Pleio

Engels | Nederlands
ProGideon

ProGideon

Provincies op de Kaart

 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Open Data Expeditie 19 mei

Open Data Expeditie 19 mei

ProGideon (IPO) en Geobusiness Nederland nodigden...
Open Data via Publieke Dienstverlening op de Kaart

Open Data via Publieke Dienstverlening op de Kaart

Vorige week heeft er een stille revolutie in...

Statistisch gluren bij de buren

  Anne Marth Kuilder
  Door Anne Marth Kuilder in de groep ProGideon 2463 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  “Geef mij je postcode en ik zeg je wie je bent”, zo begint het artikel van datajournalist Arlen Poort dat vandaag in de NRC-Next verscheen . Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een bestand met een groot aantal demografische gegevens vrijgegeven, daarvan bouwde Poort een interactieve postcodekaart.

   

  Als ik nu niet nodig een blog zou moeten schrijven zou ik me er nog heel lang mee kunnen vermaken. Ik doe allerlei ontdekkingen: In mijn straat wonen ongeveer evenveel mannen als vrouwen, maar twee straten verderop bij het winkelcentrum is een enorm vrouwenoverschot. Vrijgezelle mannen die opzoek zijn naar een partner kunnen zo heel strategisch hun woning kiezen. Voorin de wijk is men rijker dan in het stukje waar ik woon, maar echt rijk is niemand in de directe omgeving. Dit is gluren bij de buren 2.0! Of nou ja niet de directe buren, we delen onze postcode met gemiddeld slechts 38 mensen maar die kun je nu mooi vergelijken met buren met een andere postcode en met de rest van Nederland.  

  “Wie door een stad loopt, merkt dat elke straat of elke buurt zijn eigen karakter heeft. Vaak is lastig te zeggen wat nou precies bepalend is voor die sfeer. Het zijn niet alleen de huizen. Het is de statistiek.”

   

  Ik ben benieuwd wat datajournalisten in de toekomst gaan doen met andere vrijgegeven data, bijvoorbeeld die van de provincies. Kent iemand mooie voorbeelden? Volgende keer wellicht een blog over gegevens waarvan we niet zouden moeten willen dat iemand die ooit op een kaart gaat intekenen (bijvoorbeeld: waar worden de meeste inbraken niet opgelost?). Suggesties voor gegevens die maar beter niet op een kaart zichtbaar gemaakt kunnen worden zijn welkom.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers