Pleio

Engels | Nederlands
Young@Heart

Young@Heart

Netwerk van VenJ-ers en BZK-ers met wat meer (dienst)jaren en ervaring

 4/5 Sterren (1)

Gerelateerde blogs

Oud worden zonder het zijn (lezing)

Oud worden zonder het zijn (lezing)

Op 25 september 2014 vond bij het Ministerie van...
Gaan met die baan 2015

Gaan met die baan 2015

Op 16 april 2015 vond de 3e editie plaats van...
De kleine lettertjes

De kleine lettertjes

Wat gebeurt er als je het besluit neemt dat je...
Young@Heart nu ook op Pleio

Young@Heart nu ook op Pleio

Young@Heart, het netwerk van (oud-)medewerkers...

Over de Vendrikregeling, of: plast er iemand naast de FPUpot?

  Max Kommer
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 340
  Door Max Kommer in de groep Young@Heart 1982 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Alle collega’s die nu 63 jaar zijn of ouder: opgelet! Als je binnen enkele jaren wilt uittreden en je FPU nog niet hebt opgesoupeerd dan kun je gebruik maken van de zg. Vendrikregeling. Die houdt in dat je het niet gebruikte deel van je FPU kunt meenemen naar je pensioen. De meeste opbrengst biedt die regeling als je kort voor je 65e jaar (dus uiterlijk op de eerste van de maand waarin je jarig bent) uittreedt. Dan krijg je nog 1 maand FPU en gaat het resterende deel mee in je pensioen. Dat kan een aardig zakcentje schelen! De jonkies onder de ouderen, zij die na 1 januari 1950 geboren zijn, kunnen geen gebruik maken van die regeling. Waarom is dat? Vanaf die datum is de FPU afgeschaft, in het kader van het beleid om werknemers langer door te laten werken (dat geldt ook voor vergelijkbare regelingen in andere sectoren, zoals de VUT).

  Door de jongeren en de jonge ouderen wordt met enige jaloezie naar de ogenschijnlijke bevoordeling van 63plussers gekeken: “ik gun het je graag hoor en je hebt het wat mij betreft verdiend, maar helemaal eerlijk is het niet. Want ik pies dus zogezegd goed naast die FPU- pot!” Dat laatste is echter niet juist. Want als je geboren bent na 1 januari 1950 krijg je sinds 2006 een hogere pensioenopbouw (niet 1,75% per jaar maar 2,05%), daarnaast is een stukje FPU toegevoegd aan het pensioen dat je zelf vóór 2006 hebt opgebouwd, mits je tijdens actieve dienst uittreedt (dus niet tussentijds bent uitgestapt). Er wordt overigens te vaak de indruk gewekt dat je een dief van eigen portemonnee bent als je geen gebruik maakt van de Vendrikregeling. Dat is niet juist. Door langer door te werken (geheel of voor een deel van de tijd) behoud je langer je salaris en bouw je langer pensioen op. Langs die weg kun je het Vendrikvoordeel ook halen of zelfs overtreffen.

  De FPU kan ook in deeltijd worden opgenomen (en daarmee kun je het Vendrikvoordeel naar rato innen).

  Voor allen die na 1 januari 1950 geboren zijn en die dus geen gebruik kunnen maken van de FPU gaan er geheel andere afwegingen gelden: voor hen geldt het keuzepensioen. Belangrijk voor het financiële plaatje van deze groep wordt de datum waarop men recht krijgt op de AOW. De AOW- leeftijd wordt geleidelijk aan verhoogd. Mede afhankelijk daarvan en rekening houdend met je eigen financiële situatie kun je je pensioendatum bepalen, waarbij ook deeltijdpensioen een optie is. Dus gedeeltelijk pensioen ontvangen en gedeeltelijk blijven werken en voor dat deel ook pensioen opbouwen. Essentieel is dat je tijdig met je werkgever en met het ABP hierover praat en een toekomst uitzet. Dat is niet alléén een financiële kwestie, het is ook een zaak van loopbaan en persoonlijke ontwikkeling.

  Op de bijeenkomsten van Young@Heart wordt bevestigd wat ook uit onderzoek onder grotere groepen werknemers blijkt: de huidige oudere generatie wil iets bijdragen, ook op het werk. Zij willen dáármee respect en waardering oogsten en niet met hun leeftijd als zodanig. Je bent jong van ziel en je wilt wat. Dan is het dus zaak om niet alleen over het pensioen maar ook over het werk en de professionele en persoonlijke ontwikkeling voor de periode tussen nu en dan na te denken en tijdig afspraken te maken met je werkgever. Wil je met deeltijdpensioen gaan en de tijd niet per week opnemen maar liever aaneengesloten periodes wel en niet werken, dan is dat in bepaalde functies of voor bepaalde klussen wellicht ook voor de organisatie een uitkomst! Voor meer informatie over deze onderwerpen en voor het doorrekenen van je persoonlijke situatie: neem contact op met het ABP en kijk op hun zeer informatieve en interactieve site: http://www.abp.nl/ . Je kunt daar inloggen op je eigen gegevens via ‘Mijn ABP’.

  Tekst: Hans Wilmink, februari 2013

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers