Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Toekomstmuziek

Toekomstmuziek

Wat gebeurt er als je het besluit neemt dat je...
Je leeftijd als pluspunt

Je leeftijd als pluspunt

Ook na je vijftigste kun je met succes...
Over groepen, documenten en e-mail

Over groepen, documenten en e-mail

Pleio biedt allerlei mogelijkheden om samen te...
Vijf stappen naar ambtelijk vakmanschap

Vijf stappen naar ambtelijk vakmanschap

Sinds kort ben ik bij het ministerie van BZK...

Goed bestuur in een veranderende wereld

  Hadewych
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1733 dagen geleden Reacties (4)

   0/5 Sterren (0)

  Tobias Kwakkelstein, Aart van Dam, Ardaan van Ravenzwaaij (red), Omslag; Perspectieven voor goed bestuur in 2020, Den Haag 2013.

  Aan de hand van tien essays worden ontwikkelingen onderzocht die relevant zijn voor het openbaar bestuur van Nederland. Er wordt gewezen op de vervreemding (Bas Heijne) en individualisering (Stine Jensen) van burgers en de toegenomen volatiliteit van het electoraat (Rudy Andeweg). Wim Derksen, John Jansen van Galen, en Anton Hemerijck zien paradoxale ontwikkelingen: decentralisatie leidt tot meer hiërarchie in de relatie tussen gemeenten en Rijk; dekolonisatie maakt het onmogelijk voor Europees Nederland om van de Antillen af te komen, en er is meer Europese integratie nodig om nationale soevereiniteit te bewaren.

  De overheid zoekt naar een nieuwe rol. Volgens Albert-Jan Kruiter gebeurt dat op een manier waarbij burgerschap een beleidsinstrument wordt, en Paul Frissen wijst er op dat onder het mom van ‘governance’ er in feite sprake is van verstatelijking, meer ‘government’. Henno Theisens bespreekt de opgave voor ambtenaren, die in de vanouds hiërarchische omgeving van de ambtelijke organisatie geacht worden effectief horizontaal te netwerken.

  Verschillende auteurs roepen op tot stelselwijzigingen om er voor te zorgen dat Nederland niet alleen bestuurbaar blijft, maar ook een vitale, duurzame samenleving kan (blijven) zijn. Volgens Kruiter, Frissen en Heijne moeten burgers meer en beter betrokken worden bij politiek en beleid. Henriëtte Prast stelt een fundamentele omslag voor van het grote systeem van inkomensherverdeling via pensioenen en hypotheken. Volgens Kruiter, Frissen en Hemerijck moet er veel meer geinvesteerd worden in onderwijs en (sociale) zekerheid. Andeweg zou de coalitievorming en regeringsstabiliteit willen bevorderen door aanpassingen aan het parlementaire stelsel.

  De redactie stelt vast dat goed bestuur uit drie elementen bestaat:

  • Behoorlijk bestuur, met kernwaarden als integriteit, gelijkheid en rechtmatigheid
  • Responsief bestuur, gegrondvest op legitimiteit, openheid, participatie en verantwoording
  • Resultaatgericht bestuur, gebaseerd op effectiviteit en efficiency

  De overheid zal in de beschreven ontwikkelingen zodanig haar rol moeten opnemen, dat er aan die waarden van goed bestuur recht wordt gedaan.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers