Pleio

Engels | Nederlands
Werkgroep Pleio

Werkgroep Pleio

Bouw mee aan Pleio

 3.7/5 Sterren (3)

Gerelateerde blogs

Sociaal stimuleert serendipiteit

Sociaal stimuleert serendipiteit

  Het 'gelukkige toeval', dat wil iedereen...
Wie succes wil oogsten, moet zijn waarde strooien

Wie succes wil oogsten, moet zijn waarde strooien

Als je beter wilt zijn, wees dan competitief. Als...

Kickstart voor deelsite initiatieven?

  Harrie Custers
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 67
  Door Harrie Custers in de groep Werkgroep Pleio 2694 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Het wiel niet opnieuw uitvinden en vooral ook voor de uitvinding en het gebruik ervan niet bij herhaling hoeven te betalen. Dat is een van mijn drijfveren. Een andere drijfveer is mensen die een idee hebben, een initiatief willen nemen faciliteren opdat zij zo snel mogelijk partners (gebruikers en bijdragers) weten te vinden.

  En dan struikel ik via twitter op Kickstarter en op Diaspora. Diaspora is het idee dat in een behoefte beoogt te voorzien en kickstarter is de manier om het geld dat nodig is voor de realisatie bij elkaar te krijgen.

  Ik denk: dát is de nieuwe manier van werken. Oók voor de publieke zaak. Dus waarom niet beginnen: met Pleio.

  Pleio dient de publieke zaak. Dat is een nobele ambitie. Tegelijkertijd vraagt realisatie van iedere nieuwe behoefte/wens om ideeën, creativiteit en gewoon om inzet. Vraagt dus ook om banale middelen zoals tijd en geld.

  De klassieke manier om dat te organiseren is budgettering. Daarbij heeft het management, het bestuur de doorslaggevende stem. En dat is niet handig als hun betrokkenheid hun direct belang bij de nieuwe wens, het idee niet echt groot is of zichtbaar is. Met als gevolg een enorme investering in rapporten, businesscases, overleg etc. De bal wordt uit het oog verloren. Zonde van het bestede geld en de tijd dus.

  Kan dat niet anders?

  Hoe kunnen we mensen - ambtenaren - die een wens/behoefte voelen en een idee hebben hoe dat te realiseren, sneller de beschikking geven over de relevante middelen?

  Hoe kunnen we ambtenaren - b.v. de deelsitebeheerders - die eenzelfde wens/behoefte hebben, echter bij verschillende gemeenten werken, elkaar sneller laten vinden. Hoe kunnen we hen helpen sneller tot samenwerking, financiering en uitvoering van hun project te komen? Hoe kunnen we hen zo helpen (faciliteren) dat zij zich gewoon zelf kunnen helpen?

  Hoe voorkomen we dat de Pleio-organisatie groeit en groeit en uitgroeit tot weer een waterhoofd? En daarbij meer en meer uit het oog verliest waar het eigenlijk écht omgaat: realisatie van wensen/ideeën van gebruikers die een doel dienen, en dat tegen zo laag mogelijke kosten.

  We beschikken op Pleio al over Mijn deelsite. Deze plek biedt deelsitebeheerders/-eigenaren de mogelijkheid elkaar te informeren, bevragen, vinden, helpen, organiseren en samenwerken. Als eigenaar van de deelsite voel ik een grote verantwoordelijkheid om deze faciliteit tot een succes te maken. Dar lukt me nooit door alles op mijn schouders te willen nemen. Dat lukt alleen wanneer ik de gebruikers weet te faciliteren opdat:

   

  1. zij die een zelfde behoefte/wens voelen elkaar snel weten te vinden en
  2. zij snel mensen en middelen weten te vinden voor de realisatie en
  3. de verantwoordelijkheid voor 1 en 2 in hun eigen handen blijft (dus geen onnodige tussenschakels of andere overhead)
  Voor punt 1 denk ik dan aan Pleio/Mijn deelsite zelf, echter met aanvullende tools om elkaar 'gerichter' te kunnen vinden. B.v. de marktplaats: Het delen van gebruikerswensen. 
  Voor punt 2 denk ik dan aan tools zoals Kickstarter, maar dan voor alleen de overheid (of juist niet beperken?). Maar ook behoefte aan een tool voor het Parelvissen: wie heeft al een oplossing die werkt?
  Voor punt 3 heb ik alertheid nodig opdat ik niet ook nog de hulpvraag zelf ga beantwoorden en het dus ga overnemen.

  Ik zie voor me dat de basisvoorziening van Pleio centraal bestuurd en gefinancierd blijft worden. Maar moet dit op de klassieke manier, of kan ook dit anders?

  Reacties, ideeën?

  Welkom

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers