Pleio

Engels | Nederlands

Wat wil je over me weten?

  Davied van Berlo
  Door Davied van Berlo 1976 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  In een tijd waarin de Amerikaanse overheid rechtstreeks toegang heeft tot al jouw online data, bedrijven je persoonlijke gegevens in handen willen krijgen om te verkopen en ruim 600.000 Nederlanders per jaar slachtoffer zijn van identiteitsfraude is het goed om te weten wat ze zoal over je weten en hoe je daar zelf inzicht in kunt krijgen.

  In deze blog zet ik een aantal bronnen over mijzelf online en ik sluit af met een overpeinzing. Ken je meer mogelijkheden om je eigen persoonlijke gegevens boven tafel te krijgen, laat het me dan even weten via de reacties hieronder. Je kunt natuurlijk ook je eigen gegevens bekijken en als je het leuk vindt kun je ook nog berekenen wat het nu zoal waard is.

  Als ambtenaar probeer ik zo transparant mogelijk te werken (het is immers belastinggeld), dus ik deel mijn gegevens graag. Er zit echter ook een grens aan transparantie, zeker als gegevens gecombineerd kunnen worden en zo meer vertellen over mij als persoon. Dat geldt ook voor overheden en bedrijven als ze gaan meekijken bij burgers en consumenten. Waar ligt de grens?

   

  Mijn gegevens

  Foursquare biedt sinds kort een imagevoorziening genaamd Time Machine. Al je checkins worden op een kaart gezet en opgeteld. Zie hiernaast de prachtige infochart die je vervolgens krijgt. Mijn belangrijkste gedachte: hier kan nog veel meer mee ...

  Google houdt ook bij waar je bent, maar dan via je mobiele telefoon, met dank aan Latitude. Elke maand krijg ik een mail van Google met een herinnering dat zij weten waar ik ben. Het levert wel mooie plaatjes op, zie mijn reis naar Drenthe hieronder:

  image

  Twitter biedt Amerikaanse gebruikers de mogelijkheid om alle tweets te downloaden, zie deze uitleg. Als je in je Twitter-profiel de taal op Engels zet, verschijnt de knop in beeld. Het is mij echter nog niet gelukt om daadwerkelijk mijn archief binnen te krijgen, helaas.

  LinkedIn heeft een dienst waarmee je je netwerk kunt visualiseren, genaamd Inmaps. Niet alleen de relaties met je eigen contacten worden onderzocht, maar van je contacten onderling. Zo kan LinkedIn komen tot clusters van jouw contacten. Zie mijn cluster hieronder:

  image

  Meer mogelijkheden

  Het moge duidelijk zijn dat dit het topje van de ijsberg is. Het is leuk dat Foursquare zo'n mooie dienst bouwt, maar patroonherkenning gaat verder dan dat. Idem voor LinkedIn en de mensen met wie je contact hebt en opzoekt. Google herinnert me aan hun locatiedienst, maar verzamelt nog veel meer informatie. En ga zo maar door.

  Bekijk je wel eens op je 'persoonlijke' pagina wat je mobiele provider zoal van je bijhoudt? Ook dat is niet alles. Kijk maar eens naar de gegevens die deze Duitse parlementariër heeft opgevraagd over zijn telefoon. Binnenkort is ook je huis online en je auto en ... ja, wat eigenlijk niet? Alles is verbonden en alles is te verbinden.

   

  Uitdaging voor de toekomst

  Zoals met elke uitvinding en vernieuwing zal deze ontwikkeling leiden tot nieuwe kansen, diensten en verbeteringen, maar ook tot risico's, misbruik en bedreigingen. Ik heb niet de illusie dat ik daar als individu veel aan kan doen. Dit is een vraagstuk dat we gezamenlijk op moeten lossen.

  Hoe zorgen we ervoor dat de technologische ontwikkeling een verbetering betekent voor burgers (democratie) en consumenten (bedrijvigheid) en geen verleiding wordt tot misbruik en beperking van vrijheid? Dat is de grote vraag waarvoor we ons gesteld zien. De wereld verandert en onze vrijheid en de bescherming daarvan moet meeveranderen.

  Everything needs to change, so everything can stay the same.

   

  Deze blog is gepubliceerd op Ambtenaar 2.0 en op rePublic.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers