Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Ontmaskering van de competentie-ideologie is bijna voltooid !

Ontmaskering van de competentie-ideologie is bijna voltooid !

Om een beter resultaat te bereiken moet het “vuur...
Even bijpraten over Pleio

Even bijpraten over Pleio

Als we willen bouwen aan een overheid 2.0, dan...
Doel, doelgroep en insteek van het tijdschrift

Doel, doelgroep en insteek van het tijdschrift

De eerste bijeenkomst leverde veel nieuwe...
Aanpassen of ...?!

Aanpassen of ...?!

Deel 1: Over de noodzaak tot veranderingen in...

Dé Ambtenaar 2.0 bestaat niet! Ontwikkel je eigen PIT en kleur!

  Monique de Neef
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 110
  Door Monique de Neef 2427 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Het lijkt wel alsof er een profiel bestaat met de criteria waaraan een ‘Ambtenaar 2.0’ zou moeten voldoen!
  Vanuit de organisatie worden al wat suggesties gedaan: je gaat met een iPad en/of Smartphone werken, gebruikt Social Media, werkt op kantoor of thuis en als je op kantoor bent dan werk je op een flexplek die het meest geschikt is voor dat type werk (activiteit-gericht noemen ze dat). Hierbij horen natuurlijk de nodige competenties, om te beginnen affiniteit met ICT-achtige zaken. Je moet tenslotte technisch wel een beetje handig zijn. Ik denk dat er bijna geen organisatie is, waar Het Nieuwe Werken niet op de agenda staat! Heel veel organisaties blijven hier steken, zeker als men Het Nieuwe Werken vanuit kostenoogpunt bekijkt. Andere organisaties gaan nog een stap verder, en zetten ook de cultuur en bijbehorende competenties op de agenda. Alleen de insteek is hierbij nog steeds vanuit de organisatie en bovendien men werkt vanuit een plan van aanpak.

  En wat dan met de Ambtenaar 1.0? is hij of zij dan minder waard?
  Nee, natuurlijk niet. In mijn ogen bestaat er geen ‘verandering’ van 1.0 naar 2.0. Laten we even de metafoor nemen van een schip die een andere koers gaat varen. De mensen op dat schip passen hun werkzaamheden aan. Het gaat niet om ‘verandering’ binnen de mensen zelf, het gaat om ‘koerswijziging’ en de ‘initiatieven’ die de mensen nemen. De kapitein verwacht dat zijn mensen het beste uit zichzelf halen om op tijd die nieuwe koerswijziging in te zetten. Niet nadenken, maar gewoon doen en hun gewoon verstand en vaardigheden gebruiken.
  Dus of je er nu 1.0, 2.0 of zelfs 3.0 aan hangt, het gaat om de PIT die ieder mens in zich heeft! Alleen die PIT komt er door omstandigheden en twijfel aan jezelf vaak niet optimaal uit. Zonde, want het geeft zo’n goed gevoel als je vanuit je PIT kunt werken.

  Wat is er dan zo bijzonder aan ‘de Ambtenaar 2.0’?
  Wel, de maatschappij verandert en laat zijn golf-beweging zien. In de jaren ’50 waren wij meer ‘wij-bewust’ en vanaf de jaren ’70 is dat gewijzigd naar een ‘ik-bewustzijn’. Het leven is als eb en vloed, dus nu keert het ‘wij-bewustzijn’ weer terug. Niet natuurlijk als in de jaren ’50, maar in een vorm die bij onze huidige tijd past.
  Even terug naar de ambtenaar: of je nu voorop loopt met alle ontwikkelingen of niet, je ziet in elk geval in je omgeving dat anderen op een andere manier gaan werken. In het algemeen is te zien dat een ‘Ambtenaar 2.0’ zich meer bewust is van zichzelf en anderen, en hoe hij of zij met de omgeving omgaat. Dit hoort bij de maatschappelijke golf-beweging.
   

  De paradox is: hoe meer je met elkaar (digitaal) samenwerkt, des te belangrijker het is om helder te maken wie jij bent, wat je doet en waar jouw talenten liggen!
  Ook dit is eigen aan ons ‘mens-zijn’. Aan de ene kant zijn wij een ‘groepsdier’. Wij willen graag bij een groep horen en vinden het vreselijk als we ons buitengesloten voelen. Aan de andere kant willen wij ‘individu’ zijn en een eigen identiteit hebben, want wij vinden het heerlijk om gezien en gehoord te worden. In ons is dit onbewust een continu spanningsveld. Lees maar eens het onderstaande artikel over de ‘40 meest gehoorde frustraties van ambtenaren’.
  Dus als de tendens is om ‘sociaal’ te werken, dan is onze innerlijke behoefte om onszelf te laten zien. Ook de groep zelf heeft er behoefte aan om te weten wie jij bent en wat jij kunt betekenen in de groep. Wat is jouw unieke bijdrage?
   

  De huidige ontwikkelingen vragen dus om een sterke ‘personal branding’, om het duidelijk en specifiek te maken wie jij bent en welke PIT jij hebt.
  PIT staat voor Passie, Initiatief en Talent. Je kunt wel passies en talenten hebben, maar als je die niet of niet optimaal inzet, leef en werk je niet optimaal met pit. Je kunt wel heel veel dingen doen, maar als je die met weinig plezier doet dan raak je op een gegeven moment leeg. Het punt is dat er vaak zo veel op ons bord ligt, dat we gewoon niet toekomen om over onze eigen ideale PIT na te denken. We hobbelen vaak maar door ‘in de waan van de dag’. We gunnen onszelf de tijd niet om even stil te staan bij wie we zijn, wat we willen, wat we kunnen en wat voor ons de beste manier is. Op een gegeven moment gaat dit tegen je werken. Het begint met vage klachten, dan wordt je regelmatig ziek en als je niet oppast kan dit leiden tot burn-out. Ik weet hier alles van, want ik heb dit zelf meegemaakt. Tot twee keer toe zelfs. Ik ben toen mijn eigen PIT gaan ontdekken en ‘neerzetten’. En echt, dit geeft zo’n goed gevoel!
  Net als met eb en vloed is jouw ontwikkeling niet iets wat je met een plan van aanpak af kunt dwingen. Het vraagt om een ‘go with the flow’ benadering, die meer uit gaat van jou als mens en niet alleen vanuit de gewenste competenties door de organisatie waarin je werkt.


  Wat kan jij doen om jouw PIT te ontwikkelen en specifiek te maken?
  Neem om te beginnen regelmatig eens even tijd voor jezelf. Vanuit mijn eigen ervaring geef ik je hier wat vragen voor jezelf om mee te starten. Schrijf de antwoorden op in een speciaal boekje of document. Wees niet tevreden met voor de hand liggende antwoorden. Probeer echt je eigen inspiratie en motivatie te vinden. Deze vragen zijn een ‘startmoment’. In volgende artikelen neem ik je verder mee ‘op reis’ naar je eigen unieke PIT.


  We beginnen met de eerste vraag als voorbeeld: ‘wat maakt dat jij in deze organisatie werkt en niet in een andere organisatie?’
  Antwoord niet: ‘Dat was handig omdat het in de buurt ligt’.
  Antwoord wel: ‘De cultuur van ‘saamhorigheid’ spreekt mij erg aan’.
  Je ziet dat je in het tweede antwoord iets zegt over wat jij belangrijk vindt.


  Ga nu verder met de volgende vragen. Veel succes en plezier!
  - wat maakt dat jij jouw werk interessant vindt?
  - wat trek jij graag als vanzelf naar je toe?
  - op welke tijden en waar ben jij het meest productief?
  - van welk soort werk ga jij ‘bruisen van energie’?
  - wat zeggen anderen over jou en jouw talenten?
  - op welke manieren kan jij dit in je werk kwijt?
  - met welke collega’s kan jij niet of niet goed opschieten? 
  - waar doen ze jou aan denken? wat spreekt jou wel/niet aan in deze collega’s?
  - op welke momenten laat jij jouw PIT nog niet of niet geheel zien?
  - wat zijn je gedachten en overtuigingen die daarvoor zorgen?


  Zelf heb ik ook mijn PIT leren ontdekken. Dat was een zoektocht, want ik moest eerst op zoek naar 'hoe doe je dat dan?'. Ik houd ervan om mensen, zoals jij, te inspireren zodat zij beste in zich zelf leren ontdekken. Ik ben ook 14 jaar ambtenaar geweest, en werk al bijna zes jaar als zelfstandige voor de overheid.

  Mijn visie is dat ambtenaren wel degelijk pit hebben. Dat komt er door de drukte, het politieke spel en de waan  van de dag bijvoorbeeld vaak niet goed uit de verf. Er zit veel meer potentieel in ambtenaren en ik draag graag een steentje bij om dat naar buiten te laten komen.

  Meer inspirerende artikelen kun je ook vinden op mijn weblog 'Ambtenaren hebben PIT':
  www.ambtenarenhebbenpit.nl, shortlink: http://bit.ly/wwq4oS

  Hoe staat het met jouw PIT? Graag hoor ik je reactie.

  Hartelijke groet,
  Monique de Neef


  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers