Pleio

Engels | Nederlands
Contactgroep Toekomstverkenning Natuur

Contactgroep Toekomstverkenning Natuur

Naar een nieuw natuurbeleid

 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Nieuwsberichten

Nieuwsberichten

Korte samenvatting van het nieuws uit de sociale...
Actuele trends en ontwikkelingen

Actuele trends en ontwikkelingen

Korte samenvatting van het nieuws uit de sociale...
Internet, Privacy, Copyright; Choose Two

Internet, Privacy, Copyright; Choose Two

<webwereld column> <Op Sargasso...
Copyright

Copyright

Copyright for creativity en Kennisland...

Nieuwsberichten 2013

  Smit, Tanja
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 58
  Door Smit, Tanja in de groep Contactgroep Toekomstverkenning Natuur 2101 dagen geleden Reacties (4)

   0/5 Sterren (0)

  Nieuwsberichten 2013

  Volg hier het nieuws uit de media.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Smit, Tanja
    Smit, Tanja 2095 dagen geleden

    Otter duikt op in Oostvaardersplassen

    18-01-2013

    Een otter (Lutra lutra) heeft op eigen kracht de weg naar de Oostvaardersplassen gevonden. Het is voor het eerst dat daar een otter opduikt. Boswachters van Staatsbosbeheer filmden het dier afgelopen week met een cameraval en zijn blij met zijn komst. Deze waarneming is een compliment voor de waterkwaliteit in het gebied en toont dat de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) werkt.

    Sporen

    Voor de kerstdagen vonden de boswachters uitwerpselen en andere sporen waardoor het vermoeden ontstond dat er een otter in het gebied zat. Dankzij de camerabeelden is dat vermoeden nu bevestigd. De otter kan zich goed handhaven in de visrijke wateren van de Oostvaardersplassen. De kans is groot dat dit dier afkomstig is uit de Weerribben, waar 10 jaar geleden otters uitgezet zijn.

    Koning zoetwatermilieu

    De otter wordt ook wel de koning van het zoetwatermilieu genoemd, omdat hij hoge eisen stelt aan de waterkwaliteit. Otters voelen zich thuis in de Nederlandse natuurgebieden. Maar zonder de jarenlange inspanningen om natuurgebieden met elkaar te verbinden had deze otter niet deze weg kunnen afleggen. Het is dus een teken dat de Ecologische Hoofdstructuur werkt en dat het noodzakelijk blijft om daarin te investeren. Jaarlijks zijn veel otters slachtoffer in het verkeer. Dit kan voorkomen worden door verdere verbetering van de verbindingszones. Een groter verspreidingsgebied voor de otter betekent dat de soort grotere overlevingskansen heeft. Dat blijkt ook uit recent onderzoek wat onlangs in opdracht van Staatsbosbeheer is uitgevoerd. Download rapport Otteronderzoek

    Otter terug in Nederland

    Het is ongeveer vijftig jaar geleden dat de otters in het rivierengebied uitstierven. In de moerasgebieden van Noordwest-Overijssel en Friesland hielden ze het een paar decennia langer vol, maar ook daar redden ze het uiteindelijk niet. Sindsdien zijn waterkwaliteit, natte natuur en de maatschappij een stuk ottervriendelijker geworden, zodat in 2002 weer otters in de Kop van Overijssel en in Zuidoost-Friesland werden geherintroduceerd. Dat verliep succesvol. Nederland herbergt momenteel een populatie otters van ongeveer 60 dieren. Deze leven in Noordwest-Overijssel en Zuidoost-Friesland en verspreid door het land leven een aantal individuele dieren.

    <!-- AddThis Button BEGIN -->

    • Smit, Tanja
     Smit, Tanja 2095 dagen geleden

     Het groene geloof van de klimatoloog - 19 januari 2013

     De feiten over klimaatverandering zijn hard, maar geven geven nooit 100 procent zekerheid. Daarom voelt klimaatwetenschapper Bart Kruijt veel voor het groene geloof.

     • © Bart Kruijt.
      Waar ligt de grens van de veerkracht van het Amazonebos?

     Duurzaamheid is een nieuwe religie, zo luidde de conclusie van een analyse in 'Letter & Geest' van afgelopen week.

     Toevallig volgde die analyse pal op een bespreking met onze 'club van Hemmen', waarin humanisten uit de omgeving van het Betuwse Hemmen op geregelde basis van gedachten wisselen over duurzaam leven en hoe je dat doet. We kwamen op het thema 'erin geloven of met de ratio handelen'.

     Lees verder op de website van Trouw.nl

     • Smit, Tanja
      Smit, Tanja 2101 dagen geleden

      Roestig landschap - 12 januari 2012
      Rond de Peelrandbreuk bij Uden

      Het is de grootste aardbevingen-generator van Nederland. Het is de veroorzaker van een landschap vol watervalletjes. En wie hem oversteekt bevindt zich plotseling in een volstrekt nieuwe plantenwereld. Maak kennis met de Peelrandbreuk!

      Als je er niet op let merk je het misschien niet eens, maar wie een ommetje maakt rondom Uden kan al wandelend in een volstrekt nieuwe wereld terecht komen. De droge graslanden waar timoteegras en fluitenkruid gedijen maken opeens plaats voor drassige, zompige blubber. Hier groeien de moeraszegge, de dotterbloem en de adderwortel, en hier komen bijzondere planten voor als het moerasviooltje en de klimopwaterranonkel. Welkom op de wijstgronden!

      http://www.kennislink.nl/publicaties/roestig-landschap

      • Smit, Tanja
       Smit, Tanja 2101 dagen geleden

       Voorbij het gezond verstand: succesvolle samenwerking tussen bedrijven en goede doelen
       Rbbert Bodegraven, War Child Nederland  -  15 januari 2013
       Ooit leek het het ei van Columbus. Een commercieel bedrijf piekert over MVO-beleid, een goed doel heeft geld nodig. Ergo: het bedrijf laat de consument een iets hoger bedrag betalen voor het product, en doneert dat aan het goede doel. Het bedrijf maakt goede sier, de omzet schiet omhoog, en kassa voor het goede doel.
       http://www.marketingfacts.nl/berichten/voorbij-het-gezond-verstand-succesvolle-samenwerking-tussen-bedrijven-en-go/

       Theorie biodiversiteit wankelt - 2 januari 2013
       Hoe meer variatie in het landschap hoe hoger de diversiteit, vertellen veel biologen ons. Als het aantal plekjes voor organismen om in te leven sterk toeneemt, kan dit echter tot zeer verrassende resultaten leiden. Dit heeft gevolgen voor natuurbeleid.

       http://www.kennislink.nl/publicaties/theorie-biodiversiteit-wankelt

      Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers