Pleio

Engels | Nederlands

Het zijn (vaak) de kleine dingen die het verschil maken……

  Peter Paul J. Doodkorte
  Door Peter Paul J. Doodkorte 1918 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Het zijn (vaak) de kleine dingen die het verschil maken……
  • Omdat mensen en hun talenten tellen

  Het sociale domein is meer dan ooit in beweging. Dit als gevolg van bezuinigingen, de (voorgenomen) decentralisaties en de nieuwe wijze van kijken naar de relatie overheid en burger. Dit alles vraagt om een omslag ‘van verzorgingsstaat naar actieve samenleving’.

  Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die in een rot positie zit, dat onwenselijk vindt en over het algemeen weet wat hij nodig heeft om er uit te komen. Er is in daarbij vaak meer nodig dan het voeren van gesprekken. De handen moeten uit de mouwen. Hoe? Van onderop en vraaggestuurd! En het zijn daarbij (vaak) de kleine dingen die het verschil maken.

  Wat maakt ons gelukkig? En waarom? Sommigen vinden het in hele kleine dingen. Anderen zoeken het eerder in de grotere, zaken. Een carrière, rijkdom, welzijn of zoiets. Ik voel mij intens gelukkig wanneer mijn kleindochter Noa (zes jaar) en kleinzoon Joshua (2,5 jaar oud) mij bij thuiskomst staan op te wachten. Zodra zij de deur opendoen, naar me kijken, lachen en me knuffelen, voel ik mij intens gelukkig. Of, wanneer Joshua – nadat hij mij gewezen heeft op het feit dat ik mijn pantalon (liefst snel) moet verwisselen voor een jeans – mij op de huiskamervloer dirigeert om met mij te stoeien. Noa na het avondeten bedelt om een avondwandeling. Of wanneer mijn favoriete muziek uit de boxen knalt. Weet je waar ik ook gelukkig van kan worden? Van vogels die mij wakker fluiten. Of goed glas wijn en een lekker sigaartje.  Kortom: het is zoals René Froger het ooit zo mooi zong: Ik kan niet zeggen dat ik iets tekort kom. Heb geen idee, geen benul wat de smaak van honger is.” Als ik zin heb dan loopt of fietst mijn vrouw even naar de markt voor een moot gebakken vis. Ik heb een eigen huis, mijn plek onder de zon en altijd iemand in de buurt die van me houdt.

  Je beseft je vaak pas hoe gelukkig je bent, als er plotseling iets gebeurt waardoor dit verandert. Wanneer iets of iemand wegvalt of je persoonlijke situatie ineens volledig omslaat.

  Ik heb in de afgelopen periode gemerkt dat juist dan die heel gewone dingen – en de wetenschap dat ik er voor anderen toe doe – mij door een lastige periode kunnen loodsen.  Want hoewel bijvoorbeeld  – meer dan de buitenwereld mocht zien – het verlies van de (schoon-)vader van mijn zoon en (schoon-)dochter en ‘gedoe’ rondom een beëindigde arbeidsrelatie, grote impact op mijn gemoedstoestand hadden en hebben, zijn het juist die kleine dingen die het verschil maakten en maken.

  Onze basisbehoeften zijn een noodzakelijke voorwaarde voor een gelukkig – of in ieder geval een grotendeels zorgeloos – leven. Ik denk dat gezondheid, liefde, vriendschap, een goede leefomgeving en de wetenschap dat je meetelt en meedoet daarbij essentieel zijn. Zonder dat staat geluk een stuk verder van ons af. De kleine dingen, de eerste zonnestraal, een zingende merel op een vroege ochtend (als de wereld nog ontwaken moet), genieten met en van je vrienden; dat zijn de plusjes. Het is vaak een gebrek aan of hiaat in die basisbehoeften die ons leven uit de rails kunnen laten lopen. Geen geld voor eten, immens veel zorgen – door ziekte of schulden – of het niet meer kunnen of mogen meedoen (als gevolg van werkloosheid, ‘anders zijn’, etc.) maken dat het leven hobbeliger en zwaarder kan verlopen.

  We leven in het groot,

  We maken veel te veel misbaar

  We praten wel, maar luisteren zelden naar elkaar

  We kijken naar een punt en veel te weinig om ons heen

  Bij de omvorming van het sociaal domein, waarbij wij ons geweldig druk kunnen – en natuurlijk óók moeten – maken over de inrichting van het stelsel, rechtsgelijkheid en wat die meer zij – moet het volgens mij vooral daarover gaan. Om vragen als: ‘Wat kan jij aan de ander geven?’, ‘Wat kun jij voor de ander betekenen?’ 

  Bij het zoeken of geven van een antwoord denken wij al snel aan grote, concrete of tastbare zaken. Want dan geef je pas echt iets aan de ander… En dit is precies waar het (niet) om gaat. Werken in het sociaal domein – met en voor mensen –  is namelijk veel meer dan kloppende afspraken, sluitende protocollen of het uitvoeren van taken. Het succes en de impact wordt bepaald door de manier waarop wij de verschillende taken laten samenkomen. Samenwerking – en daarmee zeg ik niets nieuws – is daarbij essentieel. Ook daarbij zijn het zijn de kleine dingen die het doen: De tijd nemen om elkaar beter te leren kennen, elkaar te begrijpen. Zodat we uiteindelijk ook elkaars kwaliteiten kennen en benutten. Want iedereen heeft talenten, dromen, passies. Waar een ander – niet zelden onverwacht of ongedacht – ontzettend mee geholpen kan zijn, is vaak iets ‘kleins’ om te geven. Oprechte interesse bijvoorbeeld. Of een schouderklopje.  Vraag bijvoorbeeld eens aan iemand hoe het nu echt met hem of haar gaat. Laat die ander meetellen en meedoen! Het zijn vaak die dingen die de grootste indruk maken en betekenis hebben!

  Daarnaast is er behoefte aan flexibele en toegankelijke zorg op maat. Aan ‘vakmanschap’ en daarbij passende regelvrijheid. Net als het kunnen voeren van zelfregie. Hetgeen ook kan betekenen dat je je eigen tempo bepaalt, al is dat wellicht trager of sneller dan het tempo dat de ander prefereert. Een menselijke benadering kortom. Maar bovenal: mensen serieus nemen. Omdat mensen en hun talenten tellen.

  Ik ben ervan overtuigd dat de omvorming van het sociaal domein een kans van slagen heeft. De basis van het succes ligt in de betekenis van mensen voor elkaar. In wederzijds vertrouwen. Enkel vakkennis, cijfers en regels zijn hiervoor niet de enige uitgangspunten. Het draait om wat mensen nodig hebben. Maar ook wie ze nodig hebben. Een betrokken, persoonlijke relatie is de basis van een bestendige vertrouwensband. Het ontwikkelen van deze relatie dient daarom centraal te staan in dat wat wij doen – of juist laten. Of het nu gaat om hulp bij het opvoeden van de kinderen, of bij dingen die moeilijk zijn, omdat je ziek bent of ouder wordt. Of bij het goed organiseren van het leven: kinderen, geld, hobby’s, tegenslagen. Biedt ondersteuning en zorg door deze praktisch en met passie vorm te geven. Biedt ondersteuning en zorg zoals die hoort te zijn: persoonlijk, kleinschalig en niet te ingewikkeld.

  't Zijn de kleine dingen die het doen. Een kinderstem die kleur geeft aan een saaie, grijze dag. Een onverwacht gesprek als je het allemaal even niet meer weet. En genoegen (durven) nemen met kleine veranderingen. Als je dat leert te waarderen, dan ben je een gelukkig mens. En zo is het maar net. Saskia en Serge scoorden er ruim 40 jaar geleden al eens een hit mee. Je kunt nog zo ‘groot’ of ‘rijk’’ leven, de kleine dingen maken het grote verschil.

  Zie voor meer blogs: http://peterpauldoodkorte.wordpress.com/2013/08/16/het-zijn-vaak-de-kleine-dingen-die-het-verschil-maken/

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers