Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Fundamentele rechten in de EU

Fundamentele rechten in de EU

Met het verdrag van Lissabon werd het Europese...
The right to privacy in the digital age

The right to privacy in the digital age

De VN-mensenrechtencommissie heeft op instigatie...
Kennis uit de omgeving van Veiligheid & Justitie

Kennis uit de omgeving van Veiligheid & Justitie

signalering van V&J-relevante publicaties en...
Kindvriendelijke juridische procedures

Kindvriendelijke juridische procedures

Het recht kan meer of minder kindvriendelijk...

Actieplan mensenrechten

  Hadewych
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 334
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1776 dagen geleden Reacties (2)

   0/5 Sterren (0)

  Op de internationale dag van de mensenrechten (10 december, de datum van ondertekening van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens) publiceerde BZK het eerste Nationale Actieplan Mensenrechten. In 1993 werd overeengekomen zulke actieplannen te maken. Doorgaans worden mensenrechten in Nederland beschouwd als iets wat alleen relevant is voor het buitenland, en iets wat alleen interessant is voor juristen. Volgens het College voor de Rechten van de Mens worden echter ook in Nederland niet ieders rechten altijd vanzelfsprekend gerespecteerd.

  Oud-minister Hirsch Ballin riep VenJ op om zich in te zetten voor het effectueren van mensenrechten, en om ‘veiligheid’ niet altijd als vanzelfsprekend voorrang te geven boven ‘recht’.

  Hirsch Ballin vroeg met name aandacht voor het probleem van stateloosheid (zie art. 15 uvrm). In Nederland zijn er 85.000 mensen waarvan de nationaliteit onbekend is; die mensen zijn niet eens formeel als stateloos erkend zodat ze tussen wal en schip vallen.

  Laurien Koster, voorzitter van het College voor de rechten van de mens, benadrukte het belang van mensenrechtenonderwijs. Nederlanders weten nauwelijks wat mensenrechten zijn of welke rechten zij hebben. Ook wordt er weinig onderwezen in manieren om de rechten van anderen te respecteren.

  Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International, sloot daarbij aan door te pleiten voor de bevordering van een mensenrechtencultuur, bovenop een rechten-infrastructuur. Hij verweerde zich vooral tegen het cynisme van het eigenbelang: ook andermans belangen kunnen belangrijk zijn.

  Dat er in Nederland nog onvoldoende sprake is van een mensenrechtencultuur, wordt duidelijk door kwesties van discriminatie en racisme. Mensen die zich beklagen over discriminatie worden niet serieus genomen, hun klachten worden gebagatelliseerd. Dat is in zichzelf discriminatie.

  De drie sprekers zien nog steeds een noodzaak van bescherming van burgers tegen al te grote machten (staat, meerderheden, werkgever, media, bedrijven) door middel van respect voor mensenrechten.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers