Pleio

Engels | Nederlands
Menskracht

Menskracht

Inspiratie en ontwikkeling van professionele passie en talent

 3.7/5 Sterren (3)

HNW trend 2013: werken zonder emails?!

  Henk Thielens
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 95
  Door Henk Thielens in de groep Menskracht 2111 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Waarom doen wij toch nog zoveel aan management by email? Ik zal die vraag niet beantwoorden, maar weet wel dat het heel veel voorkomt. Is efficiënt en effectief samenwerken zonder mails mogelijk? Ik denk dat veel mensen daar inmiddels wel voor zijn omdat ze er meer last dan lust van hebben en denk dan meteen aan “transparantie” wat een kernbegrip is in Het Nieuwe Werken. Veel bedrijven gaan de information-overload overigens aanpakken wat blijkt uit een nieuwsbericht.

    
  Als je alleen al je documenten voor je directe collega’s toegankelijk (dus transparant) zou maken, kan dit al veel mail verkeer schelen… En je hoeft die dan natuurlijk niet te administreren als je bijvoorbeeld Dropbox of Tag my doc gebruikt. We kunnen kort en krachtig attenderen als er iets belangrijks is met Twitter en en met tweio's via Pleio. En je kunt met regels in Outlook het zo instellen dat volledig automatisch het "kaf van het koren" wordt gescheiden en je in een oogopslag ziet wat voor jou belangrijk is. Ik heb dit al zelf gedaan en ben daar heel tevreden mee omdat ik er veel tijd mee bespaar.

  Waarom brengen we we niet een sneewbaleffect op gang zodat het voor 2013 de trend wordt om de information-overload aan te pakken?  

  Als iedereen die een tip heeft die nou eens op een wikipagina zet zodat we allen ons voordeel daarmee doen.  Ik heb er al wat informatie en een hyperlink neergezet met een verwijzing naar e-learningsoftware die wij gebruiken en waardoor je snel regels kunt instellen en die kennis ook kunt delen en verspreiden.

  Verder zijn er natuurlijk ook sociale media, zoals Facebook, Yammer en Twitter, waarop je kunt zien of iemand (virtueel) aanwezig is. Als je iemand nodig hebt, iets wilt vertellen of vragen zou je even kunnen chatten, of heel ouderwets koffie kunnen gaan drinken. Mocht dat leiden tot afspraken dan zou je die nog even op de mail kunnen bevestigen. In een zodanige manier van werken staat het ontmoeten centraal en wordt mail verkeer tot een minimum beperkt.

  Volgens mij is dat een goede invulling van wat tegenwoordig Het Nieuwe Werken heet, “je weet waar iedereen is en waar alles staat”.
  Als je het al op deze manier doet, mag je dat ook gerust het Oude Werken noemen. Zo brengt het de groene en grijze generaties mooi bij elkaar.

  Ik ben benieuwd of het "balletje gaat rollen" !

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers