Pleio

Engels | Nederlands
Menskracht

Menskracht

Inspiratie en ontwikkeling van professionele passie en talent

 3.7/5 Sterren (3)

Gerelateerde blogs

HNW: hoever zijn de gemeenten?

HNW: hoever zijn de gemeenten?

Over knelpunten, controle en cultuurveranderingen...
Besparen door het Nieuwe Werken !? Deel 2.

Besparen door het Nieuwe Werken !? Deel 2.

“Ruimte” en werkstijlontwikkeling van HNW: "The...
Industrieterrein Utrecht krijgt door HNW enorme kwaliteitsimpuls

Industrieterrein Utrecht krijgt door HNW enorme kwaliteitsimpuls

In de media hoor je geluiden dat de hype van HNW...

Besparen door Het Nieuwe Werken (Deel 1)

  Henk Thielens
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 484
  Door Henk Thielens in de groep Menskracht 1993 dagen geleden Reacties (3)

   0/5 Sterren (0)

  imageDe gemeente Katwijk had hoge werkplekkosten en heeft onderzocht hoe ze zou kunnen bezuinigen door efficiënter gebruik te maken van de werkplekken en invoering van Het Nieuwe Werken.

  Aanleiding.

  In de politiek kwamen signalen dat er bezuinigd kon en moest worden op de werkplekkosten. Uit een bezettingsgraadonderzoek van 2010 is gebleken dat er een bezetting van 0,91 FTE per werkplek was. Dit houdt in dat één FTE meer dan één werkplek tot zijn of haar beschikking heeft. Dit had onder andere te maken met de hoeveelheid deeltijders, die bij de gemeente Katwijk werkt. Door het aanpassen van het werkplekconcept of door het invoeren van Het Nieuwe Werken moesten zowel de leegstand als de kosten minimaal met 10% worden verminderd.

  Probleemstelling.

  Het doel was om via onderzoek aan te tonen welke manier van werken (herinrichten van het huidige concept en/of Het Nieuwe Werken) het beste voldoet aan de eisen die gemeente Katwijk stelt betreffende efficiëntie, effectiviteit, haalbaarheid en kosten. In de bestaande situatie was er sprake van een persoonscultuur, had bijna iedereen een eigen werkplek, een gesloten agenda, waren er geen activiteitgerelateerde werkplekken, was het leidinggeven gestuurd op aanwezigheid en input-gericht en was er geen flexibiliteit betreffende werkplek en werktijd. In de gewenste situatie worden werkplekken gedeeld, heeft iedereen een open agenda, zijn er wel activiteitgerelateerde werkplekken, is het leidinggeven gestuurd op resultaat en kan men flexibel werken betreffende werkplek en werktijd. Bij Het Nieuwe Werken is er tevens een taakcultuur, gebaseerd op resultaat en flexibiliteit.

  Berekening van werkplekkosten.

  De werkplekkosten in de oude situatie waren €13.692,05 per werkplek per jaar. Op 442 werkplekken kwamen de totale kosten uit op €6.051.886,10. Bij het aanpassen van het oude concept was dat €13.293,25 per werkplek, de totale kosten zijn bij 354 werkplekken €4.705.810,50. Bij Het Nieuwe Werken zijn de kosten per werkplek €11.512,40, de totale kosten zijn bij 248 werkplekken en een bezettingsgraad van respectievelijk 0,9 en 0,7 €3.660.943,20 en €2.855.075,20.

  Met het aanpassen van het bestaande concept kon jaarlijks een besparing worden gerealiseerd van €6.051.886,10 – €4.705.810,50 = €1.346.075,60.

  Met het invoeren van Het Nieuwe Werken kan bij een bezettingsgraad van 0,9 €6.051.886,10 - €3.660.943,20 = €2.390.942,90 worden bespaard. Na de realisatie van een bezettingsgraad van 0,7 werkplek per FTE, kan er een besparing worden behaald van €6.051.886,10 - €2.855.075,20 = €3.196.810,90.

  Werkpraktijk in de gemeente Katwijk.

  Met het invoeren van Het Nieuwe Werken zou de grootste besparing kunnen worden gerealiseerd.  Voor de totale implementatie van HNW zou 3 jaar worden uitgetrokken. Interessante vraag is welke aanbevelingen in Katwijk in de praktijk zijn uitgevoerd en hoe het proces is verlopen.  Ik heb contact opgenomen met Ellen de Jong die indertijd als hoofd Facilitaire Dienstverlenig het onderzoek had laten uitvoeren en gevraagd of ze medewerking zou willen geven aan een interview.  Ellen heeft toegezegd om de ervaringen van Katwijk kenbaar te maken zodat anderen daar hun voordeel mee kunnen doen. Eind mei zullen de tips en antwoorden op de vragen die gesteld zijn in deel 2 als blog worden gepubliceerd.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Henk Thielens
    Henk Thielens 1976 dagen geleden

    imageVooruitlopend op de conclusies van de gemeente Katwijk die nog gepucliceert zullen worden blijkt dat de kosten en mogelijke besparingen op huisvesting per saldo substantieel zijn als voor flexplekken en invoering van HNW wordt  gekozen.

    • Henk Thielens
     Henk Thielens 1992 dagen geleden

     Hallo Henk

     Het zal interessant zijn om te vernemen of de (werkplek)kostenberekening van Katwijk inmiddels wel/dan niet is bijgesteld. Ik zal je vragen en opmerkingen meenemen in het interview. 

     • Henk Verbunt
      Henk Verbunt 1992 dagen geleden

      Heeft Katwijk dan niet hoeven investeren in de 3 bouwstenen van HNW? Investeren in andere typen werkplek, in ICT, in trajecten die de benodigde gedragsverandering ondersteunen? En besparen op huisvesting (m2 vloeroppervlak) lukt volgens mij alleen maar als je de vaste kosten van dat vloeroppervlak ook kwijt kunt raken. Allemaal vragen en onderwerp waarop ik hoop dat van Ellen antwoorden komen. Ik ben razend benieuwd!

     Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers