Pleio

Engels | Nederlands
Werkgroep Pleio

Werkgroep Pleio

Bouw mee aan Pleio

 3.7/5 Sterren (3)

Gerelateerde blogs

Een samenleving zonder Belastingdienst

Een samenleving zonder Belastingdienst

Een samenleving die de moeite waard is voor ons...
Verslag van de bestuurdersconferentie van Pleio

Verslag van de bestuurdersconferentie van Pleio

Op 14 december vond de bestuurdersconferentie van...
Een blik in de toekomst van Pleio

Een blik in de toekomst van Pleio

Er zijn hier en op Ambtenaar 2.0 al meerdere...
iBestuur: Bestuurdersconferentie over de toekomst van Pleio

iBestuur: Bestuurdersconferentie over de toekomst van Pleio

Noem het een intranet voor de overheid. Een...

Wie helpt mee de technische organisatie van Pleio vorm te geven?

  Davied van Berlo
  Door Davied van Berlo in de groep Werkgroep Pleio 1872 dagen geleden Reacties (2)

   4/5 Sterren (1)

  Pleio draait al vanaf het begin betrekkelijk stabiel. We hebben wat problemen gehad met de performance en een upgrade die een keer niet goed ging, maar verder zijn er weinig hobbels geweest. Samen met onze partners Coldtrick en BIT heeft Marcel de lopende zaken op orde. Met de groei van Pleio en het toenemende belang van ons platform voor de overheid zien we ook vragen opdoemen. We moeten ons gaan voorbereiden op een grotere schaal en een professionalisering.

  Als ik naar de toekomst van Pleio kijk, dan zie ik de volgende vragen aan de horizon (zie ook deze blog):

  1. Technische organisatie: Nu kan Marcel alles nog overzien, maar als beheer en ontwikkeling meer tijd gaan vragen, hoe gaat dan de technische organisatie eruitzien? Wat zou een goede taakverdeling zijn?
  2. Betrouwbaarheid: Pleio gaat onderdeel uitmaken van de bedrijfsomgeving van veel organisaties. Hoe garanderen we de betrouwbaarheid en veiligheid van hun processen? Wat voor afspraken moeten we daarover maken?
  3. Architectuur: Pleio bestaat vooral uit Elgg, maar steeds meer applicaties worden daar aan gekoppeld, zoals Moodle, Filesender, etc. Op een gegeven moment moet een grondplaat worden gemaakt met afhankelijkheden, etc.
  4. Taartpuntenmodel: Verschillende onderdelen van die grondplaat en taken kunnen worden beheerd door verschillende organisaties. Wat moet daarvoor geregeld worden? Welke afspraken moeten daarvoor gemaakt worden?
  5. Ecosysteem: Ook van buitenaf kunnen applicaties en voorzieningen worden aangesloten. Hoe maken we dat zo gemakkelijk mogelijk (api, open standaarden, GitHub)? En wat worden de spelregels voor bedrijven, etc.?
  6. Toegangsbeheer: Steeds meer organisaties willen zekerheid wie de leden op hun deelsite zijn of sterkere toegangscontrole. Welke toegangsniveaus zijn nodig? Hoe gaat koppeling met LDAP, DigiD, etc. eruitzien?
  7. Pleio Pro: Niet elke organisatie of deelsite heeft dezelfde behoefte aan dezelfde ondersteuning en hetzelfde niveau van beheer. Is er behoefte aan een dienst voor organisaties die meer willen? Hoe zou dat er dan uit zien?

  Toekomstbeeld
  Tegen enkele van die vragen lopen we nu al aan, maar nu zijn het nog individuele gevallen. We weten echter dat we op een gegeven moment die stap moeten gaan maken. Volgens mij zou het goed zijn om nu alvast in kaart te brengen hoe de toekomstige situatie eruit zou kunnen zien. Wat voor technische organisatie en inrichting heeft Pleio t.z.t. nodig? Vervolgens kunnen we dan gaan bedenken hoe we daar gaan komen. Geen dikke rapporten, maar wel scherpe contouren en een helder toekomstbeeld dat past bij Pleio.

  Werkgroep
  Stap 1 is dus om tot zo'n beeld te komen. Mijn idee is om daarvoor, net als rond de governance, een werkgroep bij elkaar te brengen: een aantal mensen met specifieke kennis op dit gebied die samen tot een goed voorstel kunnen komen. Uiteraard samen met Marcel. Ik ben op zoek naar een aantal andere Pleio-betrokkenen die deel zouden kunnen nemen. Heb jij ideeën? En wat zou er nog meer op de lijst met aandachtspunten moeten?

  Twee vragen dus:

  1. Wie wil deelnemen aan een werkgroep hierover? Een aantal bijeenkomsten om te komen tot een aantal lijnen en voorstellen, deadline 1 februari;
  2. Welke onderwerpen moeten nog meer op de agenda behalve bovenstaande?
   

   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Anneke Spijker
    Anneke Spijker 1871 dagen geleden

    Ik doe mee!!

    kijken of we kunnen komen tot een PLEIO pro voor provincies. 

    • Victor Zuydweg
     Victor Zuydweg 1872 dagen geleden

     Voor je tweede vraag hier een paar punten die bij mij (willekeurig) naar boven komen drijven:

     Aanvulling op 
     - 4: Wie zijn de aanspreekpunten van de verschillende onderdelen, hoe wordt geëscaleerd?
     - 3: Als er plannen zijn voor aan te sluiten applicaties is het handig om hiervoor een planning openbaar te maken, een releasekalender? Zowel voor nieuwe onderdelen als voor updates aan de bestaande onderdelen.

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers