Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Cybercrime; preventie vs. repressie

Cybercrime; preventie vs. repressie

<oorspronkelijk een Webwereld...
Wetenschappelijk politie-onderzoek

Wetenschappelijk politie-onderzoek

Devroe en Ponsaers constateren dat...
Omstreden wetenschap voor beleid

Omstreden wetenschap voor beleid

Blankesteijn, Munnichs, Van Drooge, Wetenschap...
Bevoegdheden politie

Bevoegdheden politie

De Inspectie VenJ heeft onderzoek gedaan naar de...

Cybercrime

  Hadewych
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 593
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1855 dagen geleden Reacties (5)

   0/5 Sterren (0)

  Computers en het internet hebben wereldwijd impact op communicatie, financiën en bestuur. Tegelijk heeft de ict nieuwe mogelijkheden voor criminaliteit, zowel online als offline, gecreëerd. Criminologisch onderzoek is in de laatste twintig jaar uitgebreid naar technologisch ondersteunde criminaliteit, maar de benodigde kennis is nog verre van volledig. In deze studie (niet vrij toegankelijk) wordt een overzicht van de bestaande literatuur over vrijwel alle vormen van cybercrime gegeven.

  Daarnaast heeft Europol scenario’s gemaakt om inzicht te krijgen in mogelijke toekomstige cybercrime. Op basis daarvan zijn negen bewustmakingsvideo’s gepubliceerd op https://www.europol.europa.eu/content/facing-future-cyber-threats

  Zie ook http://www.rug.nl/news-and-events/people-perspectives/opinie/2013/05mathieupaapst waarin wordt gesteld dat de Nederlandse overheid haar verantwoordelijkheid niet neemt.

  En ook het securityrapport 2013 van Check Point waarin een overzicht wordt gegeven van cyberbedreigingen voor bedrijven

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Hadewych
    Hadewych 1719 dagen geleden

    Het wetsvoorstel computercriminaliteit III maakt ethisch hacken nogal risicovol. Ethisch hacken, responsible disclosure en onderzoeksjournalistiek zijn juist nodig om beveiligingslekken op te sporen en aan te tonen, zodat bedrijven onder druk kunnen worden gezet om de gegevens over burgers beter te beveiligen. Daar staat tegenover dat het opsporen van kwetsbaarheden in beveiliging moet gebeuren door bedrijven zelf, bijvoorbeeld door hackers in te huren, en/of door de overheid.

    • Hadewych
     Hadewych 1720 dagen geleden

     Het is mogelijk om ook zonder kwantumcomputers allerlei beveiliging te omzeilen: Wifi-virus

     • Hadewych
      Hadewych 1833 dagen geleden

      TekTok 6 over cybersurveillance, Paard van Troje, 5 november 2013.

      De TekTok ging over het wetsvoorstel computercriminaliteit (‘terughacken’, verplicht ontsleutelen e.d.). Het was een goed element van een bmd (brede maatschappelijke discussie, ook al worden dat soort discussies nooit echt breed) dat mooi als aanvulling op de online consultatie kon dienen. Chris van ’t Hof zorgde er als gespreksleider voor dat er verschillende invalshoeken aan bod kwamen: niet alleen de privacyrisico’s van de surveillancebevoegdheden, maar ook de bezwaren op grond van vrijheid van meningsuiting en informatiegaring tegen de ruim geformuleerde bevoegdheid om sites te blokkeren, het aanjagen van een wapenwedloop van criminelen en rechtshandhavers, de kwetsbaarheid voor activiteiten van buitenlandse veiligheidsdiensten, het potentiële vertrouwensverlies en daarmee economische schade, het gebrekkige toezicht en de matige verantwoording over het gebruik van malware door de politie, en de verstrekkende formulering van het domein waar de politie zou mogen inbreken: alle ‘geautomatiseerde werken’. Als je bedenkt dat het internet der dingen zich hard uitbreidt, en binnenkort de hele wereld alleen nog maar uit ‘geautomatiseerde werken’ bestaat, krijg je daar een beetje de zenuwen van. Zelfsturende auto’s zijn bijvoorbeeld ook geautomatiseerde werken. Kan de politie daar dan software in plaatsen waarmee ze iedere auto naar wens stil kunnen zetten of naar een politiebureau kunnen laten rijden?

      Alle aanwezigen waren het er over eens dat cybercriminaliteit (specifiek kinderporno en botnets) bestreden moet worden, maar er was veel twijfel over de doelmatigheid van het wetsvoorstel. Dat zit ‘m niet alleen in de twijfels over de effectiviteit, en in de vraag naar de proportionaliteit van de inbreuken die worden gemaakt op ieders grondrechten om een paar (zware) criminelen op te sporen. Het zit ‘m ook in de maatschappelijke kosten en onwenselijke neveneffecten: toegenomen onveiligheid door beveiligingsinbreuken en wapenwedloop; economische schade door afnemend vertrouwen en vestiging van bedrijven buiten Nederland; fouten door gebrekkige technische kennis enz.

      Verschillende partijen merkten op dat het een illusie is om internationale cybercriminelen op te sporen en te bestraffen. Er is meer effect te verwachten van beleid dat zich richt op het belemmeren van criminele activiteiten.

      • Hadewych
       Hadewych 1842 dagen geleden

       Zie ook CBS cijfers over online fraude (niet leveren of betalen bij online handel): http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/veiligheid-recht/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3921-wm.htm

      Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers