Pleio

Engels | Nederlands
Werkgroep Pleio

Werkgroep Pleio

Bouw mee aan Pleio

 3.7/5 Sterren (3)

Gerelateerde blogs

Pleio creëert een ecosysteem van bedrijvigheid

Pleio creëert een ecosysteem van bedrijvigheid

Hoe innovatief is de overheid? Volgens mij is die...
Gezocht: een architect(uur) voor Pleio

Gezocht: een architect(uur) voor Pleio

Pleio is gebouwd op basis van een softwareproduct...
Pleio wordt je online werkomgeving

Pleio wordt je online werkomgeving

Bij Pleio stellen we de gebruiker centraal. We...
Nieuwe functionaliteiten op Pleio

Nieuwe functionaliteiten op Pleio

Pleio is voortdurend in ontwikkeling en wordt...

Ecosysteem en "applicatiewinkel" voor Pleio

  Davied van Berlo
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 420
  Door Davied van Berlo in de groep Werkgroep Pleio 2143 dagen geleden Reacties (6)

   0/5 Sterren (0)

  Pleio biedt gebruikers een groot aantal functionaliteiten om kennis te kunnen delen en samen te kunnen werken. Deze functionaliteiten komen allemaal uit het softwarepakket Elgg. Elgg is echter open source en Pleio hebben we zelf in beheer, dus we kunnen de functionaliteiten uitbreiden, bijvoorbeeld door nieuwe functionaliteiten aan Elgg toe te voegen als overheidsorganisaties dat willen (en ervoor willen betalen, zie mijn eerdere blog over het organisatie- en financieringsmodel van Pleio). Denk bijvoorbeeld aan de nieuwswidget die is betaald door de gemeente Heerhugowaard.

  Ecosysteem
  Een tweede manier om het aantal functionaliteiten van Pleio uit te breiden is door zelf nieuwe functionaliteiten toe te voegen aan de basis. Zo zijn we aan het kijken naar Etherpad (live samenwerken aan documenten, net als in Google Docs) en naar Big Blue Button (videovergaderen). Deze applicaties of functionaliteiten worden dan door overheidsorganisaties ontwikkeld/betaald en toegevoegd aan Pleio. Een derde optie is echter om ruimte te bieden aan een externe partij (een bedrijf of applicatieontwikkelaar) om functionaliteit toe te voegen aan Pleio. We willen immers ook de creativiteit en energie uit de markt gebruiken om Pleio verder te ontwikkelen. Zo willen we een ecosysteem creëren rondom Pleio, waardoor meer nuttige functionaliteiten toegevoegd worden voor gebruikers en overheidsorganisaties.

  Vier domeinen
  Als je naar Pleio kijkt dan kun je op vier domeinen functionaliteiten aanbieden, zie ook de afbeelding hieronder:

  1. Persoonlijk: elke gebruiker heeft een dashboard en een profielpagina. Er kunnen extra functionaliteiten worden toegevoegd aan Pleio die gebruikers meer mogelijkheden geven om te werken (geïntegreerd in je dashboard, bijvoorbeeld internetmonitoring of e-mail) of om zich te profileren (geïntegreerd in je profiel, zoals de LinkedIn-koppeling of een opleidingsportfolio);
  2. In groepen: gebruikers werken samen in groepen. Dat kan zijn als teamruimte, als dossier of casus, voor een bestuur of afdeling, etc. Naast bestaande functionaliteiten als discussies en bestanden delen, kunnen apps worden toegevoegd die het nog gemakkelijker maken om samen te werken, bijvoorbeeld videovergaderen, agenda's delen, etc.;
  3. In deelsites: ook voor organisaties kunnen functionaliteiten worden toegevoegd. Bij een participatiesite zou een voorziening om aan crowdfunding te doen kunnen helpen om initiatieven van de grond te krijgen. In een intranet kan een zaaksysteem geïntegreerd worden, een CRM / kennissysteem of een e-mailfunctionaliteit voor de organisatie;
  4. Heel Pleio: overheidsbreed of zelfs nationaal kunnen voorzieningen worden toegevoegd die voortbouwen op de basisfuncties van Pleio, bijvoorbeeld de tienduizenden profielen. Zo zit er nu al een elektronische leeromgeving in Pleio (Moodle), maar je zou ook vraag en aanbod van personeel kunnen matchen voor vacatures, kennisbehoefte of projecten. 

  Schema van een applicatiewinkel en ecosysteem voor Pleio

  Bestelbaar
  De basisfunctionaliteit van Pleio is gratis. We willen immers stimuleren dat er beter wordt samengewerkt en kennis uitgewisseld binnen de overheid en voor de publieke zaak. Dat willen we graag zo houden. Ook willen we dat functionaliteiten die door de ene overheidsorganisaties ontwikkeld worden, beschikbaar zijn voor andere overheidsorganisaties. Dat is het idee van open source en op die manier besparen we overheidsbreed veel geld (nogmaals, zie mijn eerdere blog). Maar Pleio wordt ook beter en functioneler als ondernemers functionaliteiten kunnen aanbieden: het ecosysteem dus.

  Als je als gebruiker, als groep of als organisatie een functionaliteit ziet die meerwaarde biedt, dan wil je die kunnen toevoegen aan je dashboard/profiel, aan je groep of aan je deelsite. Vergelijk het met de appstore van Apple: je wil met één klik die functionaliteit of applicatie kunnen toevoegen aan je werkomgeving (op Pleio hoef je natuurlijk niks te downloaden zoals bij Apple - daar houdt de vergelijking even op) en indien nodig afrekenen. Kortom, je wil dat extra functionaliteiten bestelbaar zijn en te vinden in een online winkel of magazijn op Pleio. Soms zijn ze gratis, soms niet, maar je kunt zelf bepalen of je het als persoon, groep of organisatie aanschaft.

  Hoe heet onze appstore?
  Pleio is nog in ontwikkeling. De groei van het aantal gebruikers en deelsites is enorm, maar ook organisatorisch en functioneel blijft Pleio zich de komende tijd ontwikkelen. Langzamerhand wordt duidelijk hoe Pleio in de toekomst gaat werken en wordt scherper hoe Pleio er dan uitziet. Dat geldt voor het organisatie- en financieringsmodel, maar ook voor het ecosysteem en de applicatiewinkel. Heb je ideeën hierover, laat het dan hieronder weten. En als je wil deelnemen in het ecosysteem en functionaliteiten wil toevoegen aan Pleio, idem dito!

  Het concept wordt langzamerhand helder, maar wat we nog niet hebben is een pakkende naam hiervoor. Functionaliteitenwinkel en applicatiemagazijn zijn toch niet zo pakkend. Wat is jouw idee? 

   

   

   

   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Wilbert Schermer Voest
    Wilbert Schermer Voest 2140 dagen geleden

    @ Davied: Ik ben iemand die met name kijkt naar de praktische implicatie van gehanteerde theoretisch begrippen/concepten !

    • Davied van Berlo
     Davied van Berlo 2140 dagen geleden

     @Wilbert Fijn dat je je weer zo goed verdiept hebt voordat je je uitspreekt. http://en.wikipedia.org/wiki/Business_ecosystem

     • Wilbert Schermer Voest
      Wilbert Schermer Voest 2141 dagen geleden

      In mijn werk heb ik (en vele collega's met mij ) veel te maken met echte ecosystemen. Om nu het toevoegen van funcionaliteiten aan pleio ook een ecosysteem te noemen komt erg vreemd/niet realistisch over. Suggestie: Noem het een groeimodel !

      • Harrie Custers
       Harrie Custers 2143 dagen geleden

       Allereerst. Moet het een naam hebben?

       in een winkel geef je de etalage toch ook geen eigen naam?

       Twee: Ook handig. Of: In de aanbieding. Of: Meer

       Bijvoorbeeld toe te voegen aan het groepsmenu, werkbalk of widgetlijst.

       Er op klikken brengt de gebruiker dan naar de lijst met extra functies/diensten.

       • Davied van Berlo
        Davied van Berlo 2143 dagen geleden

        @ramon1974 Dat klinkt toch een beetje alsof Pleio het verkoopt. Eerder een etalage dan. Of een "shop in shop" ;-)

        • Ramon de Louw
         Ramon de Louw 2143 dagen geleden

         "Pleio Product Store" of in goed Nederlands: "Pleio Producten".

        Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers