Pleio

Engels | Nederlands
Doetank Zelfredzame burgers en Ondernemers

Doetank Zelfredzame burgers en Ondernemers

Slimmer werken Gewoon doen

 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Internet of Things Europe - The movie: Imagine everything was linked...

Internet of Things Europe - The movie: Imagine everything was linked...

Dit filmpje geeft een idee van wat er mogelijk is...
"Overheid, ik doe het zelf wel". Een interview met Stef van Grieken

"Overheid, ik doe het zelf wel". Een interview met Stef van Grieken

Kortom, als je je wat meer open opstelt, als je...
Een introductie in Weconomics

Een introductie in Weconomics

Werken aan welvaart en welzijn vanuit communities
Geen geheelmailonthouder meer

Geen geheelmailonthouder meer

Ik heb het gedaan.14 maanden lang heb ik...

Op gesprek in Almere

  Harrie Custers
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 95
  Door Harrie Custers in de groep Doetank Zelfredzame burgers en Ondernemers 2690 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Op 16 mei jl. was het dan zo ver: naar Almere voor het gesprek met de heer Muiteman, voorzitter van de Ondernemersvereniging GooiseKant. Aansluitend nog in gesprek met enkele ambtenaren van de gemeente Almere. Arjan Erkens had ons een keurig routeschema beschikbaar gesteld, onder het genot van een lekkere kop koffie bij station Almere.

  Ik voel er weinig voor om woordelijk verslag te doen van deze gesprekken. Wel wil ik graag delen welke inzichten deze gesprekken ons hebben gebracht.

  Aangekomen op de Gooise Kant bij Hupsakee het bedrijf van de heer Muiteman, wachtte ons de eerste verwondering: de heer Muiteman was niet aanwezig want zojuist naar een afspraak gegaan bij een ander bedrijf. Tja, dat begint goed. Tijd voor koffie.

  Op advies van een medewerker van de heer Muiteman - hij mocht zelf niet "boven" en kon ons zo doende geen koffie aanbieden - togen we naar de plaatselijke koffiegelegenheid. Bleek die vlakbij het bedrijf te liggen waar de heer Muiteman op gesprek was. Tja, dat vraagt het aantrekken van de stoute schoenen.

  Dit had tot gevolg dat we om 11.00 uur - een uurtje later dan gepland - aan tafel zaten met de heer Muiteman.

  De boodschap van de heer Muiteman is duidelijk. De Gooise Kant kent geen probleem (meer). Dat ligt anders voor de andere, de oudere industrieterreinen van Almere, want daar is sprake van verloedering.

  En natuurlijk heeft de heer Muiteman wel oren naar het overhevelen van gemeentelijke middelen naar de Gooise Kant. Nodig ons uit en kom met een voorstel!

  De ondernemers van de Gooise Kant zijn nu druk het eens te worden over een voorstel inzake de "groenbeheerregeling". Hoe die regeling precies heet heb ik even niet paraat.

  Het gesprek leidt tot drie inzichten:

   

  1. ondernemers kiezen voor het eigen belang;
  2. ondernemers wachten op een uitnodiging van een andere partij: als jij iets wilt en je brengt iets mee, dan kunnen we er over praten. M.a.w. 
  3. de bal voor het gezamenlijk belang - ondernemers én gemeente - van het industrieterrein en van de "restruimte" blijft in handen van de gemeente. Dat vinden de ondernemers wel zo makkelijk.
  Op het industieterrein kun je dat ook zien. De grenzen tussen gemeentelijk- en bedrijfseigendom en veelal het verschil in onderhoud.
  We spreken aansluitend behalve met Arjen nog met drie ambtenaren (Anton Bokkers, Leo Graat en ...) van de gemeente Almere. Dit leidt tot de volgende inzichten:
  1. voor de start van een industrieterrein wordt een degelijk plan gemaakt;
  2. voor de fase daarna niet;
  3. echter de behoefte van de ondernemers en zelfs de soort ondernemers op het terrein veranderen met de tijd;
  4. in hoe daar mee om te gaan is niet voorzien, daarvoor voelt niemand zich verantwoordelijk. Ergo
  5. is feitelijk gekozen voor het knijp en piepsysteem;
  6. het vraagstuk/probleem wordt vervolgens van afdeling naar afdeling, van budget naar budget gepingponged, want ook bij de gemeente is men het gewoon deelbelangen te behartigen.
  Conclusie: het ontbreekt aan een gezamenlijk gevoelde verantwoordelijkheid, zowel bij de start als bij de groeifase van een industrieterrein. De gemeente kiest voor het interne overleg en schuift de bal rond. En ook de ondernemers kiezen voor hun eigen belang. Zij verliezen zich evenwel minder snel in het voeren van overleg daarover. Die luxe hebben ze natuurlijk niet. Maar of beide posities ook in het belang zijn van (de doelen en de toekomst van) het bedrijventerrein en van de gemeente?
  Oplossingsrichtingen die zich aandienen:
  1. een eigen budget voor de gebiedsmanager, waarmee hij op eigen titel probleempjes in het gebied kan aanpakken;
  2. ondernemers zijn medeeigenaar van het terrein, dus ook van de gemeenschappelijke voorzieningen (zeg maar het concept vereiniging van huiseigenaren);
  3. flexibiliteit voor groei/krimp en voor wijzigingen in het gebruik/bestemming is ingebouwd.
  Dus niet 20 tot 30 jaar elkaar vast blijven houden in het oorspronkelijke plan. Maar in het plan vanaf de start ruimte bieden voor de evt. veranderingen in de toekomst. Verantwoordelijk maken door medeeigenaarschap bij gemeente én ondernemers.
  En nu?
   

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers