Pleio

Engels | Nederlands
 • BLOGS
 • MENSKRACHT
 • BURGERPARTICIPATIE ZORGT VOOR ENERGIENEUTRALE STRAATVERLICHTING EN LAGERE ENERGIEKOSTEN.
Menskracht

Menskracht

Inspiratie en ontwikkeling van professionele passie en talent

 3.7/5 Sterren (3)

Gerelateerde blogs

Hoe de burger de energie-revolutie zelf invult!

Hoe de burger de energie-revolutie zelf invult!

Voorpublicatie over de betekenis van Menskracht...
Het Nieuwe Wonen

Het Nieuwe Wonen

Energiebesparing door slimme innovatieve...

Burgerparticipatie zorgt voor energieneutrale straatverlichting en lagere energiekosten.

  Henk Thielens
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 1185
  Door Henk Thielens in de groep Menskracht 1757 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  imageAls de gemeenteraad van Landgraaf op 30 mei instemt met het project ‘Energie Neutrale Openbare Verlichting’, dan kunnen 560 Landgraafse huishoudens en midden- en kleinbedrijven in het tweede kwartaal van 2014 tegen aantrekkelijke voorwaarden zonnepanelen op hun dak bevestigd krijgen. Het project heeft inmiddels al aandacht gekregen in de media en meerdere inwoners en ondernemers hebben contact gezocht met de gemeente.

  Als men deelneemt aan het project, dan gaat men een overeenkomst aan met de gemeente; hierbij betaalt men een vaste bijdrage voor de aflossing. De winst, die wordt behaald, zit in de manier waarop kan worden voorzien in de eigen energiebehoefte; deze is met zekerheid hoger dan de aflossing. Berekend is dat al in het eerste jaar een financieel voordeel voor de deelnemers ontstaat. Als de energieprijzen zoals verwacht wordt zullen stijgen, dan zal het voordeel alleen maar toenemen. De gemeente blijft de eerste 15 jaar eigenaar van de zonnepanelen. Na deze 15 jaar wordt men eigenaar van de zonnepanelen.

  De winst voor de gemeente is gelegen in het volgende. Jaarlijks is de gemeente 1,5 miljoen KWh kwijt aan energie, die de 8.000 lichtmasten kosten. Door de plaatsing van 560 zonnepanelen kan de gemeente voldoen aan de norm Energieneutrale Openbare Verlichting. ‘Een schitterend project, waarbij sprake is van een win-win  situatie voor burgers en gemeente!’, aldus verantwoordelijk wethouder Freed Janssen.

  Zie voor meer informatie hoe gemeenten en huiseigenaren samen kunnen profiteren om energie te besparen http://landgraafkoerier.com/2013/05/29/meld-je-aan-voor-de-560-zonnepanelen/

  Als het project navolging zou vinden in andere gemeenten in Nederland dan zou men een substantiële bijdrage kunnen leveren in de doelstellingen die worden nagestreefd in het kader van het energieakkoord dat in het voorjaar is afgesloten.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers