Pleio

Engels | Nederlands
Een platform voor ondernemende ambtenaren

Een platform voor ondernemende ambtenaren


 0/5 Sterren (0)

Super Simpel

  Irmgard Bomers
  Door Irmgard Bomers in de groep Een platform voor ondernemende ambtenaren 1845 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Super Simpel

  Train je collega's

  In het SlimmerNetwerk Café op 26 september in Amersfoort werd ik meegezogen in een fantastisch verhaal van Anne-Claire, adviseur bij de gemeente Amsterdam. Zij laat zien wat je kunt bereiken, als je gebruik maakt van de ruimte die je hebt in je werk om jezelf te ontplooien. Van 7 t/m 11 oktober doen tientallen (semi)overheidsorganisaties in Nederland en België mee aan de week TrainJeCollega. Het resultaat van een idee dat begon met drietal digitale vaardigheidstrainingen door drie collega's.

  Bij de Adviesgroep Amsterdam, waar Anne-Claire werkt, kan iedere medewerker 10% van de tijd gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling. Tijdens een Open Innovatiefestival bleek dat veel Amsterdamse collega's niet beschikken over digitale vaardigheden. Een collega deed een oproep om hiermee aan de slag te gaan, Anne-Claire reageerde spontaan en vroeg nog een andere collega om mee te doen.

  Open innovatie

  Zonder toestemming van bovenaf, zonder geld en zonder projectplan gingen ze gedrieën aan de slag om  in een informele setting hun kennis over te dragen over Yammer, Twitter en Google Docs. Dit initiatief is in drie jaar tijd uitgegroeid tot een landelijke week informeel leren. In vogelvlucht de ontwikkeling:

  2010 3 collega's x 3 cursussen, kleinschalig en kortdurend; enkele tientallen deelnemers;

  2011 Voor het eerst een Knalweek (“groots aanpakken, wat kun je delen”) in Amsterdam en een inschrijfmodule op Intranet gelanceerd (budget 1.000 EUR geregeld via de gemeentesecretaris); tientallen collega's en een paar honderd deelnemers;

  2012 Vanuit Amsterdam de landelijk uitrol geïnitieerd; 5000 deelnemers; alleen al in Amsterdam bijna 100 trainingen;

  2013 Landelijke Week TrainJeCollega met naar verwachting zo’n 10.000 deelnemers; België doet ook mee.

  Passie als drijfveer

  Anne Claire besteedde 4-12 uur per week aan haar passie om meer te doen met de kennis die aanwezig is in de organisatie. Veelal in haar vrije tijd, omdat "het zo vreselijk leuk is om er mee bezig te zijn". Haar advies is dan ook "durf te laten zien wat je in je mars hebt. Door te blijven geloven in wat je doet, ontdek je dat je invloed hebt. Het vertrouwen ontstaat dat de overheid te vernieuwen is”. Zelf leert ze ook ontzettend veel op het gebied van samenwerken, omgaan met cultuurverschillen en allerhande praktische zaken. Ook haar netwerk en bekendheid is enorm gegroeid.

  De werkwijze vertoont veel overeenkomsten met de principes van Werken in Netwerken. Het is simpel. Het programma wordt centraal gefaciliteerd, maar lokaal georganiseerd. Intrinsieke motivatie ligt er aan ten grondslag. Het zorgt voor dwarsverbindingen tussen mensen. Volgens Anne Claire “is er maar een klein tikje nodig om de schotten tussen afdelingen te laten verdwijnen”. Verder: informeel, geen budget nodig, vrijwillig, eigen keuze in onderwerpen/thema's en geen (kwaliteits)controle. De charme is het imperfecte. Het vervangt ook niet de reguliere opleidingen en trainingen.

  Zelforganisatie werkt

  Er is sprake van een enorme olievlekwerking, in het land en zelfs in België. Het idee van Amsterdam van 3x3 is uitgegroeid tot een landelijke week waarin honderden collega's binnen tientallen (semi-)overheidsorganisaties elkaar korte werk gerelateerde trainingen geven, in onderwerpen variërend van Excel tot conflicthantering, van Twitter tot online reputatiemanagement. Omdat ze het belangrijk vinden om hun kennis te delen met hun collega's binnen én buiten hun organisatie. En omdat het leuk is. Ook Anne Claire zelf legt het geen windeieren. Ze wordt overal gevraagd om Inspiratiesessies te geven en put daar nog steeds erg veel kennis en energie uit.

  Meer informatie: www.trainjecollega.nl of lees het verslag van het Slimmernetwerk Café.

  Deze blog illustreert één van de 10 principes van werken in netwerken "Zoek de Ruimte"

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers