Pleio

Engels | Nederlands
Helpdesk Pleio

Helpdesk Pleio

Je kunt hier vragen stellen en beantwoorden!

 4.3/5 Sterren (4)

Nieuwe Algemene Voorwaarden voor Pleio, m.i.v. 15 februari 2012.

Ellen van Aken
 • iedereen (publiek zichtbaar)
 • 562
Door Ellen van Aken in de groep Helpdesk Pleio 2447 dagen geleden Reacties (8)

 0/5 Sterren (0)

Er is al op verschillende manieren over gecommuniceerd, maar hier is dan eindelijk de definitieve versie van de nieuwe Algemene Voorwaarden van Pleio!

Hoe wordt dit geïmplementeerd?

Vanaf 15 februari 2012 zullen alle gebruikers bij inloggen een popup te zien krijgen met het verzoek akkoord te gaan met deze voorwaarden. Je hebt dan 3 mogelijkheden:

 1. Je gaat akkoord en gaat gewoon door naar je normale beginpagina.
 2. Je gaat niet akkoord, dan krijg je een waarschuwing dat je account gedeactiveerd wordt, en als je dan nog steeds niet akkoord gaat, wordt je account gedeactiveerd. Wil je uiteindelijk toch de voorwaarden accepteren, dan kun je via admin@pleio.nl verzoeken om je account weer te activeren.
 3. Je annuleert de popup, dan ga je terug naar de Homepage en da krijg je de popup weer tijdens de volgende inlog.

Daarnaast staan de voorwaarden rechtsonderaan op elke pagina van Pleio, net zoals nu.

Dit zijn de nieuwe Algemene Voorwaarden voor Pleio.

Pleio heeft als doel het ondersteunen van de samenwerking aan de publieke zaak. Het gebruik van Pleio staat open voor zowel ambtenaren als burgers.
Het platform wordt onderhouden door samenwerking van diverse overheidsorganisaties en gebruikers. Alle betrokkenen zetten zich maximaal in om Pleio te onderhouden en verder te ontwikkelen overeenkomstig het Pleio-manifest.

Pleio is van de gebruikers en voor de gebruikers. Iedereen kan een bijdrage leveren en daardoor meehelpen om het platform te verbeteren. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door vragen te stellen en/of te beantwoorden via de Pleio Helpdesk.

Om deel te nemen aan Pleio vragen we je akkoord te gaan met het volgende:

 • Gebruik Pleio voor dingen die bijdragen aan de publieke zaak. Misbruik het platform niet voor andere doeleinden dan de publieke zaak, zoals reclame- en commerciële doeleinden.
 • Gebruik je eigen naam en doe je niet voor als iemand anders.
 • Zorg ervoor, en wees je er van bewust, dat je zichtbaar bent en gevonden kunt worden.
 • Behandel de ander zoals deze behandeld wil worden.
 • Neem je verantwoordelijkheid over de mate van openbaarheid die je kiest. Pleio streeft naar openbaarheid, maar dat is niet altijd mogelijk.
 • Maak geen inbreuk op het intellectueel eigendom van een ander. Pleio respecteert intellectueel eigendom en verwacht van de gebruikers hetzelfde.
 • Plaats niets op Pleio wat in strijd is met enige wet of met het doel van Pleio. Als je dat toch doet, kan de beheerder van Pleio deze inhoud verwijderen, je account blokkeren en, indien de wet wordt overtreden, aangifte doen.
 • Je bent en blijft eindverantwoordelijk voor de informatie die je op Pleio zet.
 • Meld onrechtmatige informatie (die in strijd is met enige wet of met het doel van Pleio) meteen aan de beheerder van de deelsite of groep, of via de “dit vind ik niet OK” link op de pagina.
 • Ben je eigenaar van een groep of deelsite en ontvang je een melding van onrechtmatige informatie, verwijder deze informatie dan onmiddellijk.
 • Help mee om Pleio schoon en actueel te houden. Ruim regelmatig je verouderde documenten en andere informatie op en deactiveer je account als je geen gebruik meer wilt maken van Pleio.
 • De Stichting Pleio is niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt door enig gebruik van Pleio.
 • Pleio zal wijzigingen in de functionaliteit of de vormgeving van Pleio vooraf communiceren, onder andere via deelsiteeigenaren en Twitter (@pleinoverheid).
 • Pleio zal voorstellen tot wijziging van de Algemene Voorwaarden vooraf communiceren via diverse kanalen, waaronder Twitter (@pleinoverheid). Definitieve wijzigingen worden aan elke gebruiker gemeld.
 • Word lid van de werkgroep Pleio als je ideeën hebt over aanpassingen of zelf een bijdrage wilt leveren aan de ontwikkeling van Pleio.

Waarom nieuwe Algemene Voorwaarden?

Nu Pleio steeds door steeds meer mensen gebruikt wordt, ook voor bedrijfskritische informatie, was het nodig om de bestaande Algemene Voorwaarden kritisch te bekijken. Daarnaast willen we de mogelijkheid hebben om ongewenste activiteiten tegen te gaan.  We zijn natuurlijk nog steeds een community die uitgaat van het goede in de mens, maar we zijn reëel en weten dat niet iedereen dat uitgangspunt heeft. Noem dit maar een uiting van professionalisering van Pleio.
Vanuit diezelfde community-gedachte vinden we het ook heel belangrijk dat de Algemene Voorwaarden acceptabel, begrijpelijk en transparant zijn. We hebben het dus zo kort en bondig mogelijk gehouden, zodat iedereen ze ook echt gaat lezen en ze uit volle overtuiging zal tekenen en naleven.

Hoe zijn we tot deze Algemene Voorwaarden gekomen?

De bestaande voorwaarden waren het uitgangspunt. Daarnaast hebben we onze eigen ervaringen meegenomen, juridische ondersteuning gevraagd voor zaken als intellectueel eigendom en aansprakelijkheid, en diverse versies gedeeld in de Werkgroep Pleio om er zeker van te zijn dat we geen belangrijke punten over het hoofd zien, de teksten duidelijk en correct zijn, en wat het proces hieromheen is. Een soort crowdsourcing dus, van Pleio voor Pleio!

Wie hebben er aan meegewerkt?

Dit is een coproductie van Astrid Schippers, Bert Beentjes, Daniëlle Jansen, Davied van Berlo, Dirk Jan van der Wal, Ellen van Aken, Floris Hammer, Fred Ijspeert, Harrie Custers, Herko Coomans, Joost van Kempen, Kees Meesters, Marcel Ziemerink, Mathieu Paapst, Milan Sretic, Tom Moesker en Wim Essers, Ik hoop dat ik niemand vergeten ben.

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
 • Ellen van Aken
  Ellen van Aken 2418 dagen geleden

  Hoi Floris,

  Op elke pagina van Pleio staan de Voorwaarden rechtsonderaan, tussen Over Ons en Privacy.

  Dit is de link: https://www.pleio.nl/pg/expages/read/Terms/

  • Floris Hammer
   Floris Hammer 2418 dagen geleden

   Is deze blog nu de officiële locatie van de Algemene Voorwaarden? Ik wilde er naar verwijzen op de Deltaprogramma-deelsite, maar vond ze niet gemakkelijk. Op de Pleio-homepage is rechtsboven zo'n blokje met links naar het manifest, FAQ etc, horen daar niet ook de Algemene Voorwaarden bij? Dan is een Wiki misschien logischer toch?

   • Joost van Kempen
    Joost van Kempen 2439 dagen geleden

    Allereerst complimenten voor de duidelijke tekst die het uiteindelijk is geworden! Bij mij gaat er nog wel iets mis: als ik rechtstreeks inlog op mijn deelsite (dus niet Pleio) krijg ik de voorwaarden wel te zien, maar geen knoppen om op te drukken. Na een paar keer proberen, heb ik maar geschakeld naar de Pleio hoofdsite, waar ik de knoppen wel te zien kreeg en de voorwaarden kon bevestigen. Kan het zijn dat de knoppen een specifieke module gebruiken die niet beschikbaar is op de deelsites of door mij is uitgeschakeld?

    Ik wil dit graag snel oplossen, want is verwarrend voor de gebruikers. deelsite is reddingsbrigade.pleio.nl

    • Dirk Jan van der Wal
     Dirk Jan van der Wal 2440 dagen geleden

     @Willem Kossen: Volgens mij wordt dit al afgevangen door de eerste bepaling over gebruik voor de publieke zaak. Het gaan wel hele lange voorwaarden worden als we alle categoriën van gebruikers gaan benoemen. Moraal van het verhaal is dat iedereen gebruik mag en kan maken van Pleio zolang dat gebruik past binnen de doelstellling en de grenzen van de Nederlandse wet.

     • Willem Kossen
      Willem Kossen 2441 dagen geleden

      Toch even een stukje commentaar.

      Er staat: Het gebruik van Pleio staat open voor zowel ambtenaren als burgers.

      Ik vind dat dit een twijfelachtige formulering is. Er zijn veel meer overheidsdienaren dan ambtenaren (bijvoorbeeld in de uitvoering) en er zijn nogal wat professionals, niet zijnde overheidsdienaar, lid, die vanuit zakelijke belangen lid zijn en niet in hun rol van burger (ongeacht het feit dat iedereen ook burger is, en dan hoef je ambtenaren helemaal niet te noemen). Ik heb niets tegen dit lidmaatschap, want iedereen kan bijdragen aan goede samenwerking en communicatie, maar dan moeten de voorwaarden dit wel weerspiegelen. Het lijkt mij dus verstandig dit nog eens goed te overdenken (maar dat zou natuurlijk ook in een volgende versie kunnen gezien de geplande releaseschema's...

      • Davied van Berlo
       Davied van Berlo 2441 dagen geleden

       De algemene voorwaarden onderaan elke Pleio-pagina zijn aangepast, zie hier.

       • Wim Essers
        Wim Essers 2441 dagen geleden

        Klasse mensen! 

        • Kees Meesters
         Kees Meesters 2443 dagen geleden

         Dank en complimenten aan iedereen die heeft meegewerkt aan dit fraaie resultaat. En dan te bedenken dat ik zelf maar twee personen in het bovenstaande overzicht ook "in het echt" heb gesproken. Groeten, Kees.

        Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers