Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Vermindering woninginbraken

Vermindering woninginbraken

In Beïnvloeding van inbraakpreventiegedrag....
Criminaliteitspreventie

Criminaliteitspreventie

Overzichtsartikel: crime prevention history...
Cliënten van Slachtofferhulp Nederland

Cliënten van Slachtofferhulp Nederland

In 2013 waren er 164.580 slachtoffers van...
Voorkomen herhaald en secundair slachtofferschap

Voorkomen herhaald en secundair slachtofferschap

De positie van het slachtoffer in het...

De preventierespons van slachtoffers

  Hadewych
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 1294
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1830 dagen geleden Reacties (3)

   0/5 Sterren (0)

  Onderzoek ten behoeve van de criminaliteitsbestrijding richt zich meestal op daders, en zelden op slachtoffers. Toch is er interactie tussen dader en slachtoffer, en hebben slachtoffers invloed op criminaliteit.

  Preventief gedrag wordt waarschijnlijk gestimuleerd door directe eigen ervaringen, met andere woorden: slachtoffers (van criminaliteit, of van natuurrampen) reageren op wat hen overkomen is met preventieve maatregelen. Naarmate de ervaring langer geleden is, worden mensen weer nonchalanter.

  Sommige preventiemaatregelen hebben blijvend effect. Verder kan het effect van preventiemaatregelen cumuleren. Daardoor neemt de slachtofferervaring wel af, zodat mensen geen realistische risico-inschatting meer kunnen maken.

  Het risico voor criminelen zit ‘m in de pakkans. Zonder ervaring schatten criminelen de pakkans vrij hoog in; als ze net gepakt zijn overschatten ze de pakkans helemaal; maar als zij of hun familieleden niet gepakt worden na een misdrijf, leidt dat tot onderschatting van de pakkans.

  Een goed model voor criminaliteitspreventiegedrag is besmettelijke ziekte. Dat maakt het optreden van criminaliteits’golven’ ook begrijpelijk.

  Implicatie voor het beleid is onder meer dat gelegenheidsbeperking effectiever zal zijn dan voorlichting, omdat dat laatste geen preventierespons op zal leveren als mensen geen eigen ervaringen hebben.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Gerdjan Hoekendijk
    Gerdjan Hoekendijk 1825 dagen geleden

    Interessant artikel en discussie. Relevante vraag hoe je (potentiële) slachtoffers een rol kunt geven in criminaliteitspreventie (en voorkomen van herhaald slachtofferschap) zonder te vervallen in een verkapte vorm van 'blaming de victim'. Na de vorige beleidsdoorlichting van het begrotingsartikel slachtofferzorg is het voorkomen van herhaald slachtofferschap nadrukkelijk op de agenda gezet. Om voor mij nog onduidelijke redenen is dit vervolgens als een nachtkaars uitgegaan.

    • Hadewych
     Hadewych 1829 dagen geleden

     Henk, preventie van wat? En wat voor preventieve activiteiten?

     • Henk J.Th. de Koning
      Henk J.Th. de Koning 1829 dagen geleden

      Dat is interessant. Wat zou dat betekenen voor preventieve activiteiten naar kinderen op de basisschool? Ik heb namelijk het idee dat je daar al heel veel aan preventie kan doen. Benieuwd naar jouw inzicht daarin...

     Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers