Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Burgerschapseducatie

Burgerschapseducatie

De democratische educatie die ProDemos vormgeeft...
Eerlijke verkiezingen

Eerlijke verkiezingen

Australische onderzoekers vergelijken de...
Eben Moglen: Why Freedom of Thought Requires Free Media and Free Tech

Eben Moglen: Why Freedom of Thought Requires Free Media and Free Tech

Eben Moglen: Why Freedom of Thought Requires Free...
Let’s twist again

Let’s twist again

Op een vulkaan dansen is het genoegen van een...

Wantrouwen en tegenkrachten in democratie

  Hadewych
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1836 dagen geleden Reacties (1)

   0/5 Sterren (0)

  Uit de recensie van Misha Velthuis:

  Rosanvallon gaat in Counter democracy; politics in an age of distrust dieper in op de spanningen die zich in moderne democratie voordoen. We stellen tegenstrijdige eisen aan onze vertegenwoordigers, die én doodgewoon én exceptioneel moeten zijn. We koesteren het idee van de onverdeelde volkswil en de eigenlijke sociale diversiteit. Een cruciale spanning binnen de democratie bestaat volgens Rosanvallon tussen haar legitimeringsfunctie en haar controlefunctie: waar de eerste bestaat bij de gratie van vertrouwen, bestaat de tweede bij de gratie van wantrouwen.

  Verkiezingen zijn niet meer genoeg om het volk tevreden te stellen, met als gevolg dat er een keur aan instituties ontstaat om onze vertegenwoordigers buiten de verkiezingen om te kunnen controleren, en zo nodig terug te fluiten. Zo wordt er steeds meer een beroep gedaan op onafhankelijke toezichtorganen en constitutionele gerechtshoven, en wordt het wantrouwen steeds sterker georganiseerd in allerlei belangengroepen. Dit geheel van georganiseerd wantrouwen buiten de verkiezingen om noemt Rosanvallon de tegendemocratie. Dat is geen bedreiging van de democratische rechtsstaat, maar een onderdeel ervan.

  Ook de rechtspraak is onderdeel van de 'tegendemocratie'.

  Counter democracyCounter democracy

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Hadewych
    Hadewych 1128 dagen geleden

    "In ieder stelsel van democratie moet er veel ruimte zijn voor een groot en vrij politiek domein. De kern van het fenomeen politiek is dat er (1) verschillen van opvatting zijn, (2) dat er politieke strijd wordt gevoerd, en (3) dat er openheid is naar de toekomst, waarbij de politiek in belangrijke mate die toekomst in kan vullen. Die politiek moet zich echter afwikkelen binnen een geïnstitutionaliseerde omgeving die bepaalde waarborgen en zekerheden biedt. Er moet draagvlak zijn voor de spelregels, want indien de politieke strijd ook bij voortduring gaat over die regels en instituties, dan loopt het politieke stelsel wezenlijk gevaar. Dat draagvlak is alleen mogelijk indien de instellingen van de democratie goed zijn geworteld. Het gebruik van legal transplants moet zoveel mogelijk worden vermeden.

    (...)

    Het bestaan van een goed doordachte en adequaat functionerende constitutionele ordening van het politieke proces is cruciaal, maar deze ordening is secundair, want ze faciliteert een primair en hoger doel en dat is de mogelijkheid voor burgers, politici en bestuurders om in een waarlijk democratisch verband vrije politiek te bedrijven."

    citaten uit de lezing van Elzinga over staatsrecht, instituties, democratie en politiek: Lezing Elzinga hoeveel politiek kan democratie verdragenLezing Elzinga hoeveel politiek kan democratie verdragen 

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers