Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Uitdagingen voor de EU

Uitdagingen voor de EU

ESPAS, 2030; Global Trends to 2030: Can the EU...
Burgerschapseducatie

Burgerschapseducatie

De democratische educatie die ProDemos vormgeeft...
competentie creep in de EU

competentie creep in de EU

De WRR organiseert een serie debatten over...
Effectieve bestrijding van discriminatie en racisme

Effectieve bestrijding van discriminatie en racisme

Etnische minderheden en vreemdelingen zijn in...

De wereld in 2030

  Hadewych
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 651
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1797 dagen geleden Reacties (3)

   0/5 Sterren (0)

  Om beleid te ontwikkelen is het nodig dat er vooruit gekeken wordt. Ontwikkelingen moeten in beeld worden gebracht en er moet worden nagedacht over de beleidsimplicaties. Op EU-niveau draagt ESPAS (European Strategy and Policy Analyses System) daaraan bij. Het geschetste beeld sluit goed aan bij de mondiale monitor van Clingendael.

  Aan de hand van een aantal toekomstverkenningen wordt gesteld dat mondialisering, en toenemende interdependentie van staten, de machtsverhoudingen zullen veranderen waardoor het lastiger wordt voor individuele staten om te bepalen wat er gebeurt. Macht verschuift van het ‘westen’ naar ‘de rest’ en van nationale overheden naar individuen en nongouvernementele actoren.

  Verdergaande interdependentie heeft betrekking op het economische domein, technologie en veiligheidskwesties. De wereldpolitiek zal steeds meer gaan over grondstoffen, klimaat en energie. Er blijven grote veiligheidsrisico’s bestaan, inclusief risico’s op het gebied van cybercrime en cyberoorlog.

  Er ontstaan meer governancelagen, waarin niet (alleen) wordt gerefereerd aan internationale normen en waarden. De EU staat voor de opgave om bij te dragen aan een wereldwijde governance gebaseerd op regels, in plaats van macht.

  Eén van de vragen die ESPAS aan de orde stelt, is wat voor type regulering er nodig is om arbeidsmarktparticipatie en binnenlandse investeren in gelijkheid en productiviteit te verbeteren.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Hadewych
    Hadewych 1636 dagen geleden

    Ook Monkey Cage: Een regering die voorziet dat het land kan blijven (olie) exporteren, ongeacht z’n internationale gedrag, laat zich weinig gelegen liggen aan internationale normen en instituties. Tegelijk zijn het juist de olierijke staten die internationaal veel macht en invloed uitoefenen.

    • Hadewych
     Hadewych 1636 dagen geleden

     Artikel in the Monkey Cage: China’s demografie heeft gevolgen voor de interne, sociale, veiligheid en daarmee ook voor de externe veiligheid. Er is grote inkomens- en machtsongelijkheid, er zijn grote tegenstellingen tussen stads- en plattelandsbewoners, er zijn etnische tegenstellingen en vooral het vrouwentekort leidt tot criminaliteit en uitbuiting.

     Het aantal nationaal en internationaal opererende criminele bendes neemt toe. De economische vooruitzichten zijn slecht. “A society with a masculinized young adult population, such as China’s, is likely to respond to significant economic hardship with heightened domestic instability and crime.” De kans is aanwezig dat de regering een agressiever buitenlands beleid gaat voeren, om de interne sociale instabiliteit de baas te blijven.

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers