Pleio

Engels | Nederlands
Burgerparticipatie Netwerken en Bewegingen

Burgerparticipatie Netwerken en Bewegingen

Samenwerken aan netwerken: Overizicht van welke site,netwerk beweging biedt wat, doet, wat vanuit welke rol

 0/5 Sterren (0)

‘Het OV is van ons allemaal – samen maken we participatie duurzaam’

  Joost van Os
  Door Joost van Os in de groep Burgerparticipatie Netwerken en Bewegingen 2065 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Met als aanleiding de vraag hoe burgers te betrekken bij het beheer van panelen met actuele reisinformatie op straat verzorgden Evelien Fleskens van de Jonge Veranderaars en Joost van Os van de Stadsregio Amsterdam een workshop. In de Verenigde Staten zijn er bijvoorbeeld al tientallen jaren succesvolle clubs actief van mensen die vrijwillig snelwegen schoonhouden van zwerfafval. In Nederland zijn er ook dergelijke initiatieven geweest, maar die kwamen na een enthousiaste start niet verder dan een project. En na afloop van het project bloedde het initiatief dood. De workshop was erop gericht om kritische succesfactoren te bepalen om het betrekken van burgers bij beheer langjarig vorm te geven.

  Van tevoren was aan de deelnemers van de Netwerkdag een bierviltje uitgedeeld waar op de achterkant alvast succesvolle voorbeelden konden worden benoemd. Ook was er via twitter reclame gemaakt om ook thuis mee te discussiëren. Na een korte inleiding (http://bit.ly/Wc4XqP) van Joost leidde Evelien een discussie over de redenen die er zijn waarom een dergelijk succes in Nederland niet zou kunnen. Deze redenen werden op de klaagmuur gezet. Vervolgens boog de groep zich over de vraag hoe het wel voor elkaar zou kunnen komen.

  De belangrijkste succesfactoren die werden genoemd waren:

  • Zorg voor een enthousiaste trekker
  • Zorg voor een structurele bijdrage van de belanghebbende partij. ‘druppel’ wat middelen om het vuurtje brandend te houden.
  • Kijk ook naar andere belangen die bij de gebruiker kunnen spelen. Een meldpunt voor panelen alleen is waarschijnlijk onvoldoende om een gemeenschap op te bouwen.

  Joost heeft de resultaten meegenomen in een vervolgworkshop op de ambtenaar2.0-dag van 6 februari jl. in Zwolle. Evelien zal de resultaten meenemen bij de Jonge Veranderaars om verder op dit thema door te denken en met verandervoorstellen te komen.

   Van de workshop is een storify-verslag gemaakt, met onder andere de presentatie en reacties op sociale media. http://sfy.co/jCkh  

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers