Pleio

Engels | Nederlands
Een platform voor ondernemende ambtenaren

Een platform voor ondernemende ambtenaren


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Hoe kan de overheid haar potentieel beter inzetten?

Hoe kan de overheid haar potentieel beter inzetten?

De overheid bezuinigt. We moeten met minder...
De toekomstige i-omgeving van de overheid

De toekomstige i-omgeving van de overheid

Informatietechnologie heeft een steeds...
Een blik in de toekomst van Pleio

Een blik in de toekomst van Pleio

Er zijn hier en op Ambtenaar 2.0 al meerdere...
Yammer bij Rijkswaterstaat

Yammer bij Rijkswaterstaat

Yammer bij Rijkswaterstaat   Yammer is hot...

Pitch: Een platform voor ondernemende ambtenaren!

  Davied van Berlo
  Door Davied van Berlo in de groep Een platform voor ondernemende ambtenaren 2044 dagen geleden Reacties (8)

   0/5 Sterren (0)

  De overheid bezuinigt. We moeten met minder mensen meer doen. Dat betekent dat we beter gebruik moeten maken van het beschikbare potentieel. En dat potentieel is groot. Overheidsbreed is enorm veel kennis beschikbaar, maar die kennis zit verspreid over honderden organisaties. Hoe vind je dan de juiste persoon? Er zijn genoeg ambtenaren die hun kennis en ervaring elders binnen de overheid in willen zetten, maar hoe brengen we dat aanbod bij de juiste vraag? Dat is de uitdaging waarvoor we als overheid momenteel staan.
   
  We weten meer dan we weten
  De huidige reorganisaties en ontslagen zorgen voor onrust in verschillende overheidsorganisaties terwijl elders binnen de overheid juist behoefte is aan nieuwe kennis. Hierdoor gaat veel energie verloren. De bezuinigingen en taakverschuivingen dwingen overheden om slimmer te gaan werken en flexibeler om te gaan met de beschikbare capaciteit. Overheidsbreed wordt ingezet op strategische personeelsplanning. Zo worden medewerkers in de nieuwe cao's meer verantwoordelijk gemaakt voor hun eigen inzetbaarheid. Bij die ontwikkeling hoort een instrument dat hen daarbij helpt.
   
  De ondernemende ambtenaar
  Steeds meer ambtenaren nemen nu al initiatief om deels bij andere organisaties te werken, zie voorbeelden als ZPP, Serious Ambtenaar en de doetanks van SlimmerNetwerk. Deze 'hybride ambtenaar' wil leuk en afwisselend werk doen en groeien in z'n vak door elders nieuwe ervaringen op te doen. Ook binnen overheidsorganisaties zitten steeds meer ambtenaren in flexibele constructies of werken in verschillende projecten of bij meerdere organisaties. Door zich online te presenteren met zijn ervaring en capaciteiten is hij beter vindbaar voor opdrachtgevers en vergroot hij zijn kans op leuke klussen.
   
  Kosten besparen en kwaliteit verbeteren
  Overheidsorganisaties kunnen door gebruikmaking van dit platform enorm besparen op personeelskosten en externe inhuur. Ze hoeven niet meer alle kennis zelf in huis te hebben en kunnen toch op elk moment beschikken over de juiste bezetting. Voor inlenende organisaties is een dergelijk platform een instrument voor een flexibeler personeelsplanning. Voor uitlenende organisaties is het een investering in de inzetbaarheid, de persoonlijke ontwikkeling en de tevredenheid van medewerkers. 
   
  Een platform voor ondernemende ambtenaren
  Om te komen tot een dergelijke marktplaats van vraag en aanbod van kennis en klussen moet de beweging van ondernemende ambtenaren worden versterkt. Dat vraagt om een platform waar ambtenaren zich kunnen presenteren en hun kennis, ervaringen en capaciteiten inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Op basis van bestaande profielen (bijvoorbeeld LinkedIn en Ambtenaar 2.0) en andere bronnen (bijvoorbeeld De Leerkaart en Pleio) wordt een uitgebreid portfolio gemaakt waarmee verbinding kan worden gelegd met nieuwe opdrachtgevers en uitstaande vacatures.
   
  Voortbouwen op bestaande ervaringen
  Binnen de overheid zijn al verschillende initiatieven gestart om mobiliteit te stimuleren, maar het ontbreekt nog aan een overheidsbreed platform waar ondernemende ambtenaren zich kunnen presenteren en ontwikkelen. Bij de ontwikkeling van zo'n platform moeten de voorzieningen en ervaringen van bestaande sites, flexpools, etc. dan ook worden meegenomen. Dit is niet de tijd om dubbel werk te gaan doen. Dit is wel de tijd om ruimte te bieden aan de ondernemende ambtenaar door een online portfolio aan te bieden en zodoende de beweging te versterken.
   
  Partners in het programma
  Momenteel wordt een programma ingericht om te komen tot een online portfolio en marktplaats zoals hierboven beschreven en te investeren in de beweging van ondernemende ambtenaren. Met enkele partners zal de komende twee maanden een voorstel worden uitgewerkt voor de inrichting van het platform en de planning en financiering van het programma. Er wordt een interbestuurlijke programmaraad ingesteld bestaande uit de partners en deelnemende organisaties. Daar nodig ik je bij deze graag voor uit. 
   
   
   
   
   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Davied van Berlo
    Davied van Berlo 2022 dagen geleden

    Peter, goede punten. Zie ook deze tekst.

    Leuk dat je ook meedoet! Zou de provincie geïnteresseerd zijn om mee te doen als partner, denk je?

    • Peter Spruit
     Peter Spruit 2022 dagen geleden

     Je kennis inzetten in verschillende organisaties binnen de overheid is natuurlijk een fantastisch idee. En dan is er zeker behoefte is aan een dergelijk platform; lopen er niet al enkele soortgelijke initiatieven? Dan lijkt het me de moeite waard te kijken waarom die kennelijk niet helemaal bij de behoefte aansluiten. Het lijkt me ook verstandig het aantal marktplaatsen beperkt te houden en versnippering te voorkomen. We kunnen wellicht ook wat leren van soortgelijke platforms voor ZZP-ers.

     Toch denk ik dat je als ondernemende ambtenaar je ook eigen 'markt' actief moet blijven benaderen. Een platform ondersteunt, maar daarmee ben je er niet. Dus: netwerken!

     Ook ik doe en denk graag mee.

     • Davied van Berlo
      Davied van Berlo 2030 dagen geleden

      @Saskia Zoals je zelf aangaf kwam in jouw geval het initiatief van jouw kant. Ik zie heel veel ambtenaren die op zo'n manier zouden willen werken en over de rand van hun eigen functie heen willen kijken. Die energie kunnen we gebruiken als hefboom.

      Inderdaad zijn er ook diverse arbeidsrechtelijke drempels en vragen van organisatorische aard. Daar is ook BZK (programma Beter werken in het openbaar bestuur) actief mee bezig. Ik hoop dus dat die ontwikkelingen parallel kunnen lopen. Echter, de energie zal vanuit ondernemende ambtenaren komen.

      • Saskia Zwartjes
       Saskia Zwartjes 2032 dagen geleden

       Ik vraag me af waar de hefboom zit. Bij welwillende ambtenaren of elders in het "systeem". Ter illustratie: toen ik de Flexpool van Rijkswaterstaat om een vast flexcontact vroeg was de reactie dat dit niet kon. Flex stond niet voor wisselende arbeidcont(r)acten maar een periode van uitwisseling op IF basis waarna de betreffende ambtenaar in dienst komt bij een ander organisatie onderdeel. Mijn wens is een echt flex contract, waarbij je van opdracht naar opdracht werkt. Of meerdere klussen naast elkaar doet. Als dit initiatief dat mogelijk maakt komt een enorme kennisuitwisseling en -vermeerdering op gang. En sta ik er voor in de rij.

       • Jeroen van Dijk
        Jeroen van Dijk 2041 dagen geleden

        Hallo Davied,
        Vanuit VNG GemeenteTrainee zou ik ook graag met jullie meedenken. Onze trainees zijn al interbestuurlijk bezig. En de vraagstukken/onderwerpen die je aansnijdt passen bij onze ideeën.

        Groet,
        Jeroen van Dijk

        • Cor Knoester
         Cor Knoester 2043 dagen geleden
         Dag Davied, goed initiatief. Zoals je weet was ik bezig met een verkenning naar een Interbestuurlijke Pool voor Jong Talent. Ik wil graag - net zoals jij - zaken met elkaar verbinden. Hoe kan de overheid de beste werkgever van Nederland worden? Hoe kan de overheid talentvolle (jonge) ambtenaren behouden voor het openbaar bestuur?

         Door zelf als werkgever, als topmanagement, talentvolle (jonge) ambtenaren ruimte en vertrouwen te geven om zich breed, interbestuurlijk (verder) te ontwikkelen. Wij zijn één overheid.

         Een eerste stap is een flexibele houding van het topmanagement zelf. Het gaat in essentie om drie elementen:
         Durf --> durf creatief te denken en andere paden te bewandelen
         Ondernemerschap --> onderneem risicovollere acties om talenten uit te dagen
         Lef --> lef en liefde voor het openbaar bestuur

         Niets is te dol! Durf, Ondernemerschap en Lef. 

         Is het openbaar bestuur bereid om de (jonge) talenten – wiens contracten aflopen – bovenformatief een vaste flexfunctie aan te bieden in uw organisatie en de ruimte te geven om (tijdelijke) opdrachten binnen te halen binnen het openbaar bestuur en daarbij gebruik te maken van bestaande structuren? Dus durft het openbaar bestuur ondernemende ambtenaren de ruimte te geven door lef te tonen?
         Dit vereist ondernemerschap bij zowel het management als de ambtenaren! We kunnen met durf en lef een stap zetten, hopelijk de mindset veranderen. We hebben allemaal dezelfde passie. We gaan voor het openbaar bestuur. We zien dan de overheid als één virtuele pool!
          
         Ik wil graag een steentje bijdragen in het Platform voor Ondernemende Ambtenaren.
          
         Gr cor
         • Davied van Berlo
          Davied van Berlo 2043 dagen geleden

          Dank, ik kom graag in contact!

          • Henk J.Th. de Koning
           Henk J.Th. de Koning 2043 dagen geleden

           Heel goed initiatief!! Zeker als het goed gebruik maakt van bestaande middelen die je noemt.

           Ik zal je blog doorlinken naar mijn collega's die betrokken zijn bij het flexibiliseren van de arbeidsmarkt vanuit Min VenJ: Joeta Verboom en Marjan van den Broek.

          Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers