Pleio

Engels | Nederlands
 • BLOGS
 • MENSKRACHT
 • KAN/MOET HRM IN DE STRATEGISCHE PERSONEELSPLANNING NIET EEN BIJDRAGE LEVEREN AAN MARKTPLAATS EN...
Menskracht

Menskracht

Inspiratie en ontwikkeling van professionele passie en talent

 3.7/5 Sterren (3)

Gerelateerde blogs

I like! En zelfs prins Willem-Alexander doet het !

I like! En zelfs prins Willem-Alexander doet het !

Waarom liken we eigenlijk bijna nooit in onze...
Werken beter afstemmen op snelle veranderingen!

Werken beter afstemmen op snelle veranderingen!

Wat gebeurt er als de eerste dominosteen omvalt?
Waarom we met motiveren moeten stoppen.

Waarom we met motiveren moeten stoppen.

Inspirerend leiderschap bestaat uit drie...

Kan/moet HRM in de strategische personeelsplanning niet een bijdrage leveren aan Marktplaats en e-portfolio?

  Henk Thielens
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 143
  Door Henk Thielens in de groep Menskracht 2069 dagen geleden Reacties (2)

   0/5 Sterren (0)

  In wil alle HRM collega's uitnodigen om mee te doen aan de interessante discussie op Pleio in de groep Marktplaats en e-portfolio. Zie https://www.pleio.nl/discussion/view/19287452 en https://www.pleio.nl/discussion/view/19336302

  Het initiatief dat is genomen biedt kansen en mogelijkheden om inhoud te geven aan innovatie van het functioneren van de overheid en de ambtelijke arbeidsmarkt.

  Als HRM vakspecialist heb je daar zeker een mening over en zul je kunnen aangeven wat jouw praktijkervaringen in de afgelopen jaren met het onderwerp zijn geweest. In deze tijd van economische crisis en bezuinigingen is het belangrijk dat het vakgebied HRM vanuit haar eigen expertise aangeeft wat volgens haar bottlenecks zijn. 

  In deze fase van het proces kan het helpen om de probleemstelling scherp in kaart te brengen en in de dialoog is geen enkele mening goed of fout, maar kan ze wel er toe bijdragen dat er focus groeit voor de aandachtspunten die niet vergeten moeten worden.

  Ervaringen met arbeidspools zijn dat er gewoon veel te weinig werkaanbod is, iets wat heel paradoxaal is omdat taken, werkzaamheden kwantitatief en kwalitatief zeker binnen de gemeenten toenemen. Doordat decentralisatie van rijkstaken nog niet voltooid is en de waan van de dag regeert is er nog onvoldoende sence of urgency dat er binnen enkele jaren met steeds minder mensen meer gedaan moet gaan worden. HR actieplannen die acties uitwerken en in gang zetten voor transitie naar nieuw/ander werk staan nog in de kinderschoenen en  HRM beheer kost nu nog vaak veel tijd.

  Zelfsturende teams en verschillende kwaliteiten (strategisch/tactisch en operationeel) die zowel lokaal als regionaal opereren zijn wenselijk maar er is nog weinig samenwerking en veel verkokering.

  Door de toevallige leeftijdsopbouw worden bepaalde organisatieonderdelen straks getroffen door uitstroom. Moet er echter door het bestuur en management van iedere organisatie niet een centrale taakstelling worden geformuleerd dat  er een gezamenlijke inspanningsverplichting ligt om jaarlijks minimaal 20% van de capaciteit vrij te roosteren  voor de  transitie, training on the job, tijdelijke taakbelasting, persoonlijke ontwikkeling, trajectbegeleiding, het op projectbasis inzetten. Creëer je daarmee ook niet tegelijkertijd mogelijkheden voor duurzame inzetbaarheid? Wat zouden de structurele (HRM) randvoorwaarden moeten zijn om dit te gaan invullen?  En welke rol kan HRM  en Het Nieuwe Werken hierin wel/dan niet vervullen?

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Henk Thielens
    Henk Thielens 2066 dagen geleden

    Hallo Ary

    Heb naar het instrument gekeken, ziet er goed uit. Organisaties kiezen zelf hun eigen invalshoek en instrumenten en daardoor is er veel diversiteit. Je zou dit ook vanuit mobiliteit (zie bijvoorbeeld de loopbaanscan van het A en O fonds http://youtu.be/hl8CyKp66no  ) kunnen aanvliegen. Dan staat de inbreng en activiteit van de medewerker zelf nog wat centraler.   

    • Ary Velstra
     Ary Velstra 2067 dagen geleden

     Dat lijkt me een meer dan goed idee. 

     Uiteraard moet je dan wel een faciliteit als http://www.personeelsgesprek.nl hebben, om de capaciteiten en talenten over meer organisaties te kunnen matchen en -vermarktplaatsen.

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers