Pleio

Engels | Nederlands

Pleio, de volgende stap

  Roelof van Netten
  Door Roelof van Netten 1981 dagen geleden Reacties (3)

   0/5 Sterren (0)

  Pleio is een schitterend platform. Geschikt voor o.a. kennisdeling, co-creatie, virtueel netwerken tussen vele overheidsorganisaties.

  Een initiatief van onderop. Geweldig om te zien hoeveel energie vrij komt door de kracht van mensen. Mensen die de ruimte krijgen van hun organisaties.

  Als directeur van een organisatie die als kerntaak samenwerking tussen 15 gemeenten in het hart van de Randstad heeft zie ik veel kansen voor een platform als Pleio. Om het werken met Pleio een positieve impuls te geven heb ik opdracht gegeven om een app voor Pleio te ontwikkelen.

  Helaas is die app nog steeds niet beschikbaar voor de Pleio-community. Ik baal daar behoorlijk van. De ooraak waarom het zo lang duurt om een goed werkende en goedgekeurde app beschikbaar te krijgen kan ik niet precies achterhalen. Dat alleen al is wat mij betreft zeer bijzonder.

  Pleio draait feitelijk op 'vrijwilligers' die door de eigen organisatie in de gelegenheid worden gesteld werkzaamheden te kunnen doen voor Pleio. De inzet is om naast deze groep van 'vrijwilligers' een soort eco-systeem van ondernemers/ZZP'ers/bedrijfjes te krijgen die werkzaamheden voor gebruikers (deelsitebeheerders e.d.) kunnen verrichten. 

  Bij de start/opbouw van Pleio is er één bedrijfje die een sleutelpositie heeft gekregen. Vanuit de ontstaansgeschiedenis van Pleio volstrekt logisch Dit bedrijfje heeft hierdoor wel een bijzondere positie verkregen. Enerzijds voor beheer/updates e.d. Maar ook als -ik noem het voor het gemak- scheidsrechter. En is ook in de markt voor opdrachten in het eco-systeem.

  Wat ik waarneem is dat er niet een warm onthaal is voor nieuwe ondernemers om toe te treden tot het hiervoor genoemde eco-systeem. Niet echt een open houding om andere bedrijven snel toegang te geven tot de open source omgeving. En dat onduidelijk is op welke criteria getoetst wordt. Ik zie dat bij het concrete voorbeeld van de Pleio-app. Maar het is iets wat ook door andere commerciële bedrijven/ZZP'ers wordt ervaren.

  Dit vraagt wat mij betreft een kritische blik als het gaat om rollen en bevoegdheden. Juist in een open source community zou transparantie een kernwaarde moeten zijn.

  A.s. vrijdag is in Amsterdam het Elgg-camp. Ik hoop dat daar diverse bedrijven, ZZP'ers e.d. aanwezig zijn. En dat die bedrijven/ZZP'ers interesse hebben om actief te worden in de Nederlandse Elgg- (cq Pleio)community. 

  En dat die bedrijven, ZZP'ers e.d. helder aangeven wat de Pelio-community moet doen en laten om een gezond eco-systeem rondom Pleio te bouwen.

  Een ontwikkeling die volgens mij cruciaal is voor het als Pleio kunnen zetten van een vervolgstap. Een stap gericht op het doorgroeien van een stabiele en betrouwbare community.


  Roelof van Netten

  bestuurslid Stichting Pleio en directeur Regio Holland Rijnland


  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Henk Thielens
    Henk Thielens 1974 dagen geleden

    Belevingen en opvattingen die in dialoog worden gecommuniceerd dragen er toe bij om er samen uit te komen. In de openbaarheid discussie voeren over zaken en processen die buitenstaanders niet hebben kunnen volgen kan er toe leiden dat er een bepaalde beeldvorming en dynamiek ontstaat.  Als buitenstaander lijkt mij dat het in eerste instantie een interne aangelegenheid van het Pleio-bestuur is om dit samen te evalueren en dan aan te geven hoe het anders zou kunnen. 

    Er kan met externe ondersteuning procesversnelling worden gerealiseerd, een win-win zonder dat het Pleio extra geld kost. Dat kan door op de startpagina en in de Pleio-community een pitch uit te schrijven m.b.t. items die opgepakt kunnen worden om Pleio te verbeteren.  Contributers (deelnemers) worden zo getriggerd om een bijdrage te gaan leveren. De beste oplossingen worden door de founders c.q. het bestuur van Pleio uitgekozen op grond van de pitch en zij krijgen een vast aanspreekpunt en kunnen aan de slag en zouden als tegenprestatie een plek op Pleio kunnen krijgen.

     

    • Harrie Custers
     Harrie Custers 1978 dagen geleden

     En inderdaad, ondernemers aangetroffen. Leuk en veel potentie. Het beste gevoel gaf mij evenwel Brett Profitt, een van de core developers van ELGG. Hij ademt open source.

     Overigens, ook is de app van Rijnland gepresenteerd. 

     • Tom Moesker
      Tom Moesker 1980 dagen geleden

      Ben jij er vrijdag bij? Ik wel. Ben benieuwd wie we daar aantreffen.

     Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers