Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Er was eens…

Er was eens…

Verwarring ontstaat als je verstand niet wil...
Papieren tijgers bijten niet

Papieren tijgers bijten niet

Wat je afgesproken hebt, moet je waarmaken....
Durf dartel te zijn!

Durf dartel te zijn!

Terugblikken om vooruit te kijken De drie...
Stelsel helpen niet – dat doen mensen

Stelsel helpen niet – dat doen mensen

Niet omdat het moet, maar omdat het kan Vader...

Over kanteldenken, cultuuromslag en inspiratie opdoen

  Peter Flohr
  Door Peter Flohr 2003 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Over kanteldenken, cultuuromslag en inspiratie opdoen

  "Een gemeentelijke visie op het sociale domein" was de niet uitnodigende titel voor een avondje informatie verzamelen voor de raad. Het onderwerp was interessant genoeg om er wel heen te gaan gezien alle actuele ontwikkelingen en veranderingen die de gemeente te wachten staat.

  En inderdaad, het eerste uur werd besteed aan alle belangrijke zaken die wij als raadslid zeker moeten weten voordat we ons in het proces van beeldvorming, opiniëring en besluitvorming zouden gaan storten. Een gemeentelijke integrale visie werd in de schijnwerpers geplaatst. De voornemens kwamen voor het voetlicht. Nieuw beleid wordt toegelicht want de overheid trekt zich terug en we hebben geen geld meer, dus. We gaan het allemaal meer aan de zelfredzame burger en zijn directe omgeving overlaten. Een mooie participatieladder maakt de boel extra inzichtelijk, zeker als deze afgezet wordt tegen een even mooie verantwoordelijkheidsladder van de overheid. Van loslaten-faciliteren-stimuleren-regisseren en reguleren wordt de wereld een stuk eenvoudiger (voor de overheid) en nog betaalbaar ook. En door eigen kracht-zijn sociaal netwerk, algemene voorzieningen, collectieve voorzieningen en individuele voorzieningen zal er door de burgers steeds beter geparticipeerd kunnen worden. Allerlei uitgangspunten dwarrelden door de powerpointpresentatie heen en maakten een zachte, niet altijd begepen, landing in de discussie.

  Mijn inspiratie werd na de pauze gevoed door een sprankelende bijdrage van een ervaringsdeskundige in de meest brede zin: Peter Paul Doodkorte( ook op pleio heel actief). Hij was in staat het gezelschap direct bij de les te betrekken (over kanteldenken, overheidsparticipatie en cultuuromslag, etc.) door aansprekende voorbeelden te gebruiken en speels in te gaan op vragen en opmerkingen. Tegelijkertijd tussendoor ook in staat de presentatie te verlevendigen met duidelijke praatjes en plaatjes. Zet in op het gebruik van "eigen kracht", organiseer de dienstverlening slimmer, schaf de loketten af, weersta de organisatiereflex, kortom we moeten echt gaan "Omdenken".

  De manier waarop het toch wel ingewikkelde probleem neergezet werd is doorslaggevend voor het succes ervan. Er werd maatwerk geleverd door op de deelnemers gerichte beschouwingen af te leveren. Geen confectieverhaal of weinig inspirerende opsomming van gedotterde beleidspunten en voornemens, maar een met to-the-point voorbeelden omlijste uiteenzetting hoe het ook anders kan. En "het moet anders omdat het beter kan" was de slogan waar het geheel mee werd afgesloten.

  Ik moet zeggen dat ik ook blij verrast was toch nog een paar nuttige avonduurtjes besteed te hebben om op deze manier met het onderwerp bezig te zijn. Als ik nu nog even terugkijk naar zo'n avond is het enige jammere dat er niet meer mensen deze avond hebben meegemaakt. Heel terecht wierp een collega-raadslid de vraag op waarom een dergelijk verhaal ook niet gehouden zou kunnen worden ten overstaan van alle subsidie-inleverende verenigingen en organisaties. Want ook daar is "omdenken" dringend gewenst.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers