Pleio

Engels | Nederlands
Werkgroep Pleio

Werkgroep Pleio

Bouw mee aan Pleio

 3.7/5 Sterren (3)

Gerelateerde blogs

A civic-social platform for a new kind of citizen duty

A civic-social platform for a new kind of citizen duty

The importance of opensource for Pleio....
Open source werkt

Open source werkt

  Open Source werkt; een recent voorbeeld...
Wat gaat er op 14 april veranderen op Pleio?

Wat gaat er op 14 april veranderen op Pleio?

Op 14 april gaat er iets veranderen op Pleio. In...
LocalBox in bèta beschikbaar!

LocalBox in bèta beschikbaar!

LocalBox is een oplossing om op een veilige...

Pleio vanaf heden geheel open source

  Marcel Ziemerink
  Door Marcel Ziemerink in de groep Werkgroep Pleio 2013 dagen geleden Reacties (3)

   0/5 Sterren (0)

  Pleio vanaf heden geheel open source

  Pleio vanaf heden geheel open source

  We krijgen regelmatig de vraag of Pleio nu echt helemaal “open source” is. De basis waar Pleio op is gebouwd, de software van Elgg, was altijd al open source en is ook te vinden op GitHub, de verzamelplaats voor opensourcesoftware. Daarnaast hebben we aanpassingen gedaan om Pleio te creëren. Daarmee hebben we natuurlijk de verplichting ook die software aan de gemeenschap aan te bieden en dat hebben we nu ook gedaan. De specifieke plugins van Pleio zijn nu ook beschikbaar gesteld in GitHub. Tenslotte worden naast Elgg en de specifieke plugins van Pleio ook plugins van derde partijen gebruikt. Ook deze plugins zijn opensource en zijn meestal afkomstig van community.elgg.org.

  Wat is nu precies open source?

  Computerprogramma's worden geschreven in een programmeertaal. De regels code die de programmeur hiermee schrijft worden de sourcecode (broncode) genoemd. De broncode wordt dan nog 'vertaald' naar het uiteindelijke programma dat u aanschaft of download.

  Die broncode krijgt u er zelden bij. Voor een bedrijf dat verdient aan de verkoop van het programma zijn dat de kroonjuwelen die ze niet aan anderen willen laten zien. Daarom heet het “closed source”. Bij opensourcesoftware krijg je die broncode er wel bij en kun je het programma dus zelf eventueel (laten) wijzigen. Bedrijven die zich met opensourcesoftware bezig houden verdienen meestal niet aan de verkoop van licenties op de software maar op advies, ondersteuning en consultancy bij het gebruik van de software.


  Voor een overheid is het gebruik van opensourcesoftware verplicht (comply or explain), maar om meerdere redenen ook logisch. Aangezien de code leesbaar is, kunnen overheidsorganisaties zelf de betrouwbaarheid van code controleren. Investeringen in de software door overheidsorganisaties worden betaald met belastinggeld en de code komt zo weer ten goede aan de gehele samenleving. Overheidsorganisaties die dezelfde software willen gebruiken hoeven niet opnieuw belastinggeld uit te geven om dezelfde software te gebruiken. Daarom is Pleio open source: Pleio is voor iedereen.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Robert van den Breemen
    Robert van den Breemen 2010 dagen geleden

    Davied, ik het uitstekend dat jullie voor dit project kiezen om het met open source in te vullen en onder aanpassingen terug doneren past dan ook helemaal bij de keuze die jullie gemaakt hebben. Het past bij het stimuleringsbeleid dat geformuleerd rond het gebruik van open source software voor de overheiheid.

    De originele post suggereert echter een verplichting van het gebruik van open source, en die is er naar mijn weten niet op dit moment. Het is de nuance in de tekst en de vrijheid van de implementerende overheidspartij om invulling te geven aan het voorkeursbeleid. Ik heb ondertussen binnen onze organisatie al enkele goede voorbeelden daarvan geïmplementeerd zien worden, waar gewogen keuzes zijn gemaakt.

    Voor afnemende partijen van PLEIO maakt het feitelijk niet eens uit of je open source gebruikt of niet. Immers ze nemen een dienst af van jullie, het vigerende beleid zegt helemaal niets over situaties waar je een SAAS dienst afneemt. Het gaat daar vooral over de keuze van software producten.

    Jullie keus voor open source is toe te juichen uitgangspunt, precies om de redenen die Marcel aanreikt. Investeringen die gedaan worden door de overheid vloeien het publieke domein in, onder een goede licentie zoals de GPL borgen we dan ook nog eens dat het open blijft.

    • Davied van Berlo
     Davied van Berlo 2012 dagen geleden

     Robert, vanaf het begin van Pleio hebben we open source als uitgangspunt genomen om de praktische redenen die Marcel hierboven schetst. Wij vinden het een logische keuze voor publieke organisaties om investeringen met belastinggeld weer beschikbaar te stellen voor het publiek. Dat is volgens mij ook de geest van de wetgeving. Alleen bij uitzondering zoeken we andere, gesloten oplossingen. 

     Dank voor het meedenken in ieder geval. Extra hulp en kennis is altijd welkom!

     • Robert van den Breemen
      Robert van den Breemen 2012 dagen geleden

      Marcel,

      Je schrijft dat Open Source Software verplicht zou zijn, volgens het comply or explain principe. Ik heb de link even gevolgd, omdat ik even dacht dat het overheidsbeleid verandert was. Er staat heel duidelijk dat de overheid het gebruik van open source software stimuleert, maar stelt het niet als norm. Dat betekend volgens mij dat het niet verplicht is, maar dat we als overheids altijd open source in de afwegingen mee moeten nemen. De verplichting voor het gebruik van open standaarden is er wel binnen de overheid, daar geldt het comply or explain principe voor alle vastgestelde overheidsstandaarden.

       

      De letterlijke tekst is:

      Het kabinet stimuleert de overheidsorganisaties om open source software te gebruiken, maar stelt dat niet als norm. Binnen de overheid geldt dat open source software de voorkeur heeft boven gesloten source software, als beide soorten software verder aan dezelfde eisen voldoen.

       

      Ik vind het overigens ontzettend goed dat jullie besloten hebben om de aanpassingen terug te geven aan de community, zoals het gebruikelijke is onder de GPL v2 licentie waaronder PLEIO's basis software valt. Feitelijk had dit onderdeel van de originele afweging moeten, je ben overigens niet verplicht om dat te doen, aangezien PLEIO feitelijk een service is. En de GPL v2 verplicht alleen als je aan "herdistributie" van je aanpassingen doet. In dat geval moet je ook de aanpassingen onder GPL v2 vrij geven. 

      Maar goed dat jullie nu besluiten om de aanpassingen ook terug te geven past helemaal in het beeld van het gebruik van open source door de overheid wat mij betreft.

      Groet,

      Robert van den Breemen

     Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers