Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Rechtsbescherming voor verdachten

Rechtsbescherming voor verdachten

Strafprocedures starten op basis van informatie...
Efficiëntere rechtspraak

Efficiëntere rechtspraak

Gebruik maken van het recht om geschillen op te...
ICT & Overheid, wat te doen?

ICT & Overheid, wat te doen?

Vorige weelk vrijdag mocht ik met andere...
Big Data

Big Data

In een presentatie n.a.v. een ICTU-jubileum zette...

Speelruimte voor transparantere rechtspraak

  Hadewych
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1895 dagen geleden Reacties (1)

   0/5 Sterren (0)

  De samenleving vraagt om meer ‘transparantie’, ook in de rechtspraak. In de rechtspraak zijn er wel aarzelingen. Voor zover er geprobeerd wordt om transparanter te werken, gebeurt dat door in te zetten op zichtbaarheid en begrijpelijkheid.

  De WRR probeert de discussie verder te helpen, door invalshoeken en gezichtspunten, en empirisch materiaal, te verzamelen. De publicatie biedt dan ook achtergrondmateriaal dat behulpzaam kan zijn bij het ontwikkelen van een visie.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Hadewych
    Hadewych 1876 dagen geleden

    Zie ook:

    Jelle van der Meer, Hella Rottenberg, Opwaaiende toga’s; Achter de schermen van de rechtbank, Van Gennep, Amsterdam 2013.

    Onderhoudend en leerzaam verslag van twee journalisten, die acht maanden bij rechtbank en OM Haarlem hebben rondgelopen. In plaats van een werkbezoek of ééndagsstage, biedt dit boekje een prima inzicht in werkwijze en sfeer bij een Nederlandse rechtbank. Het laatste hoofdstuk gaat over openheid, beeldvorming en het afleggen van publieke verantwoording. Dat valt met name de rechters nog niet mee, omdat hun neutraliteit en daarmee persoonlijke onzichtbaarheid nou juist zo’n kernwaarde voor hen is. Opgemerkt wordt dat publiek en rechtspraak elkaar, en zichzelf, tegenwoordig alleen nog via de media zien en op elkaar reageren via de media. Dat is ook waar voor publiek en politiek, rijksoverheid en dergelijke.

    Tussen de regels door krijgt de lezer de indruk dat officieren en rechters weliswaar integer en professioneel, heel hard werken, maar dat de hele strafrechtketen toch nogal inefficiënt in elkaar zit. Allerlei processen duren ongelooflijk lang (maanden rond een kleine, enkelvoudige, zaak) en alle betrokkenen lijken dat acceptabel te vinden.

    Het OM acht zich machteloos om te plannen, doordat de aanlevering van zaken afhankelijk is van de politie. Rechters en Officieren klagen vooral over een stortvloed aan (slechte) wetgeving, en over de sturing op kwantiteit in combinatie met krap bemeten middelen, waardoor er geen gelegenheid meer is voor het bijhouden van jurisprudentie, scholing, kennis delen en dergelijke. Managers dringen aan op aandacht voor kosten en differentiatie in kwaliteitseisen, maar met name rechters vinden zorgvuldigheid essentieel. Als een vonnis het laatste woord is in een zaak, en altijd een enorme impact op de levens van betrokkenen heeft, moet de rechter bijna onfeilbaar zijn.

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers