Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Wij van Pleio

Wij van Pleio

Pleio is van ons allemaal. Dat moet ook zo...
Het succes van een Online Community

Het succes van een Online Community

Regelmatig krijg ik de vraag hoe je een deelsite...
Een introductie in Weconomics

Een introductie in Weconomics

Werken aan welvaart en welzijn vanuit communities
Dat kan beter!

Dat kan beter!

Een feestje organiseren, hoe doe je dat? Waar...

Feestje! - over gastheerschap van community's

  Sara Schlijper
  Door Sara Schlijper 2428 dagen geleden Reacties (5)

   0/5 Sterren (0)

   

  Een community opzetten, da's toch makkelijk? Gewoon eentje aanmaken, paar widgets op de goede plek slepen, leden uitnodigen en dan loopt het wel. Hé, als je een feestje geeft, regel je een zaal, hang je slingers op en dan wordt het toch ook een onvergetelijke avond?
   
  Niet dus.
   
  En als gastheer (deze term leen ik van René Jansen) of gastvrouw van dat feestje, weet je heel goed dat er meer bij komt kijken.
   
  Je wilt een leuke avond met je gasten. Je hoopt dat ze zich verheugen op je feest, en er later met plezier aan terugdenken. Dat is jouw doel, en grotendeels ook jouw belang. En daar zorg jij voor, als gastheer. Al dan niet zonder er veel stil bij te staan.
   
  Het begint met de uitnodigingen.Daarop laat je weten waar en wanneer je het feestje geeft, en hoe je gasten er kunnen komen. Als het een themafeestje is, vermeld je dat ook, evenals de /dresscode/. En je voegt er als cadeautip aan toe dat je spaart voor een kunstwerk bijvoorbeeld, of je houdt het bij een icoontje van een envelop.
   
  Natuurlijk hang je slingers op.En heb je een kroeg of zaal geregeld waarvan je denkt dat jij en je vrienden zich erin thuis voelen. Op een klein feestje thuis zet je de stoelen in een kring, of je verstopt ze juist in de schuur omdat je een sta-feestje wilt. Je weet precies hoe je de ruimte moet inrichten om de sfeer een zetje in de goede richting te geven.
   
  Uur-U is daar. Fit en opgedoft wacht je je gasten op. Je verwelkomt ze, neemt hun jas aan, biedt ze wat te drinken aan. Als het drukker wordt, zet je de muziek wat harder. Je maakt met iedereen een praatje.
   
  De band gaat spelen,of je gaat rond met de taart. Je kijkt of er mensen alleen staan, en stelt ze voor aan een groepje waarvan je denkt dat het daarmee wel klikt. Je stimuleert degenen van wie je denkt dat ze wel durven, de dansvloer op te gaan.
   
  De avond vordert.Veel gasten dansen, anderen zitten in een hoekje te praten. Jij houdt in de gaten of iedereen zich op zijn gemak voelt. Die twee waartussen de toon helaas toch een keer hoog oploopt, vraag je om even buiten af te gaan koelen. Als de band pauzeert, zet je de stereo wat harder, en later op de avond laat je bitterballen aanrukken.
   
  Best vermoeiend hoor, gastheer zijn...
   
  Je beste vrienden doen een leuke sketch.Of die ene oom heeft een ABC voor je gemaakt. Die dank je voor hun bijdrage. En sowieso iedereen voor zijn komst.
   
  Op deze manier is de kans groot dat iedereen het een geslaagde avond vindt. En bij vertrek vraagt men wanneer je wéér zo'een leuk feestje organiseert.
   
  Gastheerschap bij een community verschilt in mijn ogen nauwelijks van gastheerschap bij een feestje. Alleen hoef je bij een feestje niet na te denken over 1) wat het doel is en 2) wie er belang bij heeft. En bij een community wél.
   
  • Wat wil je bereiken met een community? Wíe wil dat bereiken?
  • Wie heeft er het grootste belang bij het (beoogde) effect van een community? Of is het een gedeeld belang?
  • Wie is dan de logische gastheer? Mijn ervaring is dat dat vaak niet degene is die de wens tot het opzetten van een community uit...
  • En is diegene bereid om en in de gelegenheid (tijd, geld) om goed gastheerschap uit te oefenen? #gewetensvraag
  Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen bij het starten van een community. Of althans, vragen die ik stel aan mensen die bij mij komen met een wens tot een community. Community's ontstaan vaak #omdathetkan. De techniek is er. In de praktijk sterven 9 van de 10 communities een stille dood.
   
  Voor een levende en levendige community is meer nodig. Het begint met goed gastheerschap. Op de rest kom ik een volgende keer terug.
   
  Over dat gastheerschap denk ik graag met mijn collega's na. En dan hebben we het ook nog wel even over welke slingers nu het beste passen.
   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Sara Schlijper
    Sara Schlijper 2421 dagen geleden

    @harrie dank :-)

    @annemarijs goede toevoeging!

    @tim je hebt een punt

    @ad dank voor je tips

    • Ad Gerrits
     Ad Gerrits 2423 dagen geleden

     'Gastheerschap' is zeker belangrijk. Maar ik zie nog wel een paar verschillen met een feestje. Een feestje heeft een begin en eind. Een community wil je vaak voor lange tijd levend houden. Verder kan het voor het levend krijgen (en houden) van een community goed zijn om vooral meer enthousiaste medegastheren/vrouwen te werven. En om jezelf ook op andere plekken dan alleen in je eigen zaaltje te melden. Maar verder ben ik altijd in voor een leuk feestje hoor...

     • Tim Ruijters
      Tim Ruijters 2423 dagen geleden

      Sara,

      Leuke analogie die van 't feestje. Wat ik jammer vindt is dat de meeste feestjes besloten zijn. Volgens mij wordt een feestje juist veel leuker als iedereen naar binnen mag. Een voorbeeld van een 'open' feestje is de Nederlandse wikiversiteit (http://beta.wikiversity.org/wiki/Hoofdpagina). Kan nog wel wat mensen gebruiken die me mee willen helpen om nog meer slingers op te hangen.

      Groet,

      Tim

      • Annemarijs
       Annemarijs 2427 dagen geleden

       Wie de 'logische gastheer'  zou moeten zijn, is inderdaad soms een lastige vraag. Hebben we een echte kapitein nodig die de belangrijke beslissingen neemt of kun je ook toe met een team van mensen die ieder hun eigen kennis en vaardigheden inbrengen. Een en ander heeft natuurlijk een relatie met het doel van de community: gaat het om een community die met beleidvorming bezig is, zou ik er voor kiezen om de gastvrouw uit het beleidsdomein te halen ondersteund door mensen met kennis over bijv. communicatie en/of ICT en/of HRM en andere beleidsmensen. Gaat het om een community, waarvan merendeel van de leden met hetzelfde werk bezig zijn, dan zou je uit die groep iemand kunnen kiezen die over veel kennis over het werkthema beschikt, besluitvaardig is, goed communiceert, m.a.w. een echte professional die in staat is goed gastheerschap uit te voeren.

       • Harrie Custers
        Harrie Custers 2427 dagen geleden

        Raak!

        De kop op de spijkers.

        ;)

       Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers