Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Kwaliteit van de opsporing

Kwaliteit van de opsporing

Naar aanleiding van verschillende gerechtelijke...
Het meten van de productiviteit van de politie

Het meten van de productiviteit van de politie

Internationaal vergelijkend onderzoek naar...
Drones

Drones

Het toenemende gebruik van drones is relevant...

Bijzondere opsporingsbevoegdheden

  Hadewych
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 279
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1694 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Om terrorisme te bestrijden zijn er de afgelopen jaren ruime opsporingsbevoegdheden toegekend. Het WODC heeft de maatregelen tbv terrorismepreventie geëvalueerd.

  Tussen 2007 en 2011 zijn in Nederland in totaal 106 terrorisme gerelateerde opsporingsonderzoeken uitgevoerd. In 18 daarvan is gebruik gemaakt van de nieuwe bevoegdheden. Bijna alle onderzoeken stoppen na verloop van tijd wegens gebrek aan informatie over concrete beramingen van een terroristische aanslag. Een onbedoeld gevolg van de wettelijk verruimde fouilleringsbevoegdheid, die permanent rond Schiphol wordt toegepast, is het opsporen van georganiseerde misdaad.

  De veronderstelling bij de nieuwe wet, namelijk dat opsporingsdiensten voorheen in een vroeg stadium niet konden optreden en geen bijzondere opsporingsmiddelen konden inzetten, blijkt niet juist. Ook bij relatief ‘zachte’ informatie wordt door opsporingsdiensten al een verdenking aangenomen als de situatie als dreigend en acuut wordt ingeschat.

  Voor kleine kortlopende onderzoeken die als doel hebben snel risico’s nader te beoordelen en gevaren weg te nemen, lijkt de wet in de praktijk wel te werken zoals beoogd. In die gevallen wordt het verrichten van een klein kort onderzoek mogelijk gemaakt door de verruiming van de wettelijke bevoegdheden. In de praktijk ging het overigens in deze gevallen steeds om loos alarm of om een andere vorm van criminaliteit zonder directe gevaarsdreiging. Bovendien was de risicobeoordeling ook mogelijk geweest met reguliere bevoegdheden.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers