicaties verder uit te voeren. Ook van de andere groepen zijn we erg benieuwd of de expeditie nog een vervolg gaat krijgen. Wordt de zwemwaterdata straks echt verrijkt door crowdsourcing? Kunnen bedrijven straks op een plek zien hoeveel potentieel brainport Eindhoven voor hen heeft? En fietsen mensen over een jaar met 360 graden camera’s op hun hoofd door het Zuid-Hollandse land?

  De meeste presentaties zijn onder ‘bestanden’ op Pleio te vinden.

  We hebben veel energie gekregen van de expeditie en zijn erg tevreden over het mooie resultaat van dit initiatief!

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers