Pleio

Engels | Nederlands
Young@Heart

Young@Heart

Netwerk van VenJ-ers en BZK-ers met wat meer (dienst)jaren en ervaring

 4/5 Sterren (1)

Gáán met die baan 2.0

  Max Kommer
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 328
  Door Max Kommer in de groep Young@Heart 1705 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Young@Heart organiseerde op 6 februari 2014 een enigszins aangepaste en verbeterde versie van "Gáán met die baan", de informatieve bijeenkomst over langer doorwerken en eerder stoppen die in oktober 2013 plaatsvond.

  "Gáán met die baan", de bijeenkomst van Young@Heart in oktober 2013, was een groot succes. De belangstelling was zó hoog, dat niet iedereen kon deelnemen. Daarom deze reprise, voor 150 deelnemers, in het auditorium aan de Turfmarkt 147 in Den Haag. En wat gebeurde? De zaal was tot de laatste stoel gevuld, en weer moesten we belangstellenden teleurstellen ......

  Korte impressie
  In een nagenoeg gevuld auditorium was het op 6 februari Gáán met die baan 2.0!, alweer de tweede editie van het informatieprogramma over eerder stoppen met werken of juist langer doorgaan. Er is veel belangstelling voor dit programma, omdat je in een paar uurtjes aardig bij bent over de regelingen en mogelijkheden die er allemaal zijn voor oudere werknemer. Ook nu was de bijeenkomst snel volgetekend met ambtenaren van V&L en BZK, met opvallend veel aanmeldingen van medewerkers van buiten de bestuursdepartementen, zoals de IND, de RGD en het OM.
  Na een kort welkom door Corsmas Goemans, voorzitter van het organiserende Young@Heart, was de eerste spreker Huub van Tol, werkzaam bij het ABP. Huub benadrukte dat je opgebouwde pensioen jouw eigen spaarpot is, die je kunt inzetten op de manier die bij jou past. Ga daarom op de ABP-website naar ‘mijn ABP’, adviseerde hij, log in met je identiteitsgegevens en kijk wat de mogelijkheden zijn, op basis van je eigen wensen. Pensioen ontvangen is maatwerk. Dat bleek ook wel uit de vragen die na zijn lezing uit de zaal kwamen. Stuk voor stuk individuele gevallen die laten zien dat de situatie van geen enkel persoon vergelijkbaar is met die van zijn of haar buurman/vrouw.
   
  Geke Hovius, werkzaam bij BZK/DGOBR, was de tweede spreker. Zij nam de verschillende regelingen nam die er voor ouderen gelden: demotie, de pasregeling, langer doorwerken, doorwerkbonus, deeltijdpensioen, gevolgen verhoging AOW-leeftijd. Ook hier blijkt dat er heel veel mogelijkheden zijn en dat iedereen kan zoeken naar datgene wat het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past. Uit een inventarisatie met hand opsteken bleek wel dat zeker de helft van de aanwezigen de pasregeling kent en er graag gebruik van maakt. Super aantrekkelijk om een halve dag per week minder te werken tegen inlevering van relatief weinig salaris.

  Paul Berkhuysen legde vervolgens uit dat je op P-direct alle informatie kunt vinden over de Pas-regeling. Ga naar P-Direct/Werk/PAS. Onder het tabblad Financiën/Salaris kun je simulaties (laten) maken om te zien wat dit precies voor je maandsalaris betekent.

  Geke Hovius kwam nog een tweede keer als spreker naar voren om uitleg te geven over de mogelijkheden om ingeval van een reorganisatie van werk naar werk (VWNW)te kunnen gaan. Ze verving Jan Hut van de vakbond CMHF. VWNW kent een vrijwillig traject en een verplicht traject al naar gelang de vraag of iemand officieel boventallig is verklaard of niet. Er zijn veel mogelijkheden om als werkzoekende actief mee te doen om een andere passende functie te vinden, zowel in de vrijwillige als in de verplichte fase.

  Rob Houtman, werkzaam bij het kennispunt financiële rechtspositie van het expertisecentrum Organisatie en Personeel (EC O&P; onderdeel van BZK/Werkmaatschappij) gaf uitleg over de mogelijkheden voor financieel advies over pensioenen, sociale zekerheid en fiscale aangelegenheid bij mobiliteit en wijziging dienstverband. Het EC O&P werkt zowel voor de werkgever als werknemers, maar let er wel op dat je eigen financiële teller gaat lopen als je geen verwijzing hebt van je werkgever!

  Al met al opnieuw een succesvol evenement. Als er een volgende editie komt van ‘Gáán met die baan!’ zal dat tijdig worden aangekondigd.

  Meer informatie

  Leden van de groep Young@Heart vinden de powerpoint-presentaties van de diverse sprekers hier, video's waarop de presentaties te volgen zijn hier en foto's van het evenement hier.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers