Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Uitbuiting van arbeidsmigranten

Uitbuiting van arbeidsmigranten

In de EU – ook in Nederland – komt ernstige...
Ondernemerschap en mensenrechten

Ondernemerschap en mensenrechten

De Europa 2020 strategie is gebaat bij respect...
Criminalisering van illegale immigranten

Criminalisering van illegale immigranten

De FRA onderzocht de impact op mensenrechten van...
Fundamentele rechten in de EU

Fundamentele rechten in de EU

Met het verdrag van Lissabon werd het Europese...

EU solidarity and Frontex: fundamental rights challenges

  Hadewych
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 1242
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1834 dagen geleden Reacties (1)

   0/5 Sterren (0)

  Hoewel slechts een klein deel (minder dan 10%) van de mensen die het Schengengebied binnen komen, via de zee komt, betreft het immigratie met enorme risico’s. Met name illegale immigranten worden vaak vaak uitgebuit of mishandeld nog vóór ze aan boord gaan, lopen grote risico’s om te verdrinken en maken vaak levensgevaarlijke of extreem ongezonde situaties mee. Vanwege het fundamentele recht op leven, zou al het mogelijke moeten worden gedaan om het aantal verdrinkingen te beperken.

  In het grensbewakingsbeleid van de EU, en de operationele steun door Frontex, wordt veel meer nadruk op beveiliging gelegd dan op fundamentele rechten. Er zou expliciet vorm gegeven moeten worden aan de manier waarop de fundamentele rechten van boot-immigranten kunnen worden beschermd.

  Zo geldt de eis van non refoulement (het niet terugsturen van mensen naar gevaarlijke landen) ook als het gaat om mensen die aan boord zijn genomen in het kader van een reddingsoperatie en die naar de dichtsbijzijnde veilige haven worden gebracht. Er zou aan de grens ook geen afwijzing van immigranten mogen zijn zonder toegang tot eerlijke en effectieve procedures om de status en beschermingsbehoeften van immigranten vast te stellen.

  De EU gebruikt en ontwikkelt informatie-uitwisselingssystemen, zoals het Common Information Sharing Environment (CISE) en Eurosur. De gevolgen voor grondrechten zouden grondig moeten worden onderzocht en gemonitord.

  Er zou intensiever kunnen worden samengewerkt met non-gouvernementele noodhulp-organisaties.

  Waarborgen tegen onrechtmatige of willekeurige detentie (art 5 EVRM) gelden ook voor mensen wiens vrijheid wordt ontnomen vanwege illegale binnenkomst. Daarom moet langdurig verblijf in detentiecentra van eerste opvang worden vermeden, en alleenreizende minderjarigen, slachtoffers van marteling en mogelijke slachtoffers van mensenhandel moeten direct naar geschikte faciliteiten worden gebracht.

  Ook moeten er procedures zijn om al bij binnenkomst te identificeren wie slachtoffers van marteling of ernstige criminaliteit zijn, en om die slachtoffers direct te verwijzen naar de benodigde juridische, medische en psychosociale hulp.

  Terugkeerverdragen zouden niet moeten worden afgesloten met staten die mensenrechten schenden.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Dennis D. Begeman
    Dennis D. Begeman 1829 dagen geleden

    Dat wat in een ander land gebeurt ligt veelal buiten onze cirkel van invloed. Als men honger heeft en hij weet van het bestaan van een samenleving als Europa, dan zal hij daar naar toe gaan. (vergelijkbaar met meerdere emigratie stromen richting Amerika vanuit Europa.)

    Dus geef die man te eten in zijn eigen land. En of voorkom dat hij weet heeft van de rijkdommen van de EU.

    Ah, het gaat dus om de rijkdommen die de hongerige man ook najaagt. Maar hoe kan ik invloed hebben op de man als hij buiten mijn cirkel van invloed staat.

    Ik hoop dat de lezer de match met het volgende begrijpt:  Waarom vinden/vonden we het enorm vervelend  dat sommige (minder gewaardeerde medemensen) verliefd op ons zijn/waren.

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers