Pleio

Engels | Nederlands
Werkgroep Pleio

Werkgroep Pleio

Bouw mee aan Pleio

 3.7/5 Sterren (3)

Gerelateerde blogs

Pleio gaat op 11/12 mei over naar de nieuwe versie

Pleio gaat op 11/12 mei over naar de nieuwe versie

In het weekend van 14 april zou Pleio de overgang...
Planning voor de nieuwe versie van Pleio

Planning voor de nieuwe versie van Pleio

De komende zes weken zullen er drie verschillende...
Pleio vanaf heden geheel open source

Pleio vanaf heden geheel open source

We krijgen regelmatig de vraag of Pleio nu echt...
Performance van Pleio verbeterd?

Performance van Pleio verbeterd?

De afgelopen weken hebben we hard gewerkt om de...

Pleio een terugblik op 2012

  Marcel Ziemerink
  Door Marcel Ziemerink in de groep Werkgroep Pleio 2110 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Pleio een terugblik op 2012

  We kunnen met Pleio terug kijken op een succesvol jaar, boeiend, enerverend maar vooral een jaar waarin achter de schermen ontzettend veel is gebeurd.

  Migratie Pleio naar nieuwe versie

  De grootste verandering is natuurlijk de release van ELGG 1.8. Dit raakte alle gebruikers van Pleio. Dit ging niet zonder slag of stoot, de migratie die we hadden uitgevoerd moest worden terug gedraaid omdat er teveel bugs in zaten die we niet tijdig konden verhelpen, daarnaast waren de wijzigen zo groot voor de deelsite eigenaren dat een eerste kennismaking op een testomgeving essentieel bleek te zijn. Op zaterdag 12 mei is Pleio succesvol gemigreerd.

  Nieuwe functionaliteiten op Pleio

   

   

  Widget voor het tonen van kaarten beschikbaar op Pleio!

  Iedereen kan nu snel en eenvoudig een digitaal kaartje maken met PDOK Kaart. In drie stappen zetten gebruikers eigen informatie op de kaart en publiceren deze op hun website. Handig om bijvoorbeeld een schaatsroute met de “koek en zopie-punten” te markeren of om de locatie van een evenement met adres en parkeerinformatie weer te geven. Voor de meer gevorderde gebruiker zijn extra geavanceerde opties beschikbaar. Het gebruik van PDOK Kaart is gratis en gegarandeerd reclamevrij. Overheidsprogramma Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK) ontwikkelde deze kaarttool om iedereen makkelijk toegang te bieden tot de open geodata die PDOK biedt op www.pdok.nl. Voor Pleio gebruikers is PDOK Kaart beschikbaar als widget en makkelijk in groep of deelsite te plaatsen.

  2012 stond ook in het teken van de performance

  We hadden met Pleio te maken met onacceptabel performance problemen, we hebben er veel tijd en energie ingestoken en met succes. Hier lees je meer hoe de performance problemen hebben opgelost.

  Mijn eigen posities

  2012 was voor mij persoonlijk ook een enerverend jaar, lang was er onduidelijkheid over mijn positie,  uiteindelijk kwam ook dat meer dan goed en bood het Centrum voor Kennis en Communicatie van de Belaslstingdienst uitkomst. Ik kan de dingen blijven doen waar we goed in zijn, de publieke zaak dienen. Waaronder natuur Pleio!

  Kennisnet / Digischool

  In het loop van het jaar zijn er gesprekken gevoerd met Kennisnet en Digischool,  die opzoek waren naar een nieuw platform om hun huidige communities in over te zetten. Ze hebben daadwerkelijk besloten om dat op Pleio te gaan doen. Begin 2013 komen ze over met +/-150.000 gebruikers.
  Dat houdt voor Pleio in dat het hele server-park is vernieuwd en uitgebreid. Het notificatie systeem is heringericht, de digest is heringericht, dat alles om deze grote groep gebruikers te kunnen managen.

  Stichting Pleio 

  door Tom Moesker de penningmeester

  In maart 2012 is de stichting Pleio opgericht. De stichting behartigt de belangen van de Pleio-community. De stichting is het gezicht van Pleio voor organisaties die behoefte hebben aan een vast aanspreekpunt. De stichting organiseert bijeenkomsten biedt een platform om de krachten te bundelen bij de verdere ontwikkeling van Pleio.

  Financiering Pleio

  door Tom Moesker de penningmeester

  De vaste lasten van Pleio voor hosting en applicatiebeheer zijn jaarlijks circa 60.000 euro. Gerekend tegen het huidig aantal gebruikers is dat 7,5 eurocent per maand per geregistreerde gebruiker.

  Daarnaast is er behoefte aan nog eens rond de 60.000 euro voor upgrades en kleine verbeteringen op het gebied van toegankelijkheid, functionaliteit, performance, beveiliging en privacy.

  Tot 2012 werden deze kosten gefinancieerd met adopties. ‘Adoptie’ betekent dat gebruikers van Pleio rechtstreeks een factuur van een leverancier betalen. Dit model werkt  maar kent beperkingen: Het kan lang duren voor iemand bereid is gevonden iets bij te dragen en soms moeten een rekening worden gesplitst omdat ze te hoog zijn voor één organisatie. Dat is niet prettig voor leveranciers en de onzekerheid ondermijnt de continuïteit van Pleio.

  Om die reden is in juli 2012 is daarom met een aantal deelsitehouders besloten om een nieuwe vorm van financiering toe te voegen: donaties aan de stichting. Je kunt als deelsitehouder of andere belanghebbendej een vrijwillige bijdrage doen aan de stichtingkas. De stichting fungeert dan als inkoopcoördinator. Het afgelopen half jaar is proefgedraaid met dit model en is er 40.000 euro opgehaald.

  Pleio de cijfers 2012

  Pleio stats

   

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers