Pleio

Engels | Nederlands
Een platform voor ondernemende ambtenaren

Een platform voor ondernemende ambtenaren


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Kennis voor beleid: ex ante analyses

Kennis voor beleid: ex ante analyses

In de periode 2005 – 2011 werden er voor de...
Cybercrime; preventie vs. repressie

Cybercrime; preventie vs. repressie

<oorspronkelijk een Webwereld...
Verslag Pleio-overleg 4 november 2010

Verslag Pleio-overleg 4 november 2010

Aanwezig: Davied, Wim en Marcel (Harrie was...

Video: cognitieve onderbenutting

  Davied van Berlo
  Door Davied van Berlo in de groep Een platform voor ondernemende ambtenaren 2065 dagen geleden Reacties (1)

   0/5 Sterren (0)

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Theo Mensen
    Theo Mensen 2064 dagen geleden

    "Wij zijn méér dan een human resource" aldus de intro. Maar was deze term 'human resource' niet juist bedoeld om een beperkte visie op de inzet en inzetbaarheid van mensen in een organisatie te verbreden? Op te rekken tot het meer omvattende, vervagende concept van beschikbaar menselijk potentieel? 

    De daarop volgende stelling dat 'we talent in huis hebben dat vaak nauwelijks past in de banen en de functies van traditionele organisaties' creëert geen tegenstelling. Het is vaag taalgebruik. En 'traditionele organisaties'? Zijn dat de Fordfabrieken uit 1913 of uit 2013? Worden in met 'traditionele organisaties' in stamverband levende indianen bedoeld?  Maken landbouwcoöperaties deel uit van 'traditionele organisaties'? Wat zijn traditionele fabrieken en kantoren en bestaan ze nog wel in de vorm die ze tien, twintig of honderd jaar geleden hadden? Was de VOC een vernieuwende organisatie of een traditionle? Zijn de jaarmarkten waarop landheren rondtrekkende landarbeiders voor één of meer seizoenen inhuurden 'traditionele organisaties' en zijn uitzendorganisaties en inlenende organisaties moderne vormen van ouderwetse of 'traditionele organisaties'? Watzijn kenmerkende verschillen tussen traditionele en niet-traditionele organisaties? Is een organisaties niet juist per definitie een specifieke verzameling of specifieke selectie van taken en functies die door één of meerdere mensen worden uitgevoerd. Wie de variatie ziet in overheidsorganisaties, die zal ook best een onderscheid kunnen maken in traditionele en niet traditionele organisatievormen op grond van een bepaalde, kenmerkende verdeling van taken en functies.

    Nu is de redenering dat "we talent in huis hebben dat vaak nauwelijks past in de banen en de functies van traditionele organisaties". Mijn bewering is dat dat altijd al zo is geweest en ook altijd wel zo zal blijven.

    Ik ben het dus oneens met de stelling.

    Misschien zijn er meer houdbare, betere redeneringen te verzinnen voor de of "dé oorzaak van veel cognitieve onderbenutting of cognitief overschot". Verspilling van human talent lijkt me nuttig en nodig gezien de werking van ons brein en andere lichaamsonderdelen. De benutting van talent in een organisatie is een streven. En het streven naar een optimale benutting van talent is een oneindig streven. Het zoveel mogelijk tegengaan en het voorkomen van verspilling van talent is een even oneindig en lovenswaardig streven als het optimaal ontwikkelen en benutten van beschikbaar talent. 

    Ik vind deze video over "cognitieve onderbenutting" en "cognitief overschot" heel erg leuk en bijzonder boeiend. Het krijgt hopelijk heel veel aandacht en lokt hopelijk ook veel discussie uit op en rond werkplekken, koffie-automaten en zowel binnen als buiten 'werktijd'. In de gepresenteerde cijfers wordt de tijd die daarmee gemoeid is wellicht ten onrechte gerekend tot de categorie 'verspilling van talent'. Dat maakt deze cijfers en ook het onderzoek waarop het gebaseerd zou kunnen zijn, zo ongeloofwaardig. En ik beschouw de voortdurende discussies over verbetering van de inrichting van organisaties en de verbetering van het ingewikkeld samenspel van mensen (talenten) niet als  "een verspilling van human talent van heb ik jou daar" maar als een nuttige investering in kansrijke pogingen om gezamenlijk meer welvaart en welzijn te creëren. Dat moet maar eens afgelopen zijn?     

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers