Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Pleio: verzamelaar of verbinder?

Pleio: verzamelaar of verbinder?

Pleio blijft groeien. Rond de 60.000 mensen...
Een blik in de toekomst van Pleio

Een blik in de toekomst van Pleio

Er zijn hier en op Ambtenaar 2.0 al meerdere...
Verslag van de bestuurdersconferentie van Pleio

Verslag van de bestuurdersconferentie van Pleio

Op 14 december vond de bestuurdersconferentie van...
Op ontdekkingstocht naar de overheid van de toekomst

Op ontdekkingstocht naar de overheid van de toekomst

Hoe zou de overheid eruitzien als we haar nu...

Uitdagingen en oplossingen in de toekomst

  Hadewych
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 809
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1854 dagen geleden Reacties (1)

   0/5 Sterren (0)

  Een internationale groep prominenten doet een degelijk onderbouwde oproep om wereldwijd duurzaam beleid te ontwikkelen. Als er niets gebeurt, gaat de hele wereld een onzekere toekomst tegemoet. Ze bevelen aan om het klimaat te beheersen, belastingontduiking te bestrijden, te waken over cybersecurity, en in jongere generaties te investeren. Ze bieden concrete suggesties over hoe dat zou kunnen lukken.

  Ze onderkennen vijf factoren die positieve verandering moeilijk maken:

  1. Instituties: het valt niet mee om bestaande instituties aan te passen aan veranderingen in een hyper-connected wereld;
  2. Tijd: politieke en commerciële cycli hebben en korte termijn ritme dat niet past op de grote uitdagingen op sociaal,milieu, gezondheids, geopolitiek en bestuurlijk gebied;
  3. Politieke participatie en publiek vertrouwen: politieke processen zijn nog niet aangepast aan nieuwe methoden of deelnemers;
  4. Toenemende complexiteit: problemen escaleren sneller dan ze kunnen worden opgelost;
  5. Culturele verschillen: globalisering kan culturele verschillen uitvergroten en belangrijke stemmen uitsluiten.

  De oplossingen worden gezocht in relatie tot deze factoren: vorm creatieve coalities, schep innovatieve instituties, zorg dat de lange termijn politieke en zakelijke waarde krijgt, investeer in jongere generaties en bied gemeenschappelijke platforms.

  Het advies doet enigszins denken aan 30 plannen voor een beter Nederland, waarin ook lange termijn doelen werden voorzien van concrete voorstellen om die doelen te bereiken.

  Ook de Club van Amsterdam probeert integraal uitdagingen en oplossingen te identificeren. Met de Nationale Denktank proberen jonge academici een bijdrage te leveren.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Dennis D. Begeman
    Dennis D. Begeman 1850 dagen geleden

    Een mens consumeert ten gunste van de economie maar ten nadelen van de natuur en de toekomst. Consumeren betekend in dit betoog ook verbruiken van materie, want de vuilnisbelt en de recyclewinkels groeien alsmaar.

    Ik vermoed dat er al lang een oplossing is voor het probleem. Maar dat er machteloos hard gewerkt wordt aan politiek draagvlak voor verstandige veranderingen.

    Ik vrees dat deze veranderingen niet worden ingezet door politiek handelen maar door gevolgen van politieke ondeskundigheid die een rampspoed als gevolg heeft.

    De wereldpolitiek hangt samen aan vele afspraken tussen landen, naties en continenten. Welke afspraken zullen vervallen als de wereld economie in elkaar stort. Willen we als mens dit toelaten, of gaan we voor onze levenstandaard voor ons korte termijn behoud?

    Een rampspoed kan betekenen; offer vele belangen op korte termijn en red daarmee de belangen van velen voor het langer termijn (huidige generaties contra de toekomstige generaties). Maar wie (welke economie, landen continenten e.d.) wordt geofferd. Welk ras is moedig genoeg om dit soort offers te brengen, om met minder consumeren verder te leven.

    Hoogst waarschijnlijk zal geen enkele maatschappij of gemeenschap uit vrije wil minder willen consumeren. En zeker niet omdat een politiek macht aan de andere kant van de wereld dit heeft bepaald. En het maken van deze keus is ook niet gemakkelijk af te dwingen. Elke keus en maatregel om levensbehoud of materiele belangen en mate van consumeren te minderen hebben effect op het consumeren en dus op de economie. Dus welke economie moet gaan krimpen.

    Dus hoogstwaarschijnlijk zal door een economische crisis, die we nog niet hadden ervaren, de oorzaak zijn tot een wereldwijde vermindering van consumeren. Deze economische crisis is het gevolg van politieke ondeskundigheid. Net zo ondeskundig dat de politiek het toelaat dat er regenwouden worden ontbost ten koste van o.a. de natuurkundige geneesmiddelen. Deze ontbossing heeft indirect positieve effecten op de medische industrie.

    Ik hoop dat de lezer het begint te begrijpen. Waarom moet de medische en de politieke wereld zoveel kosten. De lonen en de lobby kosten zijn enorm hoog. Ik dacht altijd dat een medewerker in deze branche iets wilde betekenen voor zijn medemens. Zijn medemens wilde beschermen tegen ziekte en kwaad. Maar kennelijk is de portemonnee erg belangrijk voor de medewerkers in deze branche. Waarom zou het dus niet voor iedereen zo gelden.

    Ik ben mijn ego, ik lever niets in, ik neem wat ik pakken kan. En ik denk, die na mij komt die redt het wel. PS, ik ben nog steeds op zoek naar de drank voor mijn behoud van de eeuwige jeugd. Want alleen dan zal ik almachtig zijn. Zolang de mens op deze wereld 'kan' leven.

     

     

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers