Pleio

Engels | Nederlands

Het CIBG: Een schoolvoorbeeld van Open Data

  Annemarie van Campen
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 204
  Door Annemarie van Campen 2638 dagen geleden Reacties (3)

   0/5 Sterren (0)

  Het CIBG, een instantie die waarschijnlijk niet direct bij iedereen een belletje doet rinkelen. Toch vervullen zij een zeer belangrijke rol in onze maatschappij. Het CIBG houdt onder meer het BIG-register bij, een databank van gecertificeerde zorghulpverleners. Jouw huisarts, tandarts en fysiotherapeut, maar ook een (actieve of niet-langer actieve) verpleegkundige heeft via het BIG-register een stempel van bekwaamheid, als het ware.

  De vraag wie een medisch beroep mag uitoefenen is interessant en belangrijk, we willen immers geen kwakzalvers aan ons bed. Om deze gegevens toegankelijk te maken, biedt het CIBG een webservice aan. Organisaties en bedrijven die baat hebben bij een check, hebben zo in no time toegang tot de juiste gegevens.

  Dat zij een webservice aanbieden, is binnen de overheid nog behoorlijk vooruitstrevend, en wat mij betreft een nastrevenswaardig voorbeeld. Ze hadden er ook voor kunnen kiezen een Excel bestand aan te bieden, dat was waarschijnlijk gemakkelijker en sneller. Maar, veel minder gebruiksvriendelijk voor degene die uiteindelijk met dit bestand aan de slag wil.

  De webservice maakt het mogelijk zonder downloaden en hosten een connectie te maken met de databank, het biedt kwalitatief hoogwaardige (real time) data en het is, mede daardoor, kostentechnisch gunstig.

  Voor ontwikkelaars de ideale methode om de data te benutten, hij wordt dan ook per maand al zo'n 100.000 keer bevraagd.

  Dit is niet alleen mij opgevallen. De BIG Webservice is als good practice genomineerd voor een RBB-award, de award van het samenwerkingsverband Rijksbrede Benchmark Groep.

  Ook binnen Logica hebben we de ambitie de BIG Webservice te integreren. Onze I can help-app baseert zich op medische kennis van gebruikers, het is dan heel belangrijk te kunnen checken of en welke kennis de gebruiker bezit. De Webservice biedt uitkomst.

  Het CIBG legt in een illustratief filmpje toe hoe hun webservice werkt en wat de voordelen zijn. Leuk om te delen!

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Annemarie van Campen
    Annemarie van Campen 2581 dagen geleden

    @ Edo Uitstekend plan!

    • Edo Plantinga
     Edo Plantinga 2582 dagen geleden

     Dat ziet er uit als een uitstekend voorbeeld! Ik heb ze benaderd om ze op te nemen in het nationale open data register van de overheid op data.overheid.nl.

     • Ad Gerrits
      Ad Gerrits 2621 dagen geleden

      Ik vind dat veel "open data" initiatieven nog wat rammelen. Maar op de BIG is wat dit betreft niks aan te merken. Ziet er goed verzorgd uit, is laagdrempelig en biedt tal van toepassingsmogelijkheden!

     Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers