Pleio

Engels | Nederlands

De toekomst is er al

  Dirk Jan van der Wal
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 457
  Door Dirk Jan van der Wal 1665 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  De toekomst is er al

  #d-schedelHeeft u gisteren ook met verwondering het nieuws gezien over de vervanging van een schedel door een 3D geprinte schedel? Ook met de kennis dat de medische wetenschap tot steeds meer in staat is een verbluffende prestatie. Toch was het feit dat men in staat is een schedel te vervangen wat mij betreft niet het enige dat opviel, wat ook opviel was het product waarmee die schedel werd vervangen: een 3D geprinte prothese. Het laat zien dat 3D printen als techniek volwassen is geworden en welke mogelijkheden dit biedt voor de geneeskunde. Toch zie je in dit voorbeeld beperkingen: Het UMC in Utrecht, waar de operatie werd uitgevoerd, is een modern ziekenhuis met dito faciliteiten en middelen. Je zou het niet in je hoofd halen om dit thuis te proberen. Hoewel?

   

  Wanneer je de techniek van het 3D printen combineert met het opensource gedachtegoed gaat er een wereld van mogelijkheden open. Misschien niet zo geavanceerd als het UMC nu heeft laten zien maar wel met een grote impact op het leven. Een prachtig voorbeeld daarvan laten Jon Schull en Peregrine Hawthorn zien tijdens hun gezamenlijke presentatie op de Intel’s Annual International Sales Conference in Las Vegas. Jon is de oprichter van e-NABLE, een online groep die zich richt op 3D printen van "assistive devices". Pergrine omschrijft zichzelf als een 19-jarige cyborg.....

   

  Het verhaal van Peregrine laat niet alleen de fantastische mogelijkheden van 3D printen zien maar laat vooral zien hoe krachtig deze techniek is als je die koppelt aan opensource en aan een community. Met 50 dollar aan materiaal weten Peregrine en zijn vader door online samen te werken in een korte tijd een kunsthand voor hem te maken. Een hand die voor hem een wereld van verschil uitmaakt. De daarvoor benodigde ontwerpen zijn als opensource hardware beschikbaar via de e-NABLE community, waar overigens ook mensen en organisaties die een 3D printer beschikken hun printer beschikbaar stellen voor het printen van onderdelen.

  Perigrine, zijn vader en Jon laten zien dat de toekomst er al is, als je elkaar maar weet te vinden. Ze laten zien waarom ik geloof in de kracht van opensource en community's.

  Bekijk de e-NABLE website, en als je belangstelling hebt om mee te doen vraag dan een uitnodiging aan voor de G+ community waar je toegang krijgt tot nieuwe ontwerpen, ideeën, innovaties, middelen en uitdagingen.

  Dit blog is geschreven naar aanleiding van een blog van Peregrine Hawthorn op opensource.com geschreven onder de Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 licentie. Tevens gepubliceerd op http://grrip.nl/de-toekomst-is-er-al/

  cc-by-sa-4  

  Dirk Jan van der Wal

  Dirk Jan van der Wal

  Interim Professional

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers