Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Pleio creëert een ecosysteem van bedrijvigheid

Pleio creëert een ecosysteem van bedrijvigheid

Hoe innovatief is de overheid? Volgens mij is die...
Waar is Pleio zoal mee bezig?

Waar is Pleio zoal mee bezig?

Bij bijeenkomsten van de werkgroep Pleio en van...
Waar is Pleio zoal mee bezig?

Waar is Pleio zoal mee bezig?

Vorige week donderdag is Pleio officieel geopend,...
Agenda werkgroep Pleio op 29 mei 2012

Agenda werkgroep Pleio op 29 mei 2012

De volgende bijeenkomst van de werkgroep Pleio...

De kracht van eenvoud

  Ad Gerrits
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 40
  Door Ad Gerrits 2693 dagen geleden Reacties (1)

   0/5 Sterren (0)

  Ik heb een gespleten persoonlijkheid. Iets wat zichtbaar is in mijn carrierepad waarbij ik van elektrotechniek naar orthopedagogiek naar ICT ben gezigzagd. Ik ben een techneut en vind dat ik eigenlijk alles zelf moet kunnen maken als het om ICT gaat. Maar de menselijke kant is eigenlijk nog veel boeiender. Want na heel wat jaren ervaring, heb ik geleerd dat slagen of mislukken van ICT gerelateerde projecten voor 90% afhangt van mensen. En pakweg 10% van de betrokken ICT voorzieningen. Als er al 1 toverwoord is, als het gaat om slagen of falen, dan is dat voor mij "eenvoud". Eenvoud is goed. Complexiteit is fout. Zo simpel is dat. Of het nou gaat om websites, afstandsbedieningen of om sociale voorzieningen. Als het eenvoudig is werkt het; als het complex is werkt het niet. Natuurlijk spelen wel meer factoren een rol. Maar omdat het belang er van eenvoud zo vaak wordt onderschat, heb ik de neiging te roepen dat het alleen maar gaat om eenvoud. Meestal wordt het gezien als een soort randvoorwaarde om "de echte doelen" te bereiken: "we moeten efficiënter werken, dus laten we het eenvoudiger maken". Best slim. Maar eenvoudiger maken heeft zo veel voordelen, dat het wat mij betreft standaard in het lijstje met primaire doelstellingen mag staan. Want het zorgt er ook voor dat dingen goedkoper worden, dat ze door meer mensen gebruikt worden, dat er beter beheerd kan worden, etcetera. Voorzichtig gesteld denk ik dat onze overheid nog niet uitblinkt in eenvoud. Het mooie daar aan is dat er dus nog een wereld te winnen is. Bijvoorbeeld door je bij alles af te vragen of dingen niet eenvoudiger kunnen. Ook als ze al best goed zijn. Want door ze te vereenvoudigen, worden ze immers als vanzelf nog beter. Het geldt wat mij betreft trouwens ook voor ons Pleio. Geweldig initiatief, waarbij geen jaren wordt voorbereid, maar waar gedurende de rit zaken verder worden verbeterd. Mijn grootste hoop, niet verwonderlijk na dit stukje, is dat het groeit naar een voorziening die als "lekker eenvoudig" wordt beschouwd. Als iets dat, net zoals een Apple product, het gewoon doet. Niet gemakkelijk als je alle functionaliteit die al die ambtenaren wensen wil gaan bieden. Mijn suggestie: zet "eenvoudig maken en houden" boven aan op de todo-lijst en laat het daar gewoon lekker staan.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Marcel Ziemerink
    Marcel Ziemerink 2693 dagen geleden

    Hoi Ad,

     

    image

    Mooie woorden en ik deel je mening eenvoud maar o ze effectief. Ja dat hebben we zeker voor ogen hebben, maar ook leren delen is in mijn ogen iets wat nog (te) weinig gebeurd binnen de overheid. Jou voorbeeld van Apple spreekt mij als Apple evangelist natuurlijk enorm aan.

    Wat Apple zo verschrikkelijk goed doet is het gemak voor de gebruiker, je hoeft niet na te denken hoe iets zou moeten, maar het wijst zich vanzelf. Daar kunnen we natuurlijk binden Pleio nog veel van leren

    De gebruiker staat bij Pleio niet alleen centraal maar ook voor een deel aan het roer, dat maakt in mijn ogen Pleio uniek!

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers