Pleio

Engels | Nederlands
Mobiele Overheid

Mobiele Overheid


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

'Making Mobile Gov' in Amerika

'Making Mobile Gov' in Amerika

De Amerikaanse overheid realiseert zich dat...
Het CIBG: Een schoolvoorbeeld van Open Data

Het CIBG: Een schoolvoorbeeld van Open Data

Het CIBG, een instantie die waarschijnlijk niet...

PC gebruik verliest snel terrein ten opzichte van mobiel

  mfborman
  Door mfborman in de groep Mobiele Overheid 2669 dagen geleden Reacties (5)

   0/5 Sterren (0)

  "By 2014, more people will access the Internet via mobile than by using desktop computers", aldus het team van Barack Obama. Inmiddels zijn ook in de markt nu heldere signalen dat de gebruikers snel switchen van PC naar mobiel.

  Het artikel "Smartphones' shipments overtaking personal computer" laat zien dat nu ook bedrijven als Microsoft en INTEL de gevolgen merken. Deze giganten van de PC markt beginnen de opkomst van mobiel te voelen in de portemonnee, wat weerspiegeld wordt in winscijfers en -verwachtingen en daaraan gerelateerde beurskoersen. Van een andere gigant, NOKIA, wordt zelfs al beweerd dat deze de slag volledig heeft gemist en binnenkort in de verkoop zal gaan.


  Voor overheden betekent dit ook een belangrijke verandering. Burgers zullen straks vooral via mobiele apparaten zoals Smartphones en Tablets hun zaken regelen via internet. Zij verwachten dat overheden hiervoor goede faciliteiten biedt.

  Het word tijd om als overheid na te denken over een CMS voor mobile.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • ErikJonker
    ErikJonker 2655 dagen geleden

    @jaap, conceptueel heb je helemaal gelijk, tegelijk is het vervangen van je CMS voor alle kanalen nogal een flinke stap, veel overheden zullen ook kleinere stappen willen nemen en willen experimenteren. Bovendien is de CMS alleen de content, bij mobiel gaat het net als bij alle andere platformen ook over gebruiksvriendelijk en gebruikservaring. Er zijn nu overheidssites die ondermeer door toepassen van webrichtlijnen ook prima "leesbaar" zijn op mobiel, maar niet echt gebruiksvriendelijk. Er blijft volgens mij een ontwerpslag nodig voor de interface, ondersteund door een CMS dat platformonafhankelijk werkt.

    • mfborman
     mfborman 2662 dagen geleden

     @Jaap: Helemaal mee eens, vanzelfsprekend! Ik hoop dat de aanstormende trend van mobiele apps/websites daaraan een bijdrage levert.

     • Jaap van der Velde
      Jaap van der Velde 2662 dagen geleden

      In plaat van achter iedere trend aan te moeten rennen, doet de overheid er goed aan om haar informatievoorziening onafhankelijk te maken van het platform waarop het wordt gepresenteerd. Door het beheer van de informatie die men wil aanbieden en de vorm van die informatie onafhankelijk te maken van de middelen waarmee de informatie wordt afgeleverd en de vorm waarin zij wordt gepresenteerd, wordt het goedkoper en efficienter om op nieuwe platforms aan te sluiten als daarvoor de behoefte ontstaat. Dus in plaats van na te denken over CMS "voor mobile", zoe men zich moeten beraden op een CMS "niet alleen voor webbrowsers op een PC".

      • ErikJonker
       ErikJonker 2668 dagen geleden

       Ook leuk om de inspanningen/acties in de VS op dit vlak te bekijken (Govloop):

       http://www.govloop.com/profiles/blogs/making-mobile-gov-design-phase

        

       • ErikJonker
        ErikJonker 2669 dagen geleden

        Goed punt, ik kan de aandacht voor "mobiel" alleen maar ondersteunen. Mij valt op dat nog wel eens wordt gedacht dat als je een website hebt die voldoet aan geldenden standaarden (zoals webrichtlijnen), deze ook geschikt is voor mobiel. Dit is echter een misvatting. Mobiele apparaten vergen toch een op maat gemaakte interface, goede illustratie daarvan zijn de mobiele pagina's van Google die zijn echt heel anders dan de normale webpagina's, zeer gebruiksvriendelijk en werken bijna net zo goed als apps (bijvoorbeeld Google+). Ook voor overheden zal dit extra inspanningen vergen, een goed onderliggend CMS is dan belangrijk om goed alle content in verschillende presentatielagen te kunnen aanbieden.

        Voor Pleio zelf geldt dit evenzeer, met elkaar moeten we ook zorgen dat dit platform aantrekkelijk is op mobiele platformen.

       Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers