Pleio

Engels | Nederlands
Young@Heart

Young@Heart

Netwerk van VenJ-ers en BZK-ers met wat meer (dienst)jaren en ervaring

 4/5 Sterren (1)

Laat zien dat je je 38 voelt!

  Max Kommer
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 367
  Door Max Kommer in de groep Young@Heart 1776 dagen geleden Reacties (1)

   4/5 Sterren (1)

  Ik ben 61 jaar (voel me overigens 38) en ben al meer dan 25 jaar rijksambtenaar. De tijd vliegt. Nog een paar jaar, dan ga ik met pensioen.  Ik heb leuk werk, maar veel verandert daarin niet de laatste tijd. Respect van de jongere collega’s kun je vergeten. Wat hun betreft maak ik maar eens plaats voor de nieuwe generatie. Maar een regeling voor eerder stoppen zit er niet meer in. En nu zelf besluiten te stoppen kost klauwen met geld aan pensioen straks. Hoe kachel ik de laatste 5 jaar het beste door?

  Komt jou dit profiel bekend voor? Kan heel goed zijn, want dit is de denkwereld van een groeiend aantal oudere collega’s. Best bereid te stoppen, maar dat gaat niet. Dit stukje bevat een aantal suggesties wat je in zo’n situatie kunt doen. Hoe je ook in de staart van je carrière een mooie krul kunt leggen. Kies er uit wat bij je past.

  Oud zijn is een rijkdom, geen deficit

  Het leuke is dat je lichaam met de tijd achteruit gaat, maar je geest veelal niet.  OK, een oudere mag soms vergeetachtiger worden, maar daar staat een karrenvracht aan geestelijke bagage tegenover: wijze lessen die je in de praktijk hebt geleerd, boeken die je hebt gelezen, opgedane zelfkennis, ervaring, ervaring, ervaring. Het is triest dat de huidige westerse wereld zo weinig op heeft met dergelijke kennis. Aan jou de taak om op te komen voor dat kostbare goed. De wijsheid heeft niet alles in pacht, maar wel een heleboel.

  Leeftijd is geen issue

  Je bent zo oud als je jezelf voelt. Dus ook zo jong als je jezelf voel. Leeftijd is geen relevant onderscheidend criterium op de werkvloer. Cultiveer die dan ook niet, doe gewoon mee in je organisatie, selecteer klussen niet op ‘dat is voor de jongeren’.  Volg een cursus die je kan verrijken, doe weer eens mee met het organiseren van een personeelsuitje of een andere incidentele klus. En… sta je nooit voor op je leeftijd!

  Ga mee met de vernieuwing

  Wat een gedoe dat Nieuwe werken met die naamloze werkplekken. En dan ook nog digidoc. En iedereen zit te twitteren. Voor ouderen is het erg verleidelijk om er maar niet aan mee te doen. Toch is dat niet de handigste houding. Je verandert er namelijk je omgeving niet mee, terwijl je er wel snel van vervreemdt. Bedenk wel dat ICT doorgaat, ook ná je pensioen, en dat je nu gratis en voor niets de meest moderne technologie krijgt om mee te werken. Gewoon doen dus, zo nodig met een extra cursus. Zorg dat je bij blijft. En daarbij: nieuw werken is ook plaats- en tijdonafhankelijk werken, dus maak gebruik van de mogelijkheden die dat biedt. Flex lekker!

  Daag jezelf uit

  Verandering van spijs doet eten, is het oude gezegde. Dat geldt ook voor de baan die je hebt. Als je blijft zitten waar je zit, kun je het pad naar je pensioen al bijna uittekenen. Het is waar, als je verandert, ga je een onzekerder toekomst in, maar dan heb je ook kans op  nieuwe inzichten, nieuwe vergezichten, nieuwe vaardigheden die je kunt inzetten. ‘Feel the fear, but do it anyway’. Dus: laat je matchen, leg een zelfontwikkeld project voor aan je leidinggevende, laat je uitlenen aan een andere organisatie, ruil met een collega, ga de nieuwe instromers coachen. Er komen steeds meer mogelijkheden om met behoud van salaris andere taken te gaan verrichten. Het is alleen wachten op jouw initiatief.

  Wees meester van je eigen leven

  Wees meester van je eigen leven. De huidige tijd vraagt om zelfstandige individuen. De tijd van de uitvoerend ambtenaar is voorbij. Je bent je eigen publieke ondernemer. Laat je zien, wees assertief, toon initiatief. Als je dat zelf niet doen, gaan anderen dat voor je doen. De kern is dat je energie moet krijgen van je werk. Als dat ander werk is, of lichter werk (demotie is al lang geen taboe meer), of een tijdelijk verlof, organiseer dat dan. Nee heb je, ja kun je krijgen. Goede kans dat je er gelukkiger door wordt.

  Organiseer je samen

  Organiseer je samen als leeftijdgenoten. Kom op tegen bewuste of onbewuste leeftijdsdiscriminatie.  Laat aan je leidinggevende je meerwaarde zien. Laat zien dat je je 38 voelt! Kom op tegen ‘ontziebeleid’. Help collega’s die daarin wat schuchterder zijn. Maar ook: functioneert iemand op enig moment fysiek of geestelijk minder, bespreek dat dan.  

  Dit blog is geschreven doorThomas Hessels, lid van de kerngroep van Young@Heart.

   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Josien Sneek
    Josien Sneek 1776 dagen geleden

    Dank je wel, Thomas, voor dit mooie artikel. Ik ben het helemaal eens met je suggesties. Het is essentieel om op 'iets oudere leeftijd' aandacht en energie te geven aan hoe je in je werk (en in het leven) staat.

    Eén punt begrijp ik echter niet. Waarom moet je je als je 61 bent in hemelsnaam 38 voelen? Hier lijkt het grote maatschappelijke vooroordeel van 'als je oud(er) bent, ben je een probleem' de kop op te steken. Niet doen! Laten we als 'ouderen' juist trots zijn op onze leeftijd en de voordelen die dat biedt. Niet om je voor te staan op je leeftijd, dat punt deel ik met je. In die zin is leeftijd geen issue. Maar als we vinden dat we beter zijn als we ons 38 voelen, is er volgens mij toch echt iets mis met hoe we zelf naar leeftijd kijken. Toch?

    Josien Sneek (tot en met 2012 rijksambtenaar. Na 30 jaar loondienst bij de publieke sector mijn eigen bedrijf gestart. Hierin ben ik elke dag bezig ervaren ambtenaren (40+'ers) inspiratie en kracht te geven om de regie te nemen over hun eigen loopbaan en leven)

       

         

     

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers