Pleio

Engels | Nederlands
Open Overheid

Open Overheid

De overheid als platform

 0/5 Sterren (0)

Het belang van samenwerking bij open source

  Joost van Os
  Door Joost van Os in de groep Open Overheid 1964 dagen geleden Reacties (2)

   0/5 Sterren (0)

  Voor een afnemer van software zijn open source en open uitwisselingsformaten tussen programma's van veel toegevoegde waarde. De onafhankelijkheid van leveranciers drukt de prijs enorm, met vaak als belangrijk bij-effect dat de markt groter wordt. In de wereld van panelen met reisinformatie heb ik voorbeelden van prijsdalingen gezien tot minder dan 10% van het oorspronkelijke bedrag.

  Voor aanbieders kan open source of openuitwisselingsformaten als een bedreiging woerden gezien. Je kunt de klant immers niet binden. Een eenmaal goed verkocht product geeft geen garantie voor vervolgaankopen. De Tweede Kamer had dit in 2002 al goed door, gezien de met algemene stemmen aangenomen motie Vendrik. Van de motie is weinig terecht gekomen, misschien ook te verwachten als deze met algemene stemmen is aangenomen. 

  In de praktijk zie ik dat marktpartijen er alles aan doen om juist te voorkomen dat er open uitwisselingsformaten komen. Met als strategie een soort omerta om gezamenlijk niet in te schrijven bij aanbestedingen die open source eisen. Voor de afnemer wordt open source daarmee eerder een risico dan een kans. De comfortzone van leveranciersbinding lonkt. Ik voel me er niet senang bij.
  Dit geldt voor mij als particulier. Maar voor een overheid is het mogelijk nog wranger, omdat 'de overheid' in wezen één hele grote afnemer is met in potentie veel marktmacht. Maar hoe krijg je die macht georganiseerd? ik hoor verhalen dat er in de VS IT-pausen zijn, die van bovenaf bepalen wat voor software wordt aangeschaft. Maar dat lijkt mij niet zo te passen bij Nederland. Wij zullen het moeten hebben van samenwerking. En omdat samenwerking begint met één + één dacht ik : hier maar beginnen. Wie doet er mee?

  - Zijn er andere voorbeelden van spectaculaire prijsdalingen door open source? Hoe gaan we die resultaten verkopen?

  - Hoe maken we een laagdrempelig (ook voor leken) toegankelijke plek om software en standaarden te vinden?

  - Welke ambtenaren willen actief aan de slag met open source?

  - Zijn er extern adviseurs met een track record op het gebied van open source, of die een track record willen opbouwen?

  - Welke organisaties werken al met open source? Wat zijn jullie ervaringen, do's en don'ts?

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Joost van Os
    Joost van Os 1962 dagen geleden

    Beste Remco,

    Op het gebied van open standaarden hebben we in de reisinformatie spectaculaire resultaten geboekt. Maar voorbeelden van staarden erbuiten ken ik niet zo goed.

    Ook wat open source betreft heb ik interessante dingen gezien, maar dat vind ik een stuk moeilijker grijpbaar en uitlegbaar. Vandaar dat ik naarstig op zoek ben naar een open source community. Maar omdat zowel open source als - standaarden samenhangen met het breken van lockins bezie ik ze graag samen.

    Als gevolg van de discussie heeft op twitter @paapst zijn proefschrift gedeeld dat een onderzoek doet over de implementatie van open beleid in Nederland sinds de motie Vendrik in '02. Dit onderzoek gaf me veel inzicht.

     Het filmpje van Josh Robin ken ik. Hij inspireerde mij tot het traject tot het vrijgeven van open reisinformatie, waar we samen met de stichting OpenGeo al de nodige slagen in hebben gemaakt. Er zijn nu ook al apps, zij het niet zo veel snel als daar in de VS.

    Doe je mee? 

    • Remco Koenders
     Remco Koenders 1962 dagen geleden

     Hallo Joost,

     Hou Open source en open standaarden goed uit elkaar, het is echt iets anders.

     Misschien een mooi voorbeeld van iets dat je voor ogen hebt op je eigen werkveld: http://www.youtube.com/watch?v=URmKRTU-hxQ.

     Mijn bron hiervoor is Geonovum, o.a. de beheerder van Nederlandse (overheids) geo-standaarden.

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers